• ...САМО СЛУХ ИЛИ И ИСТИНА? ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АФБ КАМЕН МИХАЙЛОВ БИЛ ГОТОВ С ОСТАВКАТА СИ ЗА СЪБОТА...

  • ...42 КЛУБА С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ТЪРСЯТ ОТГОВОРИ ЗА СЕЗОН 2022...

  • ...ФИА НАЛАГА ДРАКОНОВСКИ САНКЦИИ НА РУСИЯ И БЕЛАРУС ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА...

     

Като за начало Кале подпука опонентите

Петък, 22 Април 2022 | от Валентин Колев, Загреб
Като за начало Кале подпука опонентите

ВСИЧКИ ПОДРОБНОСТИ
И РЕЗУЛТАТИ ОТ РАЛИ
ХЪРВАТСКА: В МРЕЖАТА

2022 CRO Logo WRC
НА ЛИНКА долу можете да видите всички подробности за третото състезание от световните серии, както и да следите на живо в хода на състезанието резултатите от етапите и в общото класиране - ТУК

НА ВЧЕРАШНАТА пресконференция Кале Рованпера (Тойота Газоо) не пропусна да обясни, че за него второто участие в Хърватска Рали със сигурност ще бъде много по-трудно, отколкото за останалите екипажи, които имат опита от миналата година тук.

В края на деня обаче, не преставам да се чудя, какво би било неговото представяне днес и какви биха били разликите със следващите го двама пилоти на Хюндай, Тиери Нювил, Отт Танак и най-бързо движещата се Пума, тази на Крейг Брийн, след като днес 21-годишният финландец взе победите в 6 от осемте теста и оставяйки по една етапна победа за Евънс (Тойота, СЕ3) и Нювил (СЕ8).

Няма да говоря какво е усещането встрани от етапа, гледайки ездата на Кале! И пак да подсетя – нито има толкова опит с асфалта, нито завърши в това състезание през 2021 г.!

Още с приближаването на откриващата състезанието Мали Липовец 1 ми стана ясно, че мястото на гледане, което бях избра ще е претъпкано - няколко хиляди души публика вече бяха се разположили удобно.

Като за начало Кале подпука опонентите

снимка за rallyxpress: валентин колев
НАПРАВО НЕУДЪЛЖИМ ФИНЛАНДЕЦ… Като на един дъх Кале Рованпера взе 6 от осемте скоростни в първия ден на Хърватска Рали, гарантирайки си 64-секунден авантаж преди съботата.

Опашката от коли, които бяха спрели от едната страна на алтернативния път, точно по навигацията, показваше 3 км!.

Стигайки до крайната точка разбрах, че дори и паркинга, обособен за медиите, беше препълнен, а прииждащия поток от хора не спираше дори до минаването на първите коли.

Толкова много, че се наложи намесата на полицията, за да го ограничат, защото маршалите не можаха да се справят, а минаващите коли за сигурност бяха пределно ясни: ако не се обезопаси трасето, етапът ще бъде отменен!

2022 CRO Sec VK

снимка за rallyxpress: валентин колев
НЕОБИЧАЙНО МНОГО ПУБЛИКА… (горе) Мишел Мутон, отговарящата за сигурността на състезанията във ФИА, предупреждава един от радио-маршалите, че ако етапът Мали Липовец 1 не бъде осигурен, отсечката ще бъде канселирана. (долу) Заради многохилядната публика на крак беше вдигната и полицейската сила.

Както вчера се разбра още в шейкдауна, асфалта в откъм банкет е много ронлив с неспрелият цяла нощ дъжд, ставаше капан, с откъсването на цели парчета! И ето ти защо, многото гуми замиваха още на тези 19 скоростни километра…

В тази обстановка – мъгла, дъжд, кал и парчета асфалт, Кале подпука конкуренцията, за да завърши деня не само като лидер, но и с преднина пред очертаващият се негов главен съперник не само тук, но и в шампионата, с 1:04 мин!!

Аз поне не мога да си спомня такава комфортна разлика в края на първия ден от WRC. Може и да бъркам, но според мен тя е направо обезкуражаваща за белгиеца.

При това, още в първата половина от петъка – нашият Разпети петък – Рованпера буквално разпна Нювил с 47.5 секунди!

2022 CRO Neuvil VK

снимка за rallyxpress: валентин колев
ПРЕДИ ПРОБЛЕМИТЕ…Тиери Нювил кара на предела на своите възможности, опитвайки се да победи лидера в шампионата още от откриващата скоростна отсечка, но на Мали Липовец 1 загуби първите 4.1 секунди.

За да бъда коректен ще кажа, да, пилотът на Тойота имаше предимство, давано му от това, че е лидер на колоната, защото след всеки един екипаж, условията се променяха и ставаха значително по-тежки, а калта по асфалта – все повече.

:: Рованпера, от сайта WRC+: „Веро-
ятно това беше един от най-добрите
ми дни в ралитата. Винаги е хубаво
да имаш преднина, но също така е
трудно да имаш голяма преднина
като тази. Утре е дълъг ден, така
че все още трябва да карам бързо,
за да бъда концентриран.“
 
По-рано през деня, на половината от неговата програма – а това се появи и на страницата на WRC, стана ясно, че Нювил е имал технически трудности. В парка по въпроса не излезе информация, но порталът на световното първенство го обясни по-късно:

„Белгиецът завърши началното каре от тестове със скъсан ремък на алтернатора в двигателя на неговия Хюндай i20 N. На два пъти спира колата на път за обслужване. Нювил и неговият колега Мартен Видаег избутаха колата на последните 800 метра…“

Въпреки това двамата от Хюндай очевидно караха така, че да запазят втората си позиция и да останат там, откъдето да атакуват – при най-малка възможност – Кале Рованпера.

Само в рамките на резонни за този етап на всяко рали двадесетина секунди, зад Нювил са Танак и Пума-та на Брийн.

2022 CRO Gas Green VK

снимка за rallyxpress: валентин колев
АНГЛИЙСКА АТРАКЦИЯ… (на малката снимка) В типичния за Гъс Грийнсмит стил, пилотът направи кратка, но зрелищна разходка по тревния склон, преди да успее да постави колата си под своя контрол.

Точно на Мали Липовец 1 неговият партньор в М-Спорт Гъс Грийнсмит направи впечатляваща разходка по тревата на левия скат: в много
дълга права за спиране, за обратен ляв, гумите му сякаш „сочиха“ на наляво, далече преди завоя, след което от мокрия асфалт колата изведнъж се отсече и хвана по склона

От радиостанцията на един от маршалите се разбра, че Есапека Лапи е ударил камък в мъглата и е аут, което по-късно се уточни – пилотът е закачил левия борд на Тойота-та и е потрошил окачването на бегачката.  

:: Тройката на WRC2 не само се оглавява от Йоан Росел (Ситроен С3),
но той е и 8-и в общото подреждана, следван на 36.3 сек от Николай
Грязин (Шкода Фабия Ево, 9-и) и на 22.9 сек от другият френски
Ситроен - този на Ерик Камили, който затваря топ-3 на класацията.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев