• ...САМО СЛУХ ИЛИ И ИСТИНА? ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АФБ КАМЕН МИХАЙЛОВ БИЛ ГОТОВ С ОСТАВКАТА СИ ЗА СЪБОТА...

  • ...42 КЛУБА С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ТЪРСЯТ ОТГОВОРИ ЗА СЕЗОН 2022...

  • ...ФИА НАЛАГА ДРАКОНОВСКИ САНКЦИИ НА РУСИЯ И БЕЛАРУС ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА...

     

Много питанки, малко отговори за „паузата“

Вторник, 19 Април 2022 | София, RallyXpress
Много питанки, малко отговори за „паузата“

ВСИЧКИ ПОДРОБНОСТИ
И РЕЗУЛТАТИ ОТ РАЛИ
ХЪРВАТСКА: В МРЕЖАТА

2022 CRO Logo WRC
НА ЛИНКА долу можете да видите всички подробности за третото състезание от световните серии, както и да следите на живо в хода на състезанието резултатите от етапите и в общото класиране - ТУК

САМО ДВА ПЪТИ през последните десет години дупката между вторият и третият кръг от световните серии е била толкова голяма. Веднъж – през 2021 г. между финала в Швеция и старта в Мексико луфта е 30 дни и през миналата година – между Арктик Финландия и първото Хърватско рали е 53 дни.

Ако за 2012 година месецът е бил повече по-скоро по логистични, а през миналата зима – заради объркването и пренареждането на календара, то за сегашните 57 дни няма никакво – поне на пръв поглед – обяснение.

Първосигналното „..ами-и-и, така е направен календара“ работи единствено в първо четене. Защото за десет години –и изключвайки двата споменати сезона, между обичайните шведско и мексиканско рали дори е имало само... две седмици – 2016 г. Значи проблемът не е логистиката, още повече, че от Скандинавския полуостров до Балканите – ей-го дей!

Осем седмици аралък е повече дори и от лятната пауза в световното първенство, а и едва ли има умора само след две ралита... И в тимовете, където не са свикнали да се размотават, това се оказа добро време за работа по все още малко познатите пакети на „електричките“.

Изглежда, че всички са доволни от паузата. Дали обаче тя не бе умишлена и за кого беше предварително планирана така, че да има 8-седмичен антракт, при това точно преди първото от асфалтовите ралита?

Френският колега Алекс Бено – това са неговите две хипотези – предполага, че е направено, за да се „развържат едновременно всички ръце“.

Като начало - заради Промотора, при положение, че има негативен пик в ковид-пандемията и възможността, евентуално, да се търси заместник на Хърватска Рали; второ – за отборите, които да имат екстра време за тестове.

„По-вероятното обаче – поне аз така претеглям нещата – е, че много малкото познаване на хибридните системи, които за първи път ще минат през истински асфалт, е било причината“, написа Бено.

„Изобщо не изключвам възможност и да има непредвидено и спешно „ъпгрейдване“ на системите, поведението и възможностите на които не са изчистени за толкова натоварваща надпревара“, допълва франсето.

И допълва: „И, разбира се - бонусът с тестовете, защото, само 21 дни след Загреб се задава португалският макадам – не по-малко тежко и неясно състезание...“

Да погледнем към най-зле започналия шампионата отбор на Хюндай Моторспорт. Както пише сайтът на Аутоспорт, двата месеца прекъсване е било „полезно“ нулиране. И новият лидер на корейците Жулиен Монсе да очаква полезно прегрупиране и ново ускорение, след като в Монте хюндай-те тръкнаха на куц крак.

При това не само заради шоковото напускане на несъмненият лидер Андреа Адамо. Смята се, че за 57 дни в Алзенау се работи денонощно, за да бъде подобрен целия пакет на i20 N

Сега Монсе е убеден, че отборът му е постигнал солиден напредък, но дали това ще бъде достатъчно, за да се мери с Тойота и пумите на М-Спорт.

Монсе: „Направихме добър напредък по отношение на настройката и поведението на автомобила от това, което имахме в Монте Карло, мисля, че всички пилоти можеха да забележат подобрения при тестовете преди събитието“, добави той.

2022MONTECARLO forCROATIA

снимка: официален сайт на хюндай моторспорт
ОСЕМ СЕДМИЦИ НА ТРИ СМЕНИ... Приблизително така представя състезателната ваканция Жулиен Монсе за екипа от Алзенау.

ПОРЕДИЦА ОТ СЪМНЕНИЯ ДОПЪЛНЕНА ОТ ТЕСТОВЕ

СИЛНИТЕ И ДОБРЕ информирани за WRC италиански ресурси пишат, че е имало много съмнения, повдигнати от новото Рали1 през тези първи месеци на 2022 г. Първоначалният ентусиазъм след първите тестове беше последван от дълга поредица от съмнения (това не потвърждава ли втората теза на Бено? – бел. ред.) относно този първи подход към света на ралито с хибридна мощност.

Ако съмненията относно безопасността бяха разсеяни от няколко много убедителни инцидента (Нювил в тестовете преди състезанието и Фурмо в състезанието в Монте), колебанията бяха свързани с ефективността на хибридната система и нейната надеждност.

Достатъчно е да си спомним гнева на Танак след Швеция, за да се разбере разногласния хор и доста противоречивите позиции, дори и на все по-влиятелни хора в спорта. Честотата на електрическия компонент е много неуместна в сравнение с оскъдното му използване.

Мнозина вече се чудят дали наистина си е струвало, а други продължават се питат как можете да се измъкнете от този водовъртеж на неприкрит скептицизъм, който може само да се влоши.

Много питанки, малко отговори за „паузата“

БАЗАТА, ОТ КОЯТО ЗАПОЧВА ВСИЧКО... и начинът, по който един компютърен модел започва да се развива до пълен пакет на автомобил от WRC R1.


Сигурността е, че това ще
бъде регламентът до 2024 г.

За по-късните има място за развитие на m колите, но базата ще остане такава, каквато е сега, пише Алекс Алесандрини от сайта rallyssimo. От 2025 г. ще бъде възможно да се опита да промени темпото, но намерението на лидерите на ФИА е, да се продължат в тази посока, според думите на новия директор за ралито във федерацията Ендрю Уитли.

2022 FIA Rally Dyr Andrew W

снимка: официална фейсбук страница на ендрю уитли
ИЗКАЧИЛ СЕ ОТ НАЙ-ДОЛУ... Кариерата на Уитли е изцяло свързана с ралитата, където той първо е участник, преди да премине на работа при Малкълм Уилсън в Довънби Хол.

ЩЕ СЕ ЧАКА СВЕЖА КРЪВ

ALL WRC Cars
ИДЕЯТА, че с въвеждането на хибридните автомобили и широко прокламираната „нова ера в WRC“ май няма да проработи като „марко-ловка“ за нови участници в световните серии. Поне за момента на хоризонта на производителите нито се виждат нови имена, а още по-малко – опашка от желаещи да влязат в играта. Справка на RallyXpress с първото поколение WRCar сочи, че при старта марките са били между 7 и 10 (максимум 14 отбора), за да се свие до 3 марки и 4 отбора в последните 5 години – очакването, че „електричките“ ще възродят интересът към шампионата… Може заради този резултат, Ив Матон напусна поста Директор на ралитата във ФИА и бе сместен от Ендрю Уитли.

На въпрос по темата преди няколко седмици от официалните медии на световното рали, мениджърът каза, че със сигурност има нещо, което трябва да се направи, за да се подобри ситуацията, но че от 2025 г. ще може да се мисли за последователна еволюция на Рали 1.

Е, не е пълна революция, разбира се. Едва след две години ще дойде време за промяна на "100% зелена енергия" в автомобили, които могат да се захранват изцяло с електричество или дори с водород.

„Намерението, естествено, е да вървим заедно с автомобилния пазар, който вижда в двугодишния период 2029-2030 г. възможната повратна точка за прехода към напълно безплатни доставки на петрол и неговите деривати.“

Също така според Уитли, гарантирането на определена стабилност на регулацията трябва да насърчи повече нови производители да инвестират в ралита.

Всичко това, подсилено от факта, че след като са намерили първата основа за автомобилите, останалото ще бъде свързано с подобряване на тяхното представяне, намиране на справедлив компромис от цял пакет автомобилни компоненти.

:: ИНФОРМБЮРО. НАЗАЕМ ОТ МРЕЖАТА

2022 CRO Off LogoХърватска рали може да се окаже едно от най-силно посетените състезания за годината в Европа, след като ралито бе превърна в хит за феновете при първото си появяване година по-рано. Приблизително 250 камиона участват в осигуряването на оборудване на състезателите и сервизния парк. Повече от 300 души, които ще положат повече от 6 км кабели и повече от 7 км огради, както и ще инсталират над 800 м водопроводни системи, докато общата очаквана консумация на електроенергия ще бъде около 1,2 МW - всичко това и много повече е необходимо, за трансформирането Панаира в Загреб (на снимката долу) във фен зоната и в сервизния парк на ралито. От днес това място се превръща в рали-център на световния на моторспорт. Организаторите са наясно с голямото въздействие, което събитието оказва не само върху икономическата дейност и потреблението, но и върху околната среда.

Zagreb Fair

Дубъл Себ отново се събират на терена след рали Монте Карло. Това ще стане по време на четвъртото рали от шампионата – Водафон Рали Португалия (19/22 май) и става възможно, след като деветкратният световен шампион е бил убеден да подпише договор – заслугата е на основния спонсор – Ред Бул - за втори старт с Форд Пума R1 за отбора на М-Спорт. Негова партньорка ще е Изабел Галмиш, с която 48-гоишният Льоб спечели невероятната победа в Монте Карло.

2022 MON Duble Seb

снимка: официален сайт на м-спорт
17 СВЕТОВНИ ТИТЛИ НА ЕДИН КВАДРАТ… Себастиян и Себастиян на финала в Монте Карло, в който Ожие загуби от своя адаш престижната победа само с 10 сек. пасив, преди двамата отново да отидат в пред-пенсионна почивка.

Във Водафон Рали Португалия М-Спорт ще се представи с цял дивизион от пет автомобила, водени от легендата на световните ралита.

Младият Оливър Солберг вече е напомпан със самочувствие, за да може да покори подиум в следващите състезания на WRC. След СЕ4 на ралито на Швеция, хлапето беше на второ място в генералното класиране, но поради повреда на газта и последващото закъснение от 16 мин. за часовата контрола и завърши събитието 6-и. Младежът (на снимката долу) бе шест пъти 3-и в тестовете, демонстрирайки невероятна скорост. Въпреки отпадането в Монте-Карло, Солберг беше най-бързият в ралито (201.7 км/ч), рекорд, който повтори в Швеция (206,1 км/ч в етапа Крьолсьо 2) .

2022 CRO Oliver FB

В бюрата на Пирели, ангажирани с разработките на състезателните гуми в WRC, чийто официален доставчик са италианците, е започнала разработката на нов модел от „черното злато“ в световните серии. За този сезон фирмата има разширен „прозорец“ от 9 дни, в които да се правят тестове на новото производство и разбаротките.

­2022 BEL Off Logo Точно както и Хърватска рали, така и Ипър Рали Белгия ще дублира своето присъствие в световните серии тази година (18/21 август), стартиращо както и в дебюта през 2021 г. от Гран-плас Гроте Марк в Ипър. Напълно асфалтовата надпревара е с 20 скоростни теста (общо 281.58 км) и дистанция от 687.24 км. За разлика от миналата година обаче, от схемата на етапите е изключена пистата за Ф1 Спа-Франкоршан.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

първи нулев сезон

in memoriam

дела и пак дела

зад граница

преди 38 старта

предстоящо

на финала

в увертюрата

след паузата

"да" или "не"

за БГ историята

Играчки

заем от 168 часа

Автобои Неделчев