Спортът загуби една от своите рали-икони

  • Home
  • Спортът загуби една от своите рали-икони

ФИНЛАНДСКАТА легенда Хану Микола (на снимката), световен шампион за 1983 г. и един от добре познатите в генерация на „летящи финландци“, почина вчера от рак на 78-годишна възраст и световната рали-общност загуби една от своите най-големи икони. Това стана известно днес от пост в Туитър, направен от неговия син Весса Микола (виж колажа долу). Финландецът остава рекордният победител в домашното си рали 1000 езера, което той спечели девет пъти и до много голяма степен катарлизира развитието на ралитата във родината си.

Като един от пилотите на сегашния президент на ФИА Жан Тот, днес на официалната страница на федерацията (виж ТУК) е поместен некролога за пилота, който от зимата на 2019 г. е един от великите автомобилисти, намерил полагаемото му се място в Залата на славата в Париж.

„Дядо“, както с много обич бе наричан от младите си колети във Финландия, бе в основата на развитието на Audi в световния рали шампионат. Хану Микола се състезава в световната купа 123 пъти с повече от половин дузина различни марки: Волво, Форд, Ауди, ФИАТ, Опел, Пежо, Тойота, Мерцедес и Порше.

ЕДНА ОТ ОБЩО ДЕВЕТ ПОБЕДИ… Хану Микола е „вдигнал във въздуха своя Форд Ескорт, с който лети към победата във финландското рали 1000 езера

През 1983 г. финландецът влезе в историята на спорта и като  пилотът с най-дълга кариера в ралитата, спечелвайки световното първенство на 41-годишна възраст. В допълнение към тази титла, Хану Микола е спечелил 18 старта от световните серии, половината от които във Финландия, едно от най-популярните автомобилни състезания и в момента. „Истински голям състезател, но и джентълмен и колега, който споделя всяка информация с останалите“, заяви днес пред камерите на WRC+ неговата бивша партньорка в Ауди Спорт, а сега една от основните фигури в ралитата и световното първенство – Мишел Мутон. Почивай в мир, шампионе!