• ...САМО СЛУХ ИЛИ И ИСТИНА? ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АФБ КАМЕН МИХАЙЛОВ БИЛ ГОТОВ С ОСТАВКАТА СИ ЗА СЪБОТА...

  • ...42 КЛУБА С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ТЪРСЯТ ОТГОВОРИ ЗА СЕЗОН 2022...

  • ...ФИА НАЛАГА ДРАКОНОВСКИ САНКЦИИ НА РУСИЯ И БЕЛАРУС ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА...

     

Ал Атиях пак най-бърз в Катар Рали 2022 год.

Събота, 12 Февруари 2022 | София, RallyXpress
Ал Атиях пак най-бърз в Катар Рали 2022 год.

ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ
ВТОРОТО РАЛИ НА MERC

MERC Logo
НА ЛИТКА ТУК може да проследите пълните резултати от международното рали на Катар, втори старт от първенството на ФИА за Близкия Изток (MERC)  

ШАМПИОНЪТ на Близкия Изток в ралитата Насер Ал-Атиях подпука дванадесетата си поредна титла в първенството на ФИА за 2022 г., печелейки днес втория кръг от надпреварата – Катар Рали.

В това състезание за първи път се включи и световният шампион в WRC2 и лидер за първия ден от надпреварата – Мадс Остберг, както и ирландската легенда от WRC Крис Мийки.

Но Ал-Атиях спечели резонно, нанасяйки своя удар в последните три от скоростните тестове на това пясъчно и каменисто състезание.

Екипажът Ал-Атиях/Беумел (Фолксваген Поло GTI R5) успя не само да се справи със здравата конкуренция на Фабии-те на Остберг и Мийки, но също и още четири машини на Шкода и половин дузина „кавалеристи“ на местните конкуренти.

Победителите записаха победа с време 1.44:22.9 мин, оставяйки на 4:38.4 след себе си Ево-то на Ал-Равахи/Ал-Хомуд и на 6:07.0 мин от шкодата на Мийки/Патерсън.

Ал Атиях пак най-бърз в Катар Рали 2022 год.

ВЕЧЕ ПО ПЪТЯ НА ТИТЛАТА И ЗА 2022 Г… Насер Ал-Атиях и Поло GTI R5 спечелиха международното рали на Катар, както си му е обичайно!


Развоят на Катар Рали бе такъв, че следейки резултатите на живо, човек можеше да предположи: предстои европейски пробив в Катар?

При това, след като първия ден завърши под диктовката на Мадс, за което той написа на стената си (виж долу) и публикува свои снимки и колаж:

„Фантастичен ден на Рали Катар. Водещ след ден! Силни двубои с Насер Ал-Атиях и Крис Мийки, много съм щастлив да спечеля 4 от 6 етапа. Отварянето на „пътя“ утре ще е трудно, но го очакваме с нетърпение…

2022 MERC Fstberg FB

Последователно Крис Мийки поведе колоната след две последователни етапни победи, заменен от Мадс Остберг (4 етапни първи места, лидерство след 8-ата отсечка), след което всичко отиде по местата си, когато Ал-Атиях последователно спечели тестовете на Рас Лафан (21.33 км), Ал Вааб (14.92) и Ум Бирка (24.52 км), пускайки финалната победа за Мийки в последния 12-и скоростен.

Победата на Ал-Атиях е значима не само защото е поредния трофей в неповторимо дългата поредица от първи места тук, но и защото шампионът се справи и с такива имена като Мийки и Остберг, а и защото успя да надбяга всепобеждаващите Шкода и да донесе бонус в имиджа на Фау-Ве.

Може би един прякор – Пустинна лисица, много би подхождал за Насер, защото до Рас Лафан пилотът просто оставяше не повече от 17 сек. авантаж за Остберг, знаейки добре, че на тези трасета това буквално е нищо, след което заличи тази разлика с норвежеца и му увеличи аванса си до 17.0 сек. на Ал Вааб…

Начинът, по който се движеха и Остберг, и Мийки със своите Ево сякаш идва да подскаже, че онова, което е липсвало и на двамата е не Ситроен, а по една „пушка“ от чешките заводи.

Защото след сериозно изоставане в генералното (1:22.9 след Кхор 2 – бел. ред.) британецът стремително навакса, за да завърши 3-и в крайното класиране.

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::НА ЗАЕМ ОТ МРЕЖАТА

Докато все още се чака и гадае каква ще бъде „непълната“ програма на действащият световен шампион Себастиян Ожие (в края на месеца се очаква той да я обяви официално – бел. ред.), вече стана известно от М-Спорт, че Себастиян Льоб ще бъде зад волана на Форд Пума Рали 1 в още състезания. В Довънби Хол работят за това така, че деветкратният световен първенец да е зад волана, вероятно във Водафон Рали Португалия (19/22 май). От изказването на Малкълм Уилсън пред портала на WRC става ясно, че целта е поне пет състезания за великия Льоб.

2022 MON MalkSeb MSP

Така екипът на М-Спорт Форд в своя променящ се вариант през сезона ще е с основните играчи Крейг Брийн, Гъс Грийнсмит, неотдавна присъединилият се към екипа Пиер-Луи Лубе (седем състезания) и Себастиян Льоб.

Големият шеф срещу своя подчинен – такъв ще бъде състезателният бас, който босът на Тойота Акио Тойода е вързал с Яри-Мати Латвала за две състезания през годината, в които двамата като пилоти да застанат един срещу друг. За това говори сайтът спийд-уийк. Тойода, който е пилот-джентълмен иска да се състезава със своя тимов мениджър, който, като най-рутинираният пилот на терена сега, пък има 209 състезания от шампионата. Басът е – ако финландецът спечели – да получи онова, което… поиска.

2022 ToyofaYari

„Нямам в колекцията си Тойота Ярис WRC 2017. Бих искал да имам тази кола”, скромно пожелава Латвала. Облогът имал и специално условие, което обаче двамата съперници, не така и не искат да разкриват.

Финландец и швед ще представят М-Спорт Форд в категорията WRC2 от старта на шведското рали. Това са първенецът в тази група за 2020 г. и победил в три старта с три различни автомобила през 2021 г. Яри Хутонен и Матиас Адилсон.

2022 SWE Hutonen WRC2

За момента, освен визуалното представяне на техните Фиеста Рали 2, за програмата на двамата пилоти не се казват конкретните състезания след зимната надпревара край Карлщад.

Според единият вариант, къде ще карата Хутонен и Адилсон може би ще бъде разкрито в дните преди или по време на шведското рали, а според втория – това ще стане на по-късен етап.
2022 SWE Adielson WRC2

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

първи нулев сезон

in memoriam

дела и пак дела

зад граница

преди 38 старта

предстоящо

на финала

в увертюрата

след паузата

"да" или "не"

за БГ историята

Играчки

заем от 168 часа

Автобои Неделчев