• ...ДВА ЕКИПАЖА НА МС-АКАДЕМИЯ ТВЪРДИЦА С ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ ПРЕДИ СТАРТА НА МОНБАТ РАЛИ СЛИВЕН...

  • ...ПЛАМЕН КАМБУРОВ ЗАПИСВА ТРЕТА ПОРЕДНА ПОБЕДА В ДВА ШАМПИОНАТА - ПЪРВИ Е В ПЛАНИНСКО БЪЛГАРКА...

     

  • ...ТОЧНО СПОРЕД ОЧАКВАНИЯТА: НАЙ-БЪРЗИ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ СА ТЕЛИЙСКИ, КАМБУРОВ И ЦАРСКИ...

     

Румен Ангелов: Винаги съм бил за спазване на правилата

Четвъртък, 27 Май 2021 | от Страшо Димов/RallyXpress
Румен Ангелов: Винаги съм бил за спазване на правилата

ВЪВ ВТОРОТО издание на пистовото състезание, носещо името на Енеос и  организирано от пловдивския КА2 Рейсинг Тим, на водещата позиция „директор на състезанието“ дебютира председателят на клуба Румен Ангелов. Това, което заслужава да се отбележи преди всичко е не само фактът, че става дума за сравнително – по стандартите на БГ-автомобилния спорт – млад човек, но също и обстоятелството, че подобен дебют е втори в рамките на седмица. Ако има място за сравнение, то е, че в 51-ото рали България, на тази позиция, за най-важното състезание от календара, се появи Пламен Иванов.

Но с двете позиции, заети от млади хора, а не от познати до болка люде, свършват и сравненията.

Защото ако Пламен Иванов има достатъчно голям опит, за да бъде презентиран като директор на България, то този на Ангелов се е простирал до управлението на голям и силен тим, но не и като цялостно ръководене на старт от шампионата на затворен маршрут и писта.

В разговор в дните преди състезанието Румен каза категорично: „Да, ще е трудно, но трябва да я направим [писта Енеос] така, както го направихме през миналата година.“

През август 2020, продуктът на Омникар се представи за втори път в шампионатите на АФБ, след като изключително успешно презентира третото по ред едномарково първенство у нас – Купа Енеос.

Румен Ангелов: Винаги съм бил за спазване на правилата

снимка за rallyxpress: асен илиев
УСПЕШЕН ПЪРВИ ОПИТ… Както самичък казва Румен Ангелов, работата му като директор на състезанието Писта Енеос ще бъде оценявана на първо място от екипът, с който е водил състезанието и, разбира се, от състезателите. Което обаче не пречи страничният поглед за надпреварата да казва, че първият му опит е повече от успешен.


- Какво е впечатлението от второто издание на пистовото състезание Енеос? Да бъдеш директор на такава надпревара си е тежка и отговорна работа. Каква оценка би дал за работата си?

- Да започнем оттам, че първо аз не мога да дам оценка за своята работа. Това ще го кажат други хора, тези с които работих, съответно състезателите как са почувствали атмосферата на състезанието и те могат да ми дадат оценка. Да, не беше никак лесно, тъй като за всяко едно решение, колкото и каквито и да са били на брой те – съм искал да стоя сериозно за всяко едно от тях. И тук му е мястото, да благодаря на екипа, с който работехме, както и на спортните комисари и на техническата, които за мен бяха изключително адекватни и точни във всяко едно взето решение и ме подкрепяха.

- Все пак за себе си как го усети. Нека да го кажем така – доволен ли беше от онова, което свърши в дните на надпреварата?

- Тези, които ме познават добре знаят, че съм отговорен човек… затова и ми беше напрегнато, главно защото исках всичко да мине гладко. Като цяло мина добре, но можеше да мине и още по-добре…

-…максималист? Искаш повече да дадеш, от онова, което си направил…

- По-скоро оптималния, а не максималния вариант, но… да, искам и по-добре да стане. Можеше и по-добре да стане. Имаше обстоятелства, които така се случи, че те не зависеха от нас [като ръководство на състезанието] – масло, забавяния поради куп причини, които не исках да се случват. Имаше ги, но е важно, че писта Енеос мина без инциденти, без протести по една или друга причина от отборите. Това за мен е на първо място. А това, че имаше забавяния и изнервяне на състезатели и публика, това са неща, върху които не можем да влияем пряко.

- Но нали това е част от играта и може да се случи на всяко едно състезание където и да е по света?

2009 SOF Kosio Debut BGNRC

колаж: rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ от първата публикация за първото състезание на Константин Маршавелов в София на 26 септември 2009 г. От този успешен прощъпулник пилотът и неговият водещ в състезанията Румен Ангелов са заедно в печелившата комбинация на пловдивския КА2 Рейсинг Тим.

- Разбира се, така е. И въпреки това, исках да мине още по-гладко. И, ако живот и здраве занапред организираме тази проява и аз съм директор, смятам, че от опита си ще можем да подобрим някои неща.

- Защо е условността? Не сте ли обсъждали тази възможност със спонсорите от Омникар?

- Специално със спонсора, на този етап това не сме обсъждали толкова задълбочено. Обсъждали сме го на вътрешно ниво, с Коцето [Маршавелов], с другите състезатели, с екипа, с който работим за организирането на състезанието. Като цяло, в Пловдив  е доста благоприятно да се организира такова състезание, на първо място локацията е много благоприятна за всички. Отделно съоръжението е най-обезопасеното за затворен маршрут и писта. Хубаво би било да има повече такива [съоръжения], но към този момент това е наличното, за да могат състезателите да се отпуснат и да карат както трябва. Но, както се казва, бъдещето ще покаже.

- Да се върнем малко към КА2 Рейсинг, защото през уикенда не беше единствено директор на този кръг от първенството… Какво се случи? Два автомобила – основни – отпадат (този на Василев и Маршавелов – бел. ред.), отпадат други два в Серия Туринг?

- Може да мине в категорията малшанс, защото ние не оставяме на случайността нещата да се случват при нас. Всеки автомобил, след всяко състезание преминава през пълна ревизия… Но да се счупи полуоска – точно на старта…

2021 DRA Stanev YI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
ПОСЛЕДНИЯТ ОЦЕЛЯЛ… Във втория си старт от кариерата при „максималистите“ и в пиковия ден за техническите проблеми на КА2 Рейсинг Тим, Венци Станев показа езда, която заслужава аплодисменти, както и екипът заслужава похвала за точния избор на новия си пилот.

- Установено вече - за „десетката“ на Косьо?

- Да, за него… Другият автомобил (този на Камен Василев – бел. ред.), взехме общо решихме да не го пускаме. Получи някакъв проблем с мотора, помъчихме се да го отстраним, но…  

- Да го кажем „пик в проблемите“?

- Да, най-вероятно. За момента в отбора се справят перфектно, но проблемът идва точно в такива пикове.

- А този връх се оказа именно на писта Енеос…

- За съжаление и най-вероятно такива пикове с повредите ще се оказват в състезания. В най-добрия случай – в тренировките. Там е, как да кажа, проблемния момент и там ще трябва малко да променим…

- …схемата?

- да, схемата на работа.

- Въпрос, който имаше повод да обсъждаме още на трасето Дракон-а. В историята на пистовия шампионат у нас има четири случая, в който състезатели, които не притежават дори и лиценз за правоуправление, са се състезавали на същата тази писта. Включително по този начин започна кариерата си и шампиона в Туринг Иван Влъчков. Въпрос за документите и допустимостта до стартиране в спортна дисциплина…

- Да, с уточнението – с декларация от родителите, че пускат детето си да кара наравно с възрастните в състезанието. Всичко опита до регулациите в наредбата и до това, кой носи отговорността. Историята сочи, че има младежи, които не притежават документ за правоспособност [да управляват автомобил], но пък се справят много по-добре от такива, които са правоспособни. Така че при такава хипотеза аз не само съм „за“, а то и е регламентирано. Особено, след като е минал през проверка от орган на федерацията и тя реши, че „може“, а родителите се подпишат на декларацията, че са съгласни.

2018 DRA Rumen i Kosio

снимка за rallyxpress: асен илиев
ОБИЧАЙНА СИТУАЦИЯ… Преди всеки старт от шампионата Румен Ангелов преговаря на четири очи с Косьо Маршавелов каква трябва да бъде тактиката на отбора, за да се изпълни стратегията на пловдивчани.

Винаги съм бил за спазване на правилата така, както са разписани по наредба. Правилата са за това, за да бъдат спазвани. Няма да се впускаме в това какви са правилата, защото те са измислени от доста интелигентни хора, които преди да ги разпишат, са го обсъдили, обмислили доста обстойно. Но категорично съм против документите на един състезател да не бъдат изрядни. Да, вярно, документът не управлява автомобила, но искаме хем наистина да може да го прави [управлението на автомобила], хем да бъде изряден документално.  

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев