• ...БЕЗ ОТСЪСТВАЩИ: 30 ЕКИПАЖА ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ЦЕРЕМОНИАЛНИЯ СТАРТ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДНО: ТРИДЕСЕТ ЕКИПАЖА СТАРТИРАТ В УТРЕШНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ КОРОНА-ВИРУСА СПИРАТ ТРИМА ПИЛОТИ ОТ УЧАСТИЕ В 51-ОТО ИЗДАНИЕ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

Ожие-две победа в 2021, Евънс сам се прекара

Неделя, 25 Април 2021 | София, RallyXpress
Ожие-две победа в 2021, Евънс сам се прекара

КЛАСИРАНЕ В ХЪРВАТСКА РАЛИ

2021 CRO Other Logo
:: Класирането на първите 6:
Ожие/Инграсия – 2.51:22.9 ч., на 0.6 сек пред Евънс/Мартин, на 8.1 сек пред Нювил/Видаег, ва 1:25.1 мин пред Танак/Ярвеойя, на 3:09.7 пред Фурмо/Жамул, на 3:31.8 мин пред Катсута/Барит, и др.
:: Етапни победи:
Ожие -7, Нювил 6, Евънс 4, Катсута 2, Танак - 1.
:: Лидер на колоната: Нювил – 1/8; Ожие – 9/17-20; Евънс – 18/19
:: Класиране на пилотите за световния шампионат: Ожие 61, Нювил 53, Евънс 51, Танак 40, Рованпера  39, Брийн 24 т., и др.
:: Класиране на отборите в шампионата на производителите: Тойота Газоо Рейсинг WRT – 138, Хюндай Шел Мобил WRT 111, М-Спорт Форд – 42, Хюндай С2 Компетишън – 28 т.
:: Класиране на пилотите в WRC2: Микелсен (Шкода Фабия Рали 2 Ево) 68 т., Булакия (Шкода Фабия Рали 2 Ево) 33, Лапи (Фолксваген Поло Gti R5) 29, и др.
:: Класиране на производителите в WRC2:  Ток Спорт WRT 100 т., М-Шкода 85 т., М-Спорт Форд RT 43 т.
:: Класиране на пилотите в WRC3: Росел (Ситроен С3 R5) 48 т., Киамин (Ситроен С3 R5) 36, Асунмаа (Шкода Фабия Рали 2 Ево) 28 т., и др.

EЛФИН ЕВЪН (Тойота Ярис WRC) направи по-трудното в края на хърватското рали, успявайки сам да се победи, при това с минималната разлика от първенеца и негов съотборник Себастиян Ожие (на снимката), завършвайки на 0.6 сек за седемкратния световен шампион.

Пилотът на Тойота Ярис и екипът на Яри-Мати Латвала се разписаха като първите победители в състезание, чийто дебют изненада и състезателите, и екипите, че със сигурност и шефовете от ФИА.

Това е втората най-малка разлика, записвана в историята на световните серии от десет години насам, а на финала на пауърстейджа на репортерски въпрос „Следващия път?“, отвърна с доста горчивото

„…следващият път!“

Драмата се разви на някакви си метри от финала на хърватското рали, когато уелсецът правеше по-добро време от финиширалият преди него Ожие и когато… с левите си колела се качи върху тревна бабуна, за да намали скоростта…

Така Евънс, който бе на сами праг да спечели първото си пълно-асфалтово състезание, но и да повече в класирането, отстъпи пред Ожие.

За французинът може да се каже, че през цялото хърватско рали бе и с трети в екипа, като освен Жулиен, в Ярис-а се бе настанила и Госпожа Фортуна, при това още от първата скоростна отсечка в петък: Ожие спука задна лява гума, но оцеля.

Оцеля по същия начин, както и в прехода днес, когато дясната част на колата му бе отнесена от загребска машина (виж карето по-долу), оцеля и в пауърстейджа, в който Тойота-та „сееше вляво и дясно“…

2021 CRO Ogier RMag 001

снимка: йозеф петру/rallye-magazin.de
ЗДРАВИ НЕРВИ И ФОРТУНА ЗА НАВИГАТОР… Това помогна на Себ Ожие да запише втората си победа за сезона, а и до поведе колоната на световния шампионат след три старта.

Ожие-две победа в 2021, Евънс сам се прекара

снимка: стоп-кадър от wrc+
СТЪПИЛ НА ТРАВЕТА… Елиф Евънс прави дребната грешка, преминавайки през тревната бабуна, която му костваше първата асфалтова победа в кариарата.


КОГАТО НЯМАШ ОПИТА
…ОТ ЧЕРНИТЕ БАЛКАНИ

2021 CRO Ogier Crash246
СЕБ ОЖИЕ нямаше да тръпне дали автомобилът му ще устиска края на Хърватското рали, ако поне малко имаше опит от движението по пътищата на черните Балкани. Ожие удари бингото не само защото оцеля на този десен завой от прехода (виж ТУК) в Загреб, но и извади късмет, че не беше таранен от самосвал, а и че местните катаджии не му зададоха въпроса: „И к’во пра’им сега?“. В пауърстейджът пилотът трябваше, заедно с максималната скорост, да контролира и шасито, което „сееше“ чак до финала. Както пише германски сайт rallye-magazin.de, инцидентът по време на прехода вероятно ще има последствия и президентът Тот, който е бил на място, може да се погрижи лично за въпроса.


Това, че Тиери Нювил (Хюндай i20 WRC) стъпна на подиума в трето поредно състезание едва ли го радва, като се знае, че от старта до края на петъка той водеше колоната (3:3 спечелени теста с Ожие).

Но в съботата белгиецът направи невъзможно лошия избор на гуми, излетя от пряката конкуренция за първото място и единствено можеше да се бори за третото място, при това бранейки останалите си шансове от Отт Танак.

От своя страна естонецът пък сякаш повече се боеше да не загуби позицията си „първи до подиума“ не от кого и да е, а от абсолютен дебютант в свръх-категорията на WRC – Адриен Фурмо (Форд Фиеста WRC).

В четвъртия Ярис Такамото Катсута на два пъти изненада топ-пилотите в събота, печелейки два от осемте теста на Хърватска Рали, а повече от обичайно силната си езда си гарантира 6-ата позиция в класирането.

След като репортерства в две последователни състезания от шампионата, световният първенец за 2020 г. в WRC2 Мадс Остберг (Ситроен С2 R5) се завърна блестящо, особено след като имаха своята история с руснака Николай Грязин (Фолксваген Поло GTi R5), преди той да се омятка здраво във втория неделен етап.

Макар да победи, първото място на Остберг не дойде безоблачно, след проблемите, които показа неговия „сержант“ със спирачната система, станала причина норвежецът принудително да свали от темпото и да не кара рисковано.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев