• ...БЕЗ ОТСЪСТВАЩИ: 30 ЕКИПАЖА ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ЦЕРЕМОНИАЛНИЯ СТАРТ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДНО: ТРИДЕСЕТ ЕКИПАЖА СТАРТИРАТ В УТРЕШНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ КОРОНА-ВИРУСА СПИРАТ ТРИМА ПИЛОТИ ОТ УЧАСТИЕ В 51-ОТО ИЗДАНИЕ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

Нювил води от старта, кой ще поведе колоната

Петък, 23 Април 2021 | Загреб, RallyXpress
Нювил води от старта, кой ще поведе колоната

РЕЗУЛТАТИТЕ НА ЖИВО

2020 WRC Results
:: КЛАСИРНЕТО на екипажите в отделните скоростни етапи, както и общото подреждане в Хърватска може да следите ТУК.

ОСНОВНИЯТ пилот на Хюндай Моторспорт Тиери Нювил (на снимката, Хюндай i20 WRC) и неговият навигатор Мартейн Видаег поведоха от старта на третото рали в програмата на ФИА за световните серии.

Двамата белгийци спечелиха три от скоростните етапи за тежкия петъчен ден (общо 8 отсечки, 99.82 км) и поведоха в класирането преди утрешната част от програмата – 6 скоростни етапа, 121.92 км.

На финала днес двамата са с време 55:36.8 мин, следвани на 7.7 сек от седемкратните световни шампиони Себастиян Ожие/Жулиен Инграсия (Тойота Ярис WRC), които спечелиха три етапни победи.

На уникално малката разлика от 0.3 сек от французите са партньорите им в Тойота Газоо Рейсинг Тим Елфин Евънс/Скот Мартин (един спечелен етап).

Четвърти тази вечер в Загреб ще нощува екипажа на бившите световни шампиони  Отт Танак/Мартин Ярвеойя, които са във втория ат трите автомобила, които екипът на Андреа Адамо пласира в шестицата. Те са на 23.6 сек от Евънс/Мартин, а на 23.7 сек е третия i20 WRC на Крейг Брийн/Пол Нагъл.

Нювил води от старта, кой ще поведе колоната

снимка: моторспорт нюз
ЕКСТРЕМАЛНО БЪРЗИ… Тиери Нювил/Мартейн Видаег направиха силен първи ден в напълно непознатото хърватско рали.


Като цяло състезанието е много интересно, но също така и напълно непознато. Това е третия опит на WRC за спирка в пост-социалистическа страна, след Полша и България и второ преминаване в горната част на Балканите.

И тъй като пътищата и тук наподобяват нашите – има и добри (!), повечето от етапите, намиращи се югозападно от центъра на ралито в Загреб, са с все повече фракция. Малкото ограничители, пречещи за „сечене“ и честото влизане в канавките, вади чакъл върху асфалта и прави трасетата несигурни и много хлъзгави.

„Това са трудни условия, но аз се опитах да се възползвам от позицията си на пътя на първите два етапа - заяви пред официалния сайт на WRC Тиери Нювил. - Опитахме се да направим чисто бягане без прекалено много грешки, но на няколко кръстовища отидохме малко широко, защото грипът внезапно се промени.“

В третия етап Евънс прекъсна серията на Нювил, печелейки срещу Ожие с равно време (!) на Мали Модруш Поток 1 (10.10 км) – 5:32.3 мин., след което действащият световен шампион взе последните три етапа, оставайки на Отт Танак единствено първото място в петия тест.

2021 CRO Ogier MS001

снимка: моторспорт нюз
ПО ПОЗНАТАТА СХЕМА… Както обикновено, Себастиян Ожие внимателно следи колоната, изчаквайки най-добрия момент, за да поднесе своята изненада.

Преди това обаче Ожие извади късмета, отървавайки се от отпадане на същото място, където катастрофира Рованпера – спукана задна лява гума.

В WRC2 битката е между каращият сега в тази серия Теемо Сунинен (Форд Фиеста R5) и руския пилот на Фау-Ве Николай Грязин, (3:4 етапа) и разлика на финала на първия ден от 1.5 сек! Водекият пилот в категорията – Андреас Микелсен (Шкода Фабия R5) направи голямо закъснение заради проблем с окачването и очевидно няма да играе основна роля в разпределението на томките от Хърватска.

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

Колкото по-напредва, толкова повече зрители. Това можеше ясно да се забележи в първия ден от Хърватска (на стоп-кадрите от WRC+), състезанието което също както и предишните две от сезона – Монте Карло и Арктик, а преди това и Монца Рали, бяха със забранен достъп на зрителите до трасетата. Но също както и в Турция през 2020, властите бяха заети с друго,  организаторите се гледаха състезанието, така че на феновете не им костваше нищо, за да попаднат край трасетата. При това в края на първия ден бройката на групите от запалянковци видимо „наедряваха“. Нещо повече, по време на етапа Печурково Бръдо микрофоните отчетливо улавяха виковете на публиката.

2021 CRO Spectators WRC

Първият голям фаул. Най-младият лидер в световното първенство, 20-годишният Кале Рованпера, който в продължение на 8 седмици оглавяваше класирането на пилотите в световните серии, днес приключи участието си в Хърватска рали само 5 км след старта на първата скоростна отсечка (виж ТУК). Той излетя от пътя, за да пропадне дълбоко надолу от ската – на стоп-кадрите от WRC+. Двамата с навигатора Яне Халтунен се отърваха без никакви наранявания.

2021 CRO Cale Creash WRC

2021 CRO Cale Ro

В отбора до края на сезона. Много е вероятно в екипа на М-Спорт да се намери постоянно място за Теемо Сунинен, който беше на пълен работен ден в екипа на Ричард Милънър през миналата година. Поне такива са плановете, които декларират от М-Спорт. В третото от ралитата в сериите тази година, финландецът е в колоната, карайки Фиеста R5 (на снимката долу) и водейки епична битка с руснака Николай Грязин (Фолксваген Поло R5) в придружаващата категория от световните серии WRC2. „Целта е да имам Теемо във всяко събитие тази година. В момента работим по тази опция. Досега сме инвестирали много в него и искаме да го задържим при себе си“, категоричен е шефът на тима.

2021 CRO Suninen GER 001

2021 FIN Loggo OFF Финландското рали – в нетипично време. Заради корона-епидемията, календара на WRC претърпя поредното разместване, като организаторите на финландската класика предпочетоха да преместят старта си за 30 септември/3 октомври, напълно необичайно за летния вариант на Несте Рали Финландия. Важната причина за промяната е, че основата на бюджета на това събитие се базира на туристическите пера: хотели, приходите от билетите, карти и пропуски, продажбата на сувенири.

2021 CRO Furmo Red BullФурмо „се харчи“, носен на крилата на Ред Бул. В дебюта на Адриен Фурмо с автомобил от пълна и поседна спецификация WRC на Форд М-Спорт, благодарение на контактите му с ръководството на енергийната напитка, неговият автомобил ще е с логотипа на „червения бик“ (на снимката). Подобна промяна се предполагаше още преди старта на Арктик Рали Финландия, когато той, и руския му колега Николай Грязин направиха бързи тестове с Форд Фиеста WRC. Мълвата дори гласеше, че руснакът също ще получи подобен логотип на колата си, но засега „бикът“ е единствено върху неговата каска. Най-обяснимата причина за отсъствието са санкциите, системно въвеждани срещу родината на Грязин, както и действалата само в предишното състезание забрана ан WADA за използването на националния флаг на Руската федерация. В документите на Хърватска обаче Грязин се състезава под родния си трицвет.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев