• ...В ЗАВОСКИТЕ ТИМОВЕ: КОЙ КАКВО "СЪБРА" ЗА СТАРТА НА МОНТЕ КАРЛО И НОВАТА ЕПОХА НА WRC...

     

  • ...КАКВО ПРЕДВИЖДАТ НОВИТЕ РЕГУЛАЦИИ НА ФИА ЗА СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ В WR...

  • ...НОВАТА ЕРА В СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ ПРЕДСТАВЕНА С ЕДНОЧАСОВО ТВ-ШОУ В МИНИЧНИЯ ХАНГАР 7...

Мохамед бин Сулайем е новият президент на ФИА

Четвъртък, 30 Декември 2021 | София, RallyXpress
  • обновена
Мохамед бин Сулайем е новият президент на ФИА

„БЪЛГАРСКА“ ВРЪЗКА И
С НОВИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА
АВТОМОБИЛНАТА ВЛАСТ

от Страшо Димов, София

И ЗА ТРЕТИЯТ пореден президент на ФИА, новоизбраният Бин Сулайем, може да се каже, че се открива „българска“ връзка. За разлика от сър Макс Мозли и Жан Тот, които направиха своите първите визити, веднага след избора им на най-високия пост във федерацията в София по покана на тогавашния президент на БФАС Георги Янакиев, присъствието на Мохамед бин Сулайем е чисто спортно. То е от 1992 г. с участието на пилота в като част от отбора на Форд-Марлборо в нарочната пресконференция в тогавашния хотел Кемпински-Зографски и последвалия старт на екипажа (навигатор бе ирландецът Ронан Морган) с Тойота Селика -  корекцията за точния автомобил е направена, благодарение на Георги Георгив  - в рали Хеброс. Първото участие на Бин Сулайем бе на градския скоростен етап в квартал Тракия, а цялото му пловдивско рали приключи (дано не бъркам!) след още две отсечки на Марково, когато (пак по далечните спомени) двамата отпаднаха заради тежък механичен дефект в скоростната кутия.

1992 Bin Sulaiem

НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ на Международната автомобилна федерация (ФИА) е 60-годишният Мохамед бин Сулайем (на снимката), който днес бе избран да наследи, след 13 годишно управление на алианса французина Жан Тот.

Изборът на новия глава на ФИА бе с виртуално гласуване, в което той спечели с 62 гласа срещу 69-годишният британски юрист Греъм Стокър, за когото гласуваха 34 от националните клубове (ANS), които са официални членове на федерацията.

Така след двама французи (Жан-Мари Балестър – три мандата и Жан Тот – три мандата и една допълнителна година) и един британец (Макс Мозли – три избора), Мохамед Ахмед бин Сулайем получава правото да седне в президентския стол на Конкорд.

От Париж той ще управлява световната автомобилна общност през следващите 4 години.

Но като се има предвид целият му досегашен опит и цялата досегашна огромна работа в спорта и администрирането на мобилността, защо и да не повтори продължителните мандати на Макс Мозли и Жан Тот?

Бин Сулайем, е бивш пилот в ралита, след което има дълга кариера (детайлите виж по-долу) работи като вицепрезидент в организацията от 2008 г. и е член на Световния съвет по моторни спортове през последните 13 години.

Арабинът има най-голямата заслуга за включването на първата арабска въведе GP в календана на Ф1 - Гран при на Абу Даби през 2009 г., когато Бин Сулайем беше лидер на организационния екип за състезанието.

Както каза по повод на избора на новия президент колегата Морис Харди-Бишъп, „…и този път „ралиджиите“ взеха преднина, имайки предвид, че и Бин Сулайем, и Жан Тот започват спортната си кариера като пилот и навигатор в световните ралита.

20211217 FIA vot

снимка: лична страница на бин сулайем в истаграм
НАЧАЛОТО НА ГЛАСУВАНЕТО… Изборът на новия президент бе смесено – онлайн и с присъстващи в залата

Мохамед бин Сулайем е новият президент на ФИА

снимка: интернет
ДВАМА ПРЕЗИДЕНТИ… новият шеф на ФИА Мохамед бин Сулайем и Жан Тот по време на GP на Дубай – наследството на идеите на французина е в сигурните ръце на неговия досегашен заместник.


Не е трудно да се предположи, че след дългата съвместна работа с великия Жан Тот, французинът е бил плътно зад своя вице, така както през далечната 2005 г. бившият тогава президент Макс Мозли подкрепи французина, оставяйки в неговите ръце като наследство голямата част от своите идеи за значителните реформи в спорта и автомобилизма, с които се свързват името на англичанина.

Роденият в Дубай Бин Сулайем има 18 старта за Форд и Тойота в световното първенство, стартирайки за първи път в Рали Акрополис през 1988 и приключва кариерата си в WRC в Окланд, рали Нова Зеландия, с финала на това състезание през 1996 г.

ВАЖНИТЕ ФАКТИ ОТ БИОГРАФИАТА НА ПРЕЗИДЕНТ БИН СУЛАЙЕМ

2021 Bin Sulai 244 МОХАМЕД АХМЕД БИН СУЛАЙЕМ е роден на 12 ноември 1961 г. в Дубай, Обединени Арабски Емирства. Ето каква е неговата биография, представена в официално на сайта на федерацията.

Съгласно Устава и вътрешните правила на ФИА, всички кандидати за позицията на президент на ФИА, в качеството си на водач на списъка, депозират в администрацията на ФИА пълен списък (виж ТУК).

Този списък показва имената на десетимата кандидати за позициите на заместник-председател по автомобилите Мобилност и туризъм, заместник-председател по спорта и председател на Сената, заедно с имената на седмината кандидатите за вицепрезиденти по спорта.

1998 LEBan Tally M Bim Sul

снимка: мартин холмс, англия
СНИМКА ЗА АРХИВА… Пилотът Мохамед бин Сулайем позира пред своя Форд Ескорт RS преди началото на Ливан Рали 1998 г. и преди да спечели поредната титла в шампионата на Близкия изток

:: Образование. Има бакалавърска степен по бизнес от Американския университет във Вашингтон (Окръг Колумбия) и университета Ълстър (Великобритания).
 
:: Спорт и административна кариера. Той е Президент на EMSO (преди известен като ATC UAE) от 2005 г. и е основател и промотър на двата кръга от Световната купа на ФИА в крос-кънтри  и на WRC съответно през 1993 г. и 2017 г., както и има основната заслуга за включването на националния си клуб като организатор на GP на Дубай във Формула 1. Генерален секретар е на Национален олимпийски комитет на ОАЕ. Бин Сулайем е шампион на Близкия изток по рали в продължение на 14 години, като е спечелил 61 международни събития като пилот между 1983-2002.

:: Награди и титли извън спорта. Носител Почетен медал от крал Хюсеин на Йордания (1986); Президентска купа от президента Амин Джемайел на Ливан (1987); Медал на честта от ливанския президент Емил Лахуд (1999); Медал на честта от крал на Йордания Абдула (1999); Почетен медал от краля Хамад бин Иса ал Халифа от Бахрейн (2004); Спортист на десетилетието на ОАЕ от Агенция Франс Прес; Почетен доктор от Университет в Ълстър (Великобритания) за услуги към спорта и гражданското лидерство.

:: Хоби, интереси и благотворителност. Покровител на широк спектър от благотворителни организации и посланик на пътната безопасност в ОАЕ; подкрепя деятелите и млади състезатели в моторните спортове за образование, обучение и научни изследвания за насърчаване на безопасността на моторните спортове; съвместно редактиран академична книга по спорт управление; привърженик на класиката движение на превозни средства и автомобил наследство

:: Кариера във ФИА. Вицепрезидент по спорта и Член на Световния автомобилен спорт (2008-2013 г., преизбран през 2017 г.); Член-основател и председател на регионалния съвет на ФИА (от 2012 г.); Заместник Президент на федерацията по мобилност и туризъм (2013-2017); Член на ръководството на Фонда за иновации комитет.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев