• ...В ЗАВОСКИТЕ ТИМОВЕ: КОЙ КАКВО "СЪБРА" ЗА СТАРТА НА МОНТЕ КАРЛО И НОВАТА ЕПОХА НА WRC...

     

  • ...КАКВО ПРЕДВИЖДАТ НОВИТЕ РЕГУЛАЦИИ НА ФИА ЗА СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ В WR...

  • ...НОВАТА ЕРА В СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ ПРЕДСТАВЕНА С ЕДНОЧАСОВО ТВ-ШОУ В МИНИЧНИЯ ХАНГАР 7...

Кенийското Сафари пак поставено под въпрос

Вторник, 30 Март 2021 | София, RallyXpress
Кенийското Сафари пак поставено под въпрос

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА KMSF
ПЪЛЕН С ОПТИМИЗЪМ

ПРЕЗИДЕНТЪТ на Кенийската автомобилна федерация (KMSF) Финиъс Кимати (на снимката) е настроен позитивно: „Все още сме оптимисти, че пандемията ще бъде победена, което ще позволи на Сафари Рали да се проведе по график през юни. Накратко, организаторите оставаме уверени и всички ние, феновете, оставаме с горяща надежда. Би било глупаво да се подценява трудността, която добре знаем, да се задържи пандемията.“
2021 Phineas Kinimati COC

КЕНИЯ РАЛИ САФАРИ може да стане третото поредно рали от световните серии, след стартовете на Аржентина и Чили, което за втори път в двата последни сезона е заплашено от отмяна заради пандемичната обстановка в страната.

През миналата година Сафари трябваше да направи бомбастичното завръщане на Африка в световните серии, когато удари „короната“.

Кенийското автомобилно приключение бе отложено за 2021 г., но ситуацията в страната продължава да е с висок риск от зараза с някоя от „версиите“ на COVID-19.

Така че и през този шампионат Сафари Рали потенциално е пред анулиране.

Властите в страната за момента се принудиха да прекратят всички спортни дейности, независимо, че организаторите на сафарито продължават да работят по неговото провеждане с надеждата, че до 23/27 юни нещата ще се успокоят.

Кения Рали Сафари е планирано като шестото рали от тазгодишните серии в шампионата, но ситуацията със заразата изобщо не изглежда обнадеждаваща за масови мероприятия.

Към вчерашната дата в страната има 17 149 заразени, а сравнението на случаите отпреди година на тази дата се е увеличило 3.4 пъти – от 260 случая седмично на 884.

2021 KEN C0vid


графика: rallyxpress

Кенийският президент Ухуру Кениата обяви в петък нови ограничения за движение и спиране на всички спортни събития.

Кенийската федерация по автомобилен спорт също прекрати активността си в спортните прояви.

Според националния календар, Кения трябваше да е домакин на Рали Екватор, част от Африканската рали поредица. Тази надпревара бе планирана за края на следващия месец, но също е под въпрос.

Екватор Рали е особено важно, като подгряващо състезание за Сафари, но също и като начин за тренировка на съдийските екипи на кенийския кръг от WRC.

Кенийската федерация по автомобилен спорт, обяви в изявление, че Рали Екватора ще бъде обсъдено с всички заинтересовани страни следващата седмица, взетото решение ще бъде съобщено навреме.

По-рано този месец, местният ежедневник Обзървър предположи, че Сафари може да мине без публика, а сервизните зони да са затворени за зрители.


Кенийското Сафари пак поставено под въпрос

колаж: rallyxpress
ОПТИМИСТИЧНО ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ… В началото на март, във водещо заглавие на спортната си страница, Обзървър предположи, че Сафари може да е без публика. 

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

Вече узаконен от ФИА. Разработеният в цеховете на М-Спорт в Краков, Полша нов модел на Форд Фиеста Рали 3 (на снимката от официалния сайт на М-Спорт) успешно е преминал през хомологационната процедура на международната автомобилна федерация. Автомобилът е с 1.5-литров двигател, мощността е от 215 к. с. и в момента е единственият автомобил, който съответства на новата пирамидална структура на Париж, която ще бъде въведена 100 на 100 от следващата година.

2021 Ford Fiesta Rally3

Новият автомобил ще направи дебюта си по време на Хърватска Рали в края на април. Да припомним, как са подредени стъпалата в тази пирамидална идея: Рали 5 (бившата R1) – две задвижващи колела; Рали 4 (бившата R2) – две задвижващи колела; Рали 3 (новата категория от 2021) – задвижване 4х4; Рали 2 (бившата R5) – задвижване 4х4; Рали 1 (бившата WRC) – задвижване 4х4.

2020 Iv Maton SMТипичен представител на оптимистичното течение. Това може да се каже за директорът на ралитата във ФИА Ив Матон (на снимката), според който напълно е възможно световният шампионат за 2021 г. да бъде изпълнен изцяло. Очевидно е, че Матон смята, че кампанията от 12 кръга ще бъде изпълнен, без да говори за това, че датите в календара вече претърпяха две промени – отпадането на Швеция и Чили, съответно заместени от Арктик Рали Финландия и Акрополис. Оптимизмът на белгиеца за Календар 2021 се базира на „…глобалното въвеждане на ваксинации срещу COVID-19 и неуморната работа и ангажираност на цялото рали-семейство на ФИА“, от които зависи за минимизирането на възможните промени.


Ford Engine С нова „машинка“ под капака. С това ще се явят дза световния себют на Хърватска рали в световните серии двата Форд Фиеста WRC MII, карани съответно от Гъс Грийнсмит (с новия си навигатор Крис Патерсън) и Адриан Фурмо.

На старта в Загреб, Фурмо ще бъде регистриран в категорията на премиум-класа на световните серии.

Така  че еволюцията на колата, на равнище двигател, ще бъде представена като новата версия и добавената мощност за Фиеста WRC 2021.

Според специализираните издания, тази еволюция на „пушката“ на М-Спорт е била планирана да се въведе по време на аржентинския старт през пролетта на сезон 2020.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

започна се

just for the record

за новия сезон

нашите в wrc

in memoriam

за идните десет

последната година

за новата ера

няма такъв случай

строго лично

за БГ историята

Играчки

заем от 168 часа

Автобои Неделчев