• ...БЕЗ ОТСЪСТВАЩИ: 30 ЕКИПАЖА ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ЦЕРЕМОНИАЛНИЯ СТАРТ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДНО: ТРИДЕСЕТ ЕКИПАЖА СТАРТИРАТ В УТРЕШНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ КОРОНА-ВИРУСА СПИРАТ ТРИМА ПИЛОТИ ОТ УЧАСТИЕ В 51-ОТО ИЗДАНИЕ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

9.64G е била силата на удара в катастрофата на българите

Сряда, 31 Март 2021 | от Джордже Пецу, Букурещ
9.64G е била силата на удара в катастрофата на българите

ЗА ЯНАКИЕВ СЕ ГРИЖИ
ЕКИПЪТ НА ЛЕГЕНДАТА
ОРТОПЕД ПРОФ. БАТАГА

НАВИГАТОРЪТ Янаки Янакиев (на снимката на Петко Станчев, RallyXpress) в момента е под наблюдението на един от най-добрите екипи ортопеди в цяла Румъния. Варненецът, който пострада по време на катастрофа в петък в рали Брашов, е настанен в Окръжна университетска болница в Търгу Муреш. За него се грижи екипът от лекари, ръководени от проф. д-р Тиберю Батага, смятан за жива легенда между ортопедите в Румъния. През следващите дни варненецът ще бъде подложен на операция за реконструкция на счупените кости.
2019 BUL Yanakiev PS SM

РУМЪНСКАТА федерация по спортен автомобилизъм (ФРАС) нареди разследване на инцидента, който стана с българския екипаж Никола Мишев/Янаки Янакиев в петък, в самото начало на 50-ото рали Брашов.

Първите резултати от анализа на системата за следене на състезанието чрез GPS сочат, че скоростта на Пежо-то преди удара е била 105 км/ч.

Спирането от въпросната скорост до 0 (нула) е станало за 3 секунди, а силата на удара, измерена от датчиците, инсталирани на автомобила, е 9.64G.

Цялото разследване ще бъде готово до седмица, след което ще бъде публикувано.

:: В социалните мрежи вече
няколко от мениджърите
на румънски рали отбори
изразиха недоволство си от
липсата на предпазни елементи
(гуми, сено на бали) на опасни
места, каквито са и
парапетите
на мостовете.

9.64G е била силата на удара в катастрофата на българите

снимка: джордже пецу/букурещ
ФАКСИМИЛЕ от данните, показани от датчиците, монтирани в автомобила на българския екипаж.


Лично шефът на ФРАС, Норис Мърджяну, пътува за Търгу Муреш за да се интересува за двамата пострадали българи.

Той сподели в социалните медии, че при Никола и Янаки вече са пристигнали близки. Двамата също са получили безброй пожелания за бързо оздравяване от фенове, познати и близки.

Българският екипаж Никола Мишев/Янаки Янакиев (Пежо 208 R2), които са носители на Балканския трофей на ФИА за ERT2 за сезон 2020, катастрофира тежко в петък, около 14:10 минути, на километър след старта във втората отсечка на рали Брашов, Шоарш.

Вероятно инцидентът е станал заради хлъзгав път след лек ляв завой. Колата е ударила предмостие с дясната си страна. Спасителните екипи пристигат на мястото на катастрофата за 90 секунди.

Както вече е известно, Мишев е излязъл сам от автомобила, но Янаки е бил заклещен и се е наложило пожарникарите от специализираната служба СМУРД да го извадят от Пежо-то.

2021 ROM Inzidenr 001

снимка: джордже пецу/букурещ
ФАКСИМИЛЕ на част от сайтовете и вестникарските издание в Румъния, отделели специално място на инцидента с българския екипаж.

И двамата българи бяха веднага откарана с хеликоптер в Окръжна болница в Търгу Муреш, намираш се на около 100 км от Шоарш.

Никола Мишев е минал всички необходими тестове и медицински прегледи и е бил изписан.

При Янакиев нещата са доста по-сложни. Оказа се, че той има фрактури (една от която отворена) в двата долни крайника. Той е хемодинамично стабилен, няма други вътрешни травми, които биха могли да м застрашат живота.

Янаки остава под наблюдението на екипа на проф. д-р Батага.

:: 50-ото издание на рали
Брашов бе спечелено от
Симоне Темпестини
с Шкода Фабия
R5.

МИШЕВ ПОСТВА СПЕЦИАЛНИ БЛАГОДАРНОСТИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗА ПОЗИТИВНАТА ЕНЕРГИЯ

2021 Nikola Mishev FBЕТО КАКВО написа в събота, на стената си в личната си страница в социалната мрежа фейсбук, българският пилот Никола Мишев:

Здравейте приятели,

Както повечето знаете вчера претърпяхме много тежък инцидент във втората отсечка на рали Брашов. Искам да ви уверя, че Янаки е в стабилно състояние и контактен, без травми по главата и органите. За съжаление има счупвания на краката и в тази връзка ще му бъде направена операция. Аз бях освободен след полунощ от лекарите за домашно лечение. И се възстановявам.

Искам да благодаря специално на румънските парамедици и пожарникари, които показаха изключителен професионализъм и компетентност.
 

Също така и на Спешна помощ, които реагираха светкавично и изпратиха хеликоптер, който да транспортира Янаки по-бързо до университетската болница в Таргу Муреш.

Благодаря на всички ви за загрижеността, за това че писахте, пишете и се обаждате. Не мога да отговоря на всеки, но тази позитивна енергия е наистина от помощ.

2021 ROM Acc Mishev FB

ФАКСИМИЛЕТО от стената на фейсбук, на която Никола Мишев благодари за голямата позитивна енергия, оказана му като помощ от близки и приятели.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев