• ...САМО СЛУХ ИЛИ И ИСТИНА? ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АФБ КАМЕН МИХАЙЛОВ БИЛ ГОТОВ С ОСТАВКАТА СИ ЗА СЪБОТА...

  • ...42 КЛУБА С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ТЪРСЯТ ОТГОВОРИ ЗА СЕЗОН 2022...

  • ...ФИА НАЛАГА ДРАКОНОВСКИ САНКЦИИ НА РУСИЯ И БЕЛАРУС ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА...

     

Ясен сезонът в класиките: две с по 5 кръга, две по 6

Сряда, 16 Февруари 2022 | София, RallyXpress
  • обновена
Ясен сезонът в класиките: две с по 5 кръга, две по 6

ПОВЕЧЕ ОБЪРКВАНЕ,
ОТКОЛКОТО ПОМОЩ

001 My Laptop 244 1
ЕДНА ПРЕПОРЪКА: ако наистина искате да имате под ръка и за по-дълго време календара на класическите дисциплини, използвайте таблицата, подготвена от RallyXpress. Всеки опит да намерите календара на АФБ на едно място, което да отворите в сайта на момента, е обречен на провал. Впрочем порталът на федерацията страда от този дефект не за първа година, а както изглежда няма и да е за последна…

КРАЙ НА ЧАКАНЕТО за сезон 2022 г. – най-после на официалния портал на Автомобилна федерация на България (АФБ) има линкове към новата наредба за шампионатите и календар на стартовете в четирите класически дисциплини (виж ТУК иТУК).

Което обаче по никакъв начин не значи, че това дава 100-процентовата яснота, дали този вариант на обявените датите ще остане непроменен както за началото, така и в хода на цялата автомобилна година.

:: Най-малкото, защото в календара още тези
дни ще бъде направено „допълнение“ заради
пропуснато състезание
(виж в карето долу),
което пък значи, че измененията започват
още преди да е потеглил сезона.


Второто със сигурност ще се случи и фантастичен сезон като този от 2008 г., в които от 28 планирани старта (9 ралита, 11 планински и 7 писти – бел. ред.) няма нито едно отложено състезание, изобщо няма шанс да се повтори.

Ковид-а, инфлацията и поне още половин дузина причини гарантирано ще преформатират календара и тази година, точно както във всички предишни десет.

Най-малкото, защото все още не е ясно дали обявената дата за писта Енеос (виж графиката долу) ще остане, ако след делото в Софийския административен съд на 28 февруари, не бъде отменена забраната на служебния министър на спорта Андрей Кузманов (виж ТУК).

Така или иначе, в този „мъртъв сезон“ основното за гилдията беше въпросът ще има ли състезания и от кога, отколкото по подготовката на бегачките.

2020 VID Final PS 006

снимка: петко станчев/rallyxpress
СЛЕД ПАУЗА ОТ ГОДИНА… Спринт край Дунава ще има, но вече не като място за финала под стените на Баба Вида, а под името Божурица.

ДИМИТЪР СТЕФАНОВ:
ЛЯСКОВЕЦ Е ЗАЯВЕНО
ЗА ДАТИТЕ 9/10 ЮЛИ

2017 DRY Mitio Shok SM
НЕ, НЕ, ПЛАНИНСКОТО Раховец-Лясковец е заявено още през ноември, просто е пропуск в календара“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Димитър Стефанов (на снимката), който е организатор на този старт. Той категорично обяви пред RallyXpress, че заявката му е ще от ноември 2021 г.

  Проследявайки внимателно обявените дати, няма начин да не се набие в очи, че наред с новите дестинации (най-вече в спринта – бел. ред.) има висящи състезания, което тутакси подсказва, че и пропуснатото на сайта стандартно уточнение „АФБ запазва правото си на промени в календара“, размествания и отпадания на надпревари са въпрос на време.

В крайна сметка, без да бъде спазвана градацията по популярност на класическите шампионати, най-големи и

значими промени се отбелязват
в спринтовия вариант на ралитата

Първо, защото там за втори път след миналия шампионат има запазени 5 кръга, два от които са нови: планираното от 2021 г. състезание в Пазарджик (по-късно прехвърлено в Пещера), както и Божурица – промененият след 6-години авторитетно присъствие вариант на спринт Вида.

Любопитното е, че през последните четири шампионата, тази дисциплина е единствената от класическите, която последователно допълни географията си с шест нови локации: Ихтиман и Бургас (2019), Пещера и Пампорово (2021) и за този сезон – Божурица и Пазарджик, който ще бъде старт №29 в хронологията на това първенство.

2021 BUL Miro PS 007

снимка: петко станчев/rallyxpress
ДАЛЕЧ ОТ МОРЕТО, БЪЛГАРИЯ В СРЕДАТА НА БЪЛГАРИЯ… По всичко изглежда, че след петгодишното повторно пребиваване край морето, най-значимото нашенско рали ще се премести във Велико Търново.

Като се има предвид, как бе направен спринта в Пещера, а и огромният опит и традицията на Жико-Моторспорт за Вида, ясно е че, и при двете новости, нещата се случат добре.

В същото време, в най-котираната дисциплина, чийто календар през 2021 г. бе единственият, изпълнен от-до за последните четири шампионата,

има най-малко доста тежки въпроса
за ралитата, планирани за годината.

ПАДАТ 10 ПРОЦЕНТА ОТ
ВСИЧКИТЕ СЪСТЕЗАНИЯ

Down logo 001
ГОДИНИ КАТО 2008, 2011 и последния сезон без нито една „нула“ в календара – 2018, вече дори не се помнят. Както обаче показва проучването на RallyXpress за последните 15 години, десет на сто от планираните състезания са били отписани по различни причини. От 2007 г. насам са били обявени 364 класически състезания, а 37 от тях не са стартирали, а горните три сезона са повече изключения, отколкото норма. Да видим с колко „нули“ срещу начертаните 22 старта ще завърши сегашната автомобилна година.

  Като изключим скокът на цените, кой точно би се наел да направи сливенският кръг е най-тежкият. От една страна състезанието не фигурира в календара на ERT (отделен въпросът са причините).

От друга, продължаващата вече десетилетие клубната война от двете страни фронта Асеновска река в Сливен не предполага каквато и да е възможност това да е клуба на „скорпионите“. Още по-малка е възможността това да е Булсим, където нито искат, а и да го искат – няма да им дадат да го направят.

Освен, че в календарът на АФБ има „пропуск“, там клубовете-организатори не са посочени, но пък е ясно, че и самата федерация няма да се хване с устройването на най-доброто българско рали състезание.

И причината е колкото, че на офиса на софийския Тодор Каблешков ще се наложи доста да се напрегне в работата за старопрестолния вариант на България (виж ТУК), толкова и заради планираната за втора поредна година писта София, която също виси откъм домакин.

Така че остава и питането – без Сливен в ERT, но и без емблематичното рали и в националното първенство?

Иначе стартовете на ралиджиите са си по позната от последните пет години схема.

В скоростните планински изкачвания липсва драматичното от 2021 г. благоевградско състезание. От АФБ обясняват това с липсата на заявка от АСК Диамо.

Като цяло обаче през 2022 г. планинските ще се запомни

не само с най-късния си старт, но също и
с най-късия календар в цялата си история.

Само до преди 14 години „планинарите“ се пускаха в – само си представете, ако не го помните - между 8 и 11 състезания за сезон!

2020 GOR Park SD 004

снимка: rallyxpress
САМО ИЗПУСНАТО, А НЕ ПОДМИНАТО… Въпреки, че на страницата на АФБ стартът в Лясковец не може да бъде открит, домакините му знаят, че състезание ще има.

А тъкмо планинските стартове винаги са били не само в топ-а на най-атрактивните шампионати, но са и първенствата, които винаги са привличали най-голям брой участници и, без каквито и да е уговорки – в тях е бил и най-видимият прогрес.

И тук, както и в спринтовете, ще има нова „точка“ и това е опитът шампионатът да се придвижи северозападно – във Враца. Ако за разлика от миналата година и без ковид-причините за отпадането на врачани от листата, това се случи сега, това ще бъде първото ново състезание, на което ще се падне и финала за сезона.

2021 HAS Syart AI 006

снимка за rallyxpress: асен илиев
ПИСТА ЕНЕОС ОТКРИВА НЕ САМО ШАМПИОНАТА, НО И СЕЗОНА… Заради добрата оценка от 2021 г., организираното от пловдивския КА2 Рейсинг Тим състезание, тази година правото да стартират шампионата се пада на пловдивчани.

Промени в календара на надпреварите на затворен маршрут изглеждат най-малките, като петима от шестте домакина добре си знаят работата, за да няма притеснени у пистаджиите за късно започналия и късно финиширащият шампионат.

Какво обаче предстои около София и какъв организатор и домакин ще научим за нея – поне за момента не е ясно.

Ясен сезонът в класиките: две с по 5 кръга, две по 6

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев