• ...СКАНДАЛ НА ФИНАЛА НА ПЛАНИНСКОТО: ОСОГОВО 2021 Г. ПРЕКРАТЕНО СЛЕД МАНШ 1, СЛЕДВАТ ПОДРОБНОСТИТЕ...

  • ...ПРЕДИ ФИНАЛА НА ОСОГОВО: КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ ВАРИАНТИ ЗА ШЕСТ ОТ ДЕСЕТТЕ ТИТЛИ В ПЛАНИНСКОТО...

     

  • ...ИЗВЕСТЕН Е СПИСЪКЪТ СЪС ЗАЯВКИ ЗА ФИНАЛА В ОСОГОВО 2021, 48 АВТОМОБИЛА СЕ СЪБИРАТ НАД КЮСТЕНДИЛ...

Балканската стърга се връща на терена в WRC

Понеделник, 06 Септември 2021 | Ламия, Гърция, RallyXpress
Балканската стърга се връща на терена в WRC

РЕЗУЛТАТИТЕ В МРЕЖАТА

2021 WRC Lst
ПОЗИЦИИТЕ на екипажите в отделните скоростни етапи, местата им във временното общо както и крайното класиране на екипажите в Еко Рали Акрополис – вижте ТУК

СЛЕД НЕПРЕКЪСНАТО 40-годишно пребиваване в световните серии, след 5 сезона в ERC и неприемлива за гърците пауза от де „нулеви“ години . ралито на Боговете, иначе казано „балканската стърга“ в шампионата на ФИА по рали, се завръща на мястото, което по право принадлежи на тази макадамова гонка.

За последно Акрополис бе карано като част от програмата на ФИА през 2013 г., а сегашният шеф на Тойота Газоо Рейсинг Тим Яри-Мати Латвала е последният от списъка на състезателите, стъпвали на върха на подиума под Акропола.

Осмото състезание от програмата е този уикенд при комшиите, така че по-ранният отказ на Чили от календара на шампионата, върна най-старото състезание на Полуострова в програмата за сезон 2021.

Което означава състезание в жега и през големи и остри камъни, така че всичко изиграно до тук от началото на годината ще е като приятни  автомобилни разходки в края на седмицата.

Който от пилотите, не е карал в Ралито на Боговете, той не знае какво означава „гръцки макадам“ и тежко четиридневно изпитание, на което от първия пилот, до последния готвач в екипите са подложени на невероятно напрежение.

Балканската стърга се връща на терена в WRC

снимка: архив на rallyxpress от интернет
СИЛАТА НА ТРАДИЦИЯТА… Винати от Атина, винаги под Акропола – така започва Ралито на Боговете.


Запазвайки традицията, водеща началото си от 1951 г., стартът ще започне в четвъртък следобед от Атина, с церемония под древната Акропол, последвана от кратък градски етап около площад Синтагма.

Преди него, както е работната схема, заявените 55 екипажа ще направят настройките на своите автомобили по време на тестовете на 4.3-километровото трасе край Оиври.

В реалното състезание от петък, трасето отвежда екипажите на Запад за няколко етапа близо до Лутраки, единият от които ще се повтори след зона за зареждане и смяна на гуми за обяд, преди да се преодолеят друга двойка етапи по маршрута на Север, обратно към сервизния парк в Ламия.

Някои от тези тестове, които са близки до Ламия, реално не са били използвани близо 16 години, което означава, че те ще бъдат напълно нови и непознати за всички настоящи пилоти.

2013 GRE Latvala

снимка: архив на rallyxpress
ПОСЛЕДНИЯТ ЗАПИСАН ПОБЕДИТЕЛ В ГРЪЦКОТО WRC Като пилот на Фолксваген МС, Яри-Мати Латвала се разписва като последният от пилотите в световните серии, печелил кошмарното състезание в Гърция

Събота е най-дългият ден от ралито, започващ с цикъл от скоростни, разделени на две от зона за сервизиране в Итеа. Два от тези етапи - Павлиани и Елефтерохори - ще бъдат повторени след пълна врътка следобед в Ламия.

Заключението за ралито в неделя включва Пиргос, най-дългия етап от този рали уикенд (33.2 км), между две посещения на известната скоростна я тест на Тарзан (17.58), второто преминаване на който скоростен тест е и пауърстейджа на Еко Рали Акрополис.

2021 GRE Map

КАРТАТА с локацията на скоростните етапи в Еко Рали Акрополис.

ЗАВОДСКИТЕ ОТБОРИ ПРЕДИ ГРЪЦКИЯ СТАРТ ОТ СЕРИИТЕ

2021 WRC Toyota GRE:: ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ WRT. От целия екип на японския тим, ако изключим Латвала, единственият, който е карал и печелил в Гърция, това е седемкратният световен шампион и сегашен лидер в класирането на пилотите Себастиян Ожие. През 2011 г. , за волана на Ситроен DC3 WRC той носи победата за екипа на френския отбор. В момента действащият шампион е с авантаж от 38 т. пред съотборника си Елфин Евънс, а при марките Тойота води на корейските си съперници с 41 т.

„Чудесно е, че WRC се завръща в Гърция. Последният път, когато ралито на Акропола беше в календара, всъщност го спечелих и това е събитие, което и на мен много ми харесва. Трябва наистина да помислите за шофирането си, защото може да е грубо на места и износването на гумите е доста голямо.

2021 GRE Toyota Test

снимка: официален сайт на тойота газоо рейсинг тим
С ДОБРА ОЦЕНКА ОТ ПРЕДСТАРТОВИТЕ ТЕСТОВЕ… но също и на събраната информация – ето на какво залага финландския бос на японския тим.

"Знаем, че организаторите са работили доста по пътищата и състоянието на пътя изглежда е много по -добро, отколкото в миналото. Отгоре има много насипен чакъл, така че отварянето на пътя може да бъде доста предизвикателно. Въпреки че това е поредното ново рали в календара, ние имаме доста добър опит в рали Акрополис в екипа и и от тестовете (виж ТУК), които направихме и се надявам, че това ще ни помогне да имаме успешно събитие.“

2021 WRC Hyundai GRE:: ХЮНДАЙ ШЕЛ МОБИС WRT. Шефът на екипа от Алзенау Андреа Адамо не крие, че след началните успехи, които върнаха надеждата на тима, че е още в играта за титлите, сега той
разчита на благосклонната воля на боговете при завръщането на гръцкия кръг от шампионата рали Акрополис, така че екипът му да може да спечели и на грубия балкански чакъл.
„Приветстваме завръщането на Акрополис в календара на WRC и очакваме с нетърпение първото ни участие в това специално събитие -, казва Андреа Адамо. - Това ще бъде особено голямо предизвикателство за екипите, но ние се подготвихме съответно и сме готови да се справим с тестовете.“

В осмия уикенд от световното първенство в белгийското рали Ипър, екипът на Хюндай показа отлично представяне с двойна победа в шампионата и на пилотите, на производителите. Тиери Нювил и Мартин Видаег бяха непобедими през целия уикенд, печелейки първата си победа пред родната публика.

2021 GRE Ive Lube FB

снимка: никос цакниас/wrc
С ИМИТАЦИЯ НА СЪСТЕЗАТЕЛНИЯ РИТЪМ… Така преминаха предстартовите тестове по гръцките пътища за четиримата пилоти на Хюндай Моторспорт.

„Гордея се с начина, по който подходихме към миналите събития - коментира Адамо. - Трябва да продължим в Гърция, за да осигурим възможно най-много точки.“
„Ще бъде трудно събитие - казва Нювил, и стратегията ще бъде много важна, но това ни харесва. Имаме големи очаквания за още един добър резултат и го очакваме с нетърпение.“ Нювил, заедно с Отт Танак ще бъдат подпомагани от експерта на макадамовите тестове Дани Сордо. И трите екипажа са тествали i20 WRC в Гърция в подготовка за едно от най -тежките събития в календара за 2021 г. Четвъртият пилот от екипа на Адамо е младият Пиер-Ив Лубе.

2021 WRC Ford GRE:: М-СПОРТ ФОРД WRT. Без каквито и да е уговорки е ясно – Еко Рали Акрополис е целевото събитие за следващата си стъпка в представянето на англичанина Гъс Грийнсмит. Пилотът на М-Спорт Форд се радва на постоянно подобрение при представянето си през този сезон и смята, че този старт е изключителна възможност за повече скорост и потенциално първа победа в етап от шампионата. „Видяхме, че колата е силна на груби ралита като Кения, така че и етапите на Акрополис биха били добро място да се направи нов тласък – смята британецът. - Все още нямам тази победа и това наистина ме изнервя, така че трябва да го оправя. Пилотите, които са карали тук, не са много, но Крис [Патерсън], - неговият ко-пилот с  10 участия в Гърция - е бил в това рали и преди, така че ще можем да използваме неговия опит.“

М-Спорт притежава впечатляващ рекорд в Гърция, британският отбор празнува не по-малко от осем победи, включително хеттрик за Колин Макрий между 2000-2002. Девета победа от пилот в автомобил M-Sport бе постигната през 2015 г., когато полякът Кайетан Кайетанович триумфира във Форд Фиеста R5, в състезанието, което през тази година е част от ЕRC.

2021 GRE Serteridis FB 001

снимка: никос цакниас/wrc
ПЛЮСЪТ ДА ИМАШ „ИГРАЧ“ ОТ МЕСТНИЯ ОТБОР… Освен на опита на Крис Патерсън, в екипа на Ричард Милнър ще разчитат и на приходящият само за това състезание в екипа на М-Спорт Джордан Сертеридис, пилот от Гърция, който познава трасетата като петте си пръста.

Ричард Милнър, шеф на екипа: „Това е поредното ново рали за Гъс и Адриен [Фурмо], но има някои предимства с новите етапи и това, че малко от тях ше се карат повторно. Очакваме по -бързи пътища и по-плавни условия, отколкото бяхме свикнали в миналото, но ще получим истинска картина чак след рецесията и нямам съмнение, че събитието ще хвърли много предизвикателства. „Започваме събитието с обичайния си план за игра, за да се справим възможно най-добре и се надяваме, че Гъс и Адриен могат да увеличат максимално опита си, като стигнат до финала.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев