• ...БЕЗ ОТСЪСТВАЩИ: 30 ЕКИПАЖА ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ЦЕРЕМОНИАЛНИЯ СТАРТ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДНО: ТРИДЕСЕТ ЕКИПАЖА СТАРТИРАТ В УТРЕШНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ КОРОНА-ВИРУСА СПИРАТ ТРИМА ПИЛОТИ ОТ УЧАСТИЕ В 51-ОТО ИЗДАНИЕ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

Първият спринтов шампион ще се пробва като навигатор

Вторник, 13 Април 2021 | Пловдив, RallyXpress
Първият спринтов шампион ще се пробва като навигатор

КАК СЕ СПРАВЯ С НОВАТА РОЛЯ?

ДАЛИ за Щерев и Арабаджиев спринт Пещера ще е само опипване на почвата или начало на шампионат от четири кръга, ще се преценява от понеделник нататък. Такова е мнението на Шпльоки, който акцентира върху това, че за решението ще се гледа не само класирането, а цялото представяне на екипажа с промените позиции и с новия автомобил.
2021 PAZ Splioki Test 002
:: На краткото видео, което Щерев помести на стената си във фейсбук – ТУКможе да видите как Ники Арабаджиев работи на новото за него място в кокпита на Палио-то.

ЛЮБОПИТНА размяна предстои да бъде открита в листата със заявките за пещерския спринт тази събота и неделя, който по график предстои да бъде публикуван утре вечер на официалния портал на Автомобилна федерация България (АФБ).

Това е смяната на местата вътре в кокпита, както и промяната на обичайната бегачка за пловдивския екипаж на ЕФКО Рейсинг Тим Костадин (Шпльоки) Щерев и неговият регулярен ко-пилот Николай Арабаджиев.

Нормално, в пловдивското Субару Импреза WRX на дясната седалка е първият официален шампион на България в ралиспринта (2016 г., две победи) Коце Щерев, на дясната – със записките в ръка – неговият кум и навигатор Ники Арабаджиев.

„Сега решихме да се „менкаме“ – той да е пилот, а аз за първи път ще бъда ко-пилот“, каза днес вечерта за RallyXpress Шпльоки.

Това стана в края на първи общ тестов ден, в който обаче за изпитанията си преди старта в Пещера, недалеч от Пазарджик, двамата карат не японската бегачка, а първия автомобил на Шпльоки – ФИАТ Палио.

„Бях го продал, преди 6 години Ники си го върна и напълно го възстанови с помощта на механика Мишо Николов-Мишони – допълва Щерев.

„Но днешните опити показаха и един предвидим дефект – когато продадох колата, тя беше с къс диференциал, а сега и на това спънато трасе като Пещера – ще трябва да се оправяме с много дълги предавки…“

Днешният опитен ден на екипажа на казанлъшкия клуб приключва след 45-50 км езда на новия пилот, но като бонус на тестовете може да се приеме, че те са в дъжд и на хлъзгаво трасе, каквато е и прогнозата на метеоролозите за тази събота и неделя над Пещера.

Да припомним, че двамата бяха заявени за участие във финала на 20-20 във Видин, но поради технически проблеми със Субару-то, екипажът така и не си направи труда да пътува и изобщо не пристигнаха край Дунав.

Първият спринтов шампион ще се пробва като навигатор

снимка: личен архив на костадин щерев
НА СУХО ПОД ТЕНТАТА… Ники Арабаджиев и Шпльоки разговорят преди да са започнали тестовете край Пазарджик.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев