• ...БЕЗ ОТСЪСТВАЩИ: 30 ЕКИПАЖА ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ЦЕРЕМОНИАЛНИЯ СТАРТ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДНО: ТРИДЕСЕТ ЕКИПАЖА СТАРТИРАТ В УТРЕШНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ КОРОНА-ВИРУСА СПИРАТ ТРИМА ПИЛОТИ ОТ УЧАСТИЕ В 51-ОТО ИЗДАНИЕ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

И Оливър Солберг влиза в сериите на WRC2

Неделя, 21 Март 2021 | София, RallyXpress
И Оливър Солберг влиза в сериите на WRC2

И ЛУБЕ В ПОМОЩ НА „ХЛАПЕТО“

ЗА НОВИЯ Хюндай i20 Рали 2, който трябва да бъде в ръцете на Оливър Солберг и Оле-Кристиан Вейби по-рано от очакваната дата в средата на годината, специална помощ е била оказана от изгряващата звезда на Хюндай Моторспорт Пиер-Луи Лубе (на снимката). Синът на легендарният Ив Лубе е бил вторият пилот, с когото екипът е направил тестовете за разработката на колата на о. Сардиния в миналия уикенд (виж видеото ТУК)
2021 CRO P L Loubet

ИЗГРЯВАЩАТА звезда на световните ралита и син на бившия шампион на планетата Петер Солберг – Оливър (на снимката), направи интензивни четиридневни тестове на о. Сардиния, които бяха насочени изцяло към разработката на Хюндай i20 Рали 2.

Заедно с месния пилот Марко Плакучи и младото попълнение на Хюндай МС – Пиер-Луи Лубе, Солберг-мл. се редуваха в ездата на макадамово трасе, като и тримата пилоти са работили с пълен капацитет.

Отделно от тях, в дните на тестовете са участвали и Оле-Кристиян Вейби и Яри Хутонен.

Какво предполага участието на този квинтет на тестовете в Сардиния?

Най-близкото от поредицата макадамови ралита, с които започва серията от пет старта върху земна настилка, е Водафон Рали Португалия (20/25 май), но е малко вероятно точно то да е основната цел на интензивните изпитания в екипа на Адамо.

Според специализираните електронни издание, по-скоро това е началото на интензивната подготовка, която да позволи във втората дивизия на световните серии Адамо да разчита на автомобил, който да е силно конкурентоспособен на Фабия Рали 2 Ево.

202103 Solberg Test FB

ФАКСИМИЛЕ от хвалбата на Оливър Солберг за тестовете в Сардиния и успешно завършената мисия, поместена в Туитър.

Другата лесно видима причина за интензивните изпитания, без да са фокусирани върху развитието на автомобила е това, че Солберг бе принуден да замени заради ковид-проблемите на
основния си партньор Аарон Йонсон с Себ Маршал.

Оттук и рискованото, но очевидно далновидно решение на Адамо да качи Солберг „едно ниво нагоре“, позволявайки на 19-годишният младеж в Арктик Рали Финландия де дебютира в топ-класата на WRC.

Оливър Солберг, който е част от програмата на Хюндай Джуниър Рейсинг Драйвър казва: „Тази година се фокусираме върху WRC2 и се опитваме да бъдем в световния шампион, като това е основната цел.“

И Оливър Солберг влиза в сериите на WRC2

снимка: от официалната страница на оливър солберг във фейсбук
ТОЧНО СЛЕДВАЩ ПРОГРАМА НА СВОИТЕ МЕЧТИ… Младежът е категоричен, че сега неговият фокус е насочен към WRC2 и максимално добро представяне, което да ангажира Хюндай МС с бъдещ контракт и след 2022.


Преди дни, в разговор с британското издание Аутоспорт, Солберг-мл. ясно е дал да се разбере, че това е част от програмата му, разработена заедно с баща му още преди години.

Младежът също така припомня, че придържайки се към подобно планиране и с 2-годишния договор, който има с корейския отбор, това ще го запази като част от екипа на Хюндай Моторспорт до края на сезон 2022.

„Едва тогава ще можем да видим как ще се развиват нещата в бъдеще и как ще звучи той [двугодишният контракт] догодина. Аз, разбира се, се надявнам да получа пълен контракт за кола (има предвид WRC – бел- ред.), но никога не се знае…“

СИЛНИ БЕЛГИЙСКИ АМБИЦИИ ЗА ВЪРХА НА СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ ОТ WRC3

2021 De Cecco WRC3 000ДВА СТАРТА от световните серии през миналия и през този сезон – финалът на 2020 г. Монца Рали и началото на 2021 г. - Монте Карло показаха, че белгиецът Седрик де Чеко (на снимката, Шкода Фабия Рали 2 Ево) определено изпитва „глад“ за победи, но и има достатъчно амбиции, за участието си в WRC3, което ще продължи в Хърватска Рали идния месец. В момента Де Чеко е 10-и (11 т.) в подреждането на тези придружаващи серии, след като стартирайки в Монке за първи път той завършва 5-и и добавя точка от пауърстейджа.

Както и в Алпите, Седрик де Чеко ще е с автомобил, който е подготвен и се поддържа от италианската конюшня Метиор Спорт, а негов навигатор ще е Жером Умбле.  

„За мен и моите партньори бе повече от ясно след Монте Карло, че не искаме да спираме дотук“ – пояснява Де Чеко, сочейки две причини за това.

Първата от двете е, че заради пандемията, поне до края на май, в Белгия няма да има никакви състезания и програмата му няма да има каквато и да е възможност „да работи“.

2021 CRO Sedril de Cekko1

колаж: rallyxpress
ТОЧНО ПЛАНИРАНО… (на малката снимка) Обявата на Седрик де Чеко, че се пуска в третото си голямо състезание, след като в Монца Рали завърши 20-и в генералното класиране, а в класиката Монте (на основната снимка), белгиецът финишира общо 21-и и 5-и в категорията си.

„И, второ, всички около мен са зад това мое приключение от световното първенство“, казва Де Чеко. - Благодарение на моите спонсори, но също така и на Метиор Спорт, който полага големи усилия, което ни донесе партньорството на италианската компания Норатех -  специализирана в компютърен софтуер - ще бъдем в началото на Хърватия.

„Това е събитие, което изцяло е върху асфалтови етапи и задължително ще е далеч от това, което познаваме като настилка в Белгия!“

Амбициите на Седрик де Чеко са високите резултати в оставащите му евентуално три старта, освен този в Загреб.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

след първия ден

без прецедент

километраж

анализ

свети ден

Еврокупа на ФИА

дългия петък

за 5о-те години

за първенеца

отново увисна

за БГ историята

Играчки

заем от 168 часа

Автобои Неделчев