• ...САМО СЛУХ ИЛИ И ИСТИНА? ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АФБ КАМЕН МИХАЙЛОВ БИЛ ГОТОВ С ОСТАВКАТА СИ ЗА СЪБОТА...

  • ...42 КЛУБА С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ТЪРСЯТ ОТГОВОРИ ЗА СЕЗОН 2022...

  • ...ФИА НАЛАГА ДРАКОНОВСКИ САНКЦИИ НА РУСИЯ И БЕЛАРУС ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА...

     

Старт на кариерата и първа снежна среща

Сряда, 23 Февруари 2022 | от Марк Уилфорд, Мюнхен
Старт на кариерата и първа снежна среща

КОГАТО БРИЙН СЕ
СРЕЩНА С МАКРИЙ

2022 SWE McRae Kiama Test
В ТОВА 4-МИНУТНО видео - ТУК, публикувано преди ден в Ю-Туб и нокещо точно това заглавие, е показан първият тест на Макрий Кимати, направен преди пет дни.

ПИЛОТ ОТ Източна Африка, който никога не е виждал сняг до миналата седмица, стартира своята рали кариера в JWRC във враждебната среда на замръзналите гори на Скандинавия в петък. Макрий Кимати (на снимката), кръстен на легендата на рали и световен шампион от 1995 г. Колин Макрий, открива кампанията си за Световен рали шампионат на FIA за юноши на юг от Арктическия кръг на рали Швеция.

Тази е история е напълно в съзвучие на кампанията на ямайския отбор по бобслей през 1988 г. на Зимните олимпийски игри, която предизвика хитовия филм Cool Runnings.

Температурите в града домакин на ралито Йомейо падна до почти -20 тази седмица, но Кимати не е обезпокоен от лютия студ, снега и леда, които са чужди в дома му в столицата на Кения Найроби.

Той просто е фокусиран върху това да следва следите от гуми на шотландеца. Попитайте го каква е неговата мечтана рали кола и той ще ви каже без да се замисли: „L555 BAT – Субару Импреза на Колин, спечелил шампионат от 1995 г.“

Кимати е рали човек докрай. Шофьорската му кариера започва през 2016 г. и той вече има доказано име в Африка. Температурата под нулата в Швеция и покрити със сняг пътища са далеч от горещината и прашните рали писти, с които 27-годишният младеж е запознат, но той е готов за предизвикателството.

Старт на кариерата и първа снежна среща

колаж: от личната страница на Макрий Кимати


„Всъщност съм толкова развълнуван, но просто се страхувам от студа!“ Кимати се пошегува при пристигането си в Норвегия за тест преди рали на Форд Фиеста Рали 3 със задвижване на четирите колела, който ще управлява в Швеция.

„Ние всъщност не сме свикнали с този тип време – обикновено е слънчево през целия ден. - Никога преди не съм бил на сняг или нещо подобно, така че това е напълно ново преживяване. За Швеция просто ще се опитаме да научим колкото е възможно повече, за да натрупаме опит. Искам да науча пътищата и различната настилка, което вероятно ще ми помогне в бъдеще“.

Швеция бележи първия старт на Кимати в Европа, което означава, че опитът и пробегът ще имат приоритет от самото начало. Той обаче има предишен опит в М-Спорт-Полша с Фиеста Рали 3. Той кара колата до титлата на Африка при юношите през 2021 г., а също така участва в домашното си рали Сафари Кения.

„Ако искаме да сме на най-високото ниво на спорта, трябва да караме на всяка настилка, така че е по-добре да започнем сега, когато имам възможност и JWRC е чудесен начин да започнете“.

„Колата е наистина фантастична и толкова добра за шофиране. За тази година има няколко нови подобрения с него и ще има малко повече мощност и въртящ момент, така че може да бъде по-голямо предизвикателство.”

Въпреки че Кимати следи с едно око целта си да достигне върха на WRC, засега фокусът е върху Швеция. Стига да се сети да опакова голямо палто, ще се оправи...

:: ИНДИРЕКТНА И КРАТКА СРЕЩА С КИМАТИ

2022 SWE McRae Kiama

- Опишете себе си с три думи…

- Забавен, щастлив и нахален

- Любима храна?

- Угали и няма чома (национални храни в Кения)
 
- Първата цивилна кола?

- Форд Фокус 2006 - имам го и до днес!
 
- Какво харесваш в ралито?

- Това е страстта. Приливът на адреналин и колко мога да се напъвам.

- Рали героят?

- Колин беше моят герой – кръстен съм на него. По отношение на настоящите пилоти, Себастиен Льоб е моят фаворит. Просто харесвам стила му на шофиране.

- Ако можехте да карате всяка рали кола (минала или настояща), каква би била тя?
 
- Бих искал да карам 555 BAT – Субару Импреза, с която Колин спечели шампионата през 1995 г. Имам моя собствена е Импреза GC8 и това е толкова забавна кола.

- Любима ваканционна дестинация?
 
- Масаи Мара. Това е толкова прекрасно място, особено когато антилопите гну мигрират.

- Как се разпускате, след състезание?

- Слушам музика. Бях в група, макар че това не се оказа много добре! Все още свиря на китарата си и може би правя музика.

- Имате ли професия извън състезанията?
 
- Да – счетоводител съм в семейния бизнес. Държи ме под контрол!

- Кое рали очаквате най-много от JWRC?

- Гърция. Това е класическо рали и това е мястото, където Колин спечели световната победа номер 24, преди Сафарито, което беше негово 25-о.

- Каква е вашата дългосрочна цел в кариерата?
- За мен е да се класирам на WRC на пълен работен ден и да стана първият африканец, станал световен шампион. Това е моята крайна цел.

ДЕВЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ ПО-РАНО: ПЪРВИ
СНЯГ ЗА ОЩЕ ТРИМА ОТ КЕРВАНА НА WRC

2022 SWE Logo OFFСофия, RallyXpress

ДЕБЮТЪТ НА КЕНИЕЦЪТ Макрий Кимати в утрешното начало на шведското рали стана повод за две от снимките, направени от великия Мартин Холмс преди 19 години, пак на старта на това състезание. На 3 февруари, преди „рекето“ за старта на 52-ото издание на ледената надпревара, трима души за първи път се изправят не само срещу необичайни скоростни етапи, но и се сблъскват с минусовите температури на единственото бяло рали в световните серии.

Тогава Холмс прави снимките (долу), на които е запечатал малайзийският екипаж Ален Ох и пилотът му Карамжит Синг (Протон Пърт), за които това е първото участие в PWRC.

Заедно с тях (на малката снимка) е новият за това състезание рали-контрольор на Ричард Бърнс – Жан-Чарз Одон, за когото работата в Пежо-Спорт за първи път го изпраща толкова близо до Полярния кръг.

Така че „снежните“ дебютанти – заедно с двамата кенийци . Макрий Кимати и неговия ко-пилот Мванга Киони става общо петорка.

2003 02 SWE Dllen and Sing

снимки: личен архив на ()мартин холмс/англия

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев