• ...БЕЗ ОТСЪСТВАЩИ: 30 ЕКИПАЖА ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ЦЕРЕМОНИАЛНИЯ СТАРТ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДНО: ТРИДЕСЕТ ЕКИПАЖА СТАРТИРАТ В УТРЕШНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ КОРОНА-ВИРУСА СПИРАТ ТРИМА ПИЛОТИ ОТ УЧАСТИЕ В 51-ОТО ИЗДАНИЕ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

Кале официално вписан в историята на WRC

Събота, 12 Септември 2020 | София, RallyXpress
Кале официално вписан в историята на WRC

КРУШКАТА СИ ИМА ОПАШКА:
ОРИСАН ДА БЪДЕ ШАМПИОН

САЙТЪТ с новините в българския автомобилен спорт се разрови в ЮТюб, за да намери старо видео, показващ Кале в най-ранните му детски изпълнения на трасето (виж ТУК) и макар качеството на тези 5 мин да е далеч от перфектното, записът показва, че в сегашните успехи на младежът изобщо не са случайни. Тестът е направен, когато Кале (на стоп-кадъра долу) е на 8 години, 11 сезона, преди да запише официално името си в историята на сериите. Не е ясно, дали Ожие ще успее да изравни рекорда от 9 титли на Льоб, но RallyXpress гарантира, че ако някой успее да надмине това най-гоямо постижение във всички дисциплини, то това непременно ще е Кале Рованпера.

Kalle Rovanp 8th years 01

ДВАДЕСЕТ и шест дни преди да изпълни 20 години, името на нарочения за бъдещата супер-звезда на световните ралита Кале Рованпера (на снимката), официално бе вписано в историята на световните серии по рали.

Това стана по време на първото рали Естония, което бе номинирано за WRC.

По едно съвпадение този стартът в Турку, се оказа състезание №600 в досегашната история на шампионата започнала през далечната 1973 г. Някъде около 7:03 ч. на 5 септември, Кале Рованпера и неговият навигатор Яне Халтунен (Тойота Ярис WRC) завършиха най-бързо 20.93-кирлометровата Прангли 1.

Младежът победи с 1.3 Крейг Брийн (Хюндай i20 WRC) и с 2.1 сек съотборника си Елфин Евънс и по този начин излезе начело на колоната на състезание от световните серии за първи път в своята кариерата.

С тази етапна победа (трета поредна в неговата биография, първата му победа е на 20-киометровата Ликенес в Швеция тази пролет – бел. ред.), Кале стана най-младият пилот, водещ състезанието за световния рали шампионат на ФИА само на 19 години!

След тези 20 километра младият фин водеше на Брийн с 0.3 сек, а на Евънс – с повече от секунда.

„Уикендът ми беше наистина добър по отношение на темпото и шофирането“ – официално определи състезанието в Естория младата финландска суперзвезда, като Кале деликатно пропуска неудачите, които го съпътстваха в Естония.

Спуканата гума, а след това наказанието от 60 сек. за работата по радиатора на бегачката, нарушила регулациите, го пратиха във финала не само далеч от подиума, но дори и от върха на класирането.

Кале официално вписан в историята на WRC

снимка и колаж: лична фейсбук страница на кале рованпера
ВПЕЧАТЛЯВАЩ РЕЗУЛТАТ, РЕСПЕКТИРАЩ УСПЕХ… В Турку Кале Рованпера можеше да се окаже най-голямата, но и доста неприятната изненада едновременно за двама световни шампиони – действащия Танак и шесткратният Ожие: можеше да победи първи и да изхвърли вторият от подиума. Фортуна обаче реши друго.


Да цитираме написаното на стената на пилота от „нашия човек на Острова“ – Тодор Христов: „1 мин. наказание, 25 сек. пробив, според това, трябваше да финиширате 5-6 сек. пред Отт. Развълнуван съм от вашето бъдеше.“

Христов, който е в категорията на крайните фенове на световните ралита дори пресмята, че без наказанието на спортните комисари (не смята загубата от спуканата гума – бел. ред.), на финала и при първия си подиум Кале би бил с 3.5 сек. пред Брийн, а Ожие би бил първият след триото.

На своята стена Рованпера пише още, че в крайна сметка Естония е оставила неприятен вкус у него заради „бодящото“ наказание, а също и заради това, че е спечелил втория си пауърстейдж, но това му е донесло единствено максималния бонус на финала.

Първият случай, в който финландецът е най-бърз във финалното бягане е в Швеция на 16 февруари.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев