• ...БЕЗ ОТСЪСТВАЩИ: 30 ЕКИПАЖА ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ЦЕРЕМОНИАЛНИЯ СТАРТ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДНО: ТРИДЕСЕТ ЕКИПАЖА СТАРТИРАТ В УТРЕШНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ КОРОНА-ВИРУСА СПИРАТ ТРИМА ПИЛОТИ ОТ УЧАСТИЕ В 51-ОТО ИЗДАНИЕ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

Трите заводски отбора в WRC подписаха хибридния контракт

Сряда, 31 Март 2021 | от Марк Уилфорд, Мюнхен
Трите заводски отбора в WRC подписаха хибридния контракт

КАКВИ СА ПОСОКИТЕ НА
ТЪРСЕНИТЕ ПАРАМЕТРИ

ТЕЗИ ПАРАМЕТРИ са в следните четири посоки:

:: Устойчиво гориво, като доставчикът предоставя гориво или серия горива, които да се използват от състезателите в различните класове на шампионата.
:: Брандиране на плъгин хибридни зарядни станции в сервизни паркове.
:: Устойчиво производство и доставка на енергия в сервизния парк, за да покрият нуждите на за зареждане на автомобилите в рали шампионата.
:: общи изисквания за мощност на парка за обслужване.
wrc car detail 244

И ТРИТЕ СЕГАШНИ производители, участващи в сериите на WRC приеха нова хибридна ера на спорта, като се ангажираха да се регистрират и да участват в Световния рали шампионат на ФИА от 2022 до 2024 година. Хюндай, M-Спорт Форд и Тойота са обещали своето бъдеще на серийната автомобилна серия, която ще претърпи значителна промяна през 2022 г.

От идната година автомобилите от най-висок клас ще се захранват от комбинация от електрически двигател и сегашните двигатели с вътрешно горене.

Споразумението включва равен принос от ФИА и производителите към разходите за разработване на новата технология, която ще се съсредоточи силно върху устойчивостта, безопасността и управлението на разходите, се казва в комюнике, разпространено от промотора на световните серии днес.

Въвеждането на хибридна технология беше обявено през 2019 г. и тясното сътрудничество между производителите, WRC Промотора и ФИА доведе до това, че техническите регламенти получиха зелена светлина на Световния съвет по автомобилен спорт този месец.

:: Това също бе поместено
и на официалния сайт на
автомобилната федерация
(виж ТУК)

Управляващият директор на WRC Промотора Йона Сибел приветства ангажимента на триото като поредната положителна стъпка за бъдещето на шампионата.

„Не е пресилено да се каже, че въвеждането на устойчива хибридна технология за най-високата категория на WRC бележи един от най-големите етапи в историята на спорта. Подходящо е такава голяма прогресия да бъде приветствана в 50-ия юбилеен сезон на шампионата “, каза той.

„Заедно с ФИА и производителите, WRC Промотора се ангажира изцяло с въвеждането на по-екологични автомобили. Хибридният двигател представлява неразделна част от автомобилната индустрия, когато светът се придвижва към по-устойчиво бъдеще, и е от съществено значение WRC да се приведе в съответствие с тази еволюция.

„Това се събира с цел - осигуряване на перфектна платформа за научноизследователска и развойна дейност за автомобилната индустрия, за да комуникира своята нова технология.

Трите заводски отбора в WRC подписаха хибридния контракт

колаж: rallyxpress
ПЪРВО ОНАГЛЕДЯВАНЕ… Схемата на новите автомобили от категорията Рали 1, която бе показана на портала на ФИА днес.


„WRC остава най-трудният шампионат в автомобилния спорт за произведени автомобили и ръководството на тези отбори изпращат положително послание за бъдещето си на други производители, обмислящи да се присъединят към серията“, добави Сибел.

За да осигури повишена стабилност и по-добри възможности за дългосрочно планиране, ФИА въвежда тригодишен ангажимент за участие в шампионата за производителите вместо едногодишни споразумения.

Съобщението следва потвърждение на плановете на WRC за по-устойчиво гориво за конкурентни автомобили и по-екологични енергийни източници в сервизния парк.

ПРЕЗИДЕНТЪТ ТОТ: ТОВА СПОРАЗУМЕНИЕ ПРАВИ СПОРТА ПО-УСТОЙЧИВ

В ТЕКСТА, поместен на официалния портал на ФИА днес, президентът на федерацията Жан Тот коментира споразумението така:

Jean Todt BIG

„Световният рали шампионат на ФИА е на прага да достигне до важен етап с новото поколение автомобили, Рали 1, идващи през 2022 г. Преминаването към хибридна мощност на плъг-ин отразява най-новите тенденции в автомобилната индустрия, като същевременно прави спорта по-устойчив. Това стана възможно благодарение на съвместните усилия на производителите и ФИА. Фактът, че и трите марки, участващи в момента в шампионата, се ангажираха за още три години, доказва, че световният рали шампионат върви в правилната посока. Благодаря на всички, които допринесоха за това постижение. Това идва заедно с прехода към устойчива енергия, което е една от основните цели на ФИА.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев