• ...БЕЗ ОТСЪСТВАЩИ: 30 ЕКИПАЖА ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ЦЕРЕМОНИАЛНИЯ СТАРТ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДНО: ТРИДЕСЕТ ЕКИПАЖА СТАРТИРАТ В УТРЕШНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ КОРОНА-ВИРУСА СПИРАТ ТРИМА ПИЛОТИ ОТ УЧАСТИЕ В 51-ОТО ИЗДАНИЕ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

Четвъртият играч: летвата е вдигната още по на високо

Понеделник, 05 Април 2021 | София, RallyXpress
Четвъртият играч: летвата е вдигната още по на високо

ДВАТА ПОРТАЛА ПОКАЗВАТ
ПЕДАНТИЧНА ПОДГОТОВКА

РАЛИ-СПРИНТЪТ в Пещера вече спокойно може да хвали, че е първото от състезанията в този шампионат, което предлага отделен, а не кооптиран към общ за определен клуб работещ и добре изработен електронен портал. Пълната информация и всички необходими документи за предстоящото състезание могат да бъдат намерени ТУК. Отделно може да бъде използвана и променената неотдавна визуално официална страница на АФБ (виж ТУК).
2021 PES Portal 244

В ОСМАТА ГОДИНА от своето съществуване в автомобилните състезания у нас, спринтовото първенство на България за първи път ще бъде не в обичайните два-три старта, а във формат „каре“, чиято отварачка ще стане в Пещера след десет дни.

Нека да отбележим един доста показателен факт за спринтовото първенство: за три години в календара се явяват два нови старта (Ихтиман и сега Пещера), което не може да е просто ей-така.

През 2019 г. благодарение на ген.-сека на АФБ Калоян Станчев ихтиманци не спасиха разпадащото се първенство (допълнено от усилията на Вромос и Радко Петров в Бургас), но и са в шампионата за трети пореден сезон.

Но по-важното е, че четвъртият играч излиза на терена с отсега очевадните амбиции и намерения, надпреварата да е на макс-близо до повечето европейски стандарти. А за това лесно се съди и Бързо се вижда от подготовката за дебюта.

Да припомним, че Пещера винаги се е свързвала с един от най-атрактивните планински стартове, който за последно бе проведен през 2013 г.

В комбинация с класическите трасета, ползвани и в планинската надпревара, и в идеалното, но все повече забравяното пловдивско Хеброс (Пещера – Св. Константин и Св. Константин – към язовир  Батак) картината показва, че за Дряново, Ихтиман и Видин конкуренцията в спринтовата среда сериозно се нагнетява.

Каквото и да се казва протоколно за новото състезание, основната заслуга за това е на директорът на новопоявилия се старт в краткия вариант на ралитата – инж. Емил Захариев (на снимката).

За идеята да върне автомобилния спорт в родния си Пазарджик Захариев говорил пред сайта с новините в българския рали спорт най-малко от петилетка, преди това да стане факт.

Четвъртият играч: летвата е вдигната още по на високо

факсимиле: от личния архив на емил захариев
ПЪРВИЯТ СТАРТ И ПЪРВИЯТ ПОБЕДИТЕЛ… Първата публикация в пазарджишкия в. Знаме от 1975 г., в която информация се пише за първото окръжно рали Бесапара. В малкото каре се вижда, че първият победител в пазарджишките ралита е екипажът Иван Царски/инж. Луко Гарчев.


Е, вярно е, че работейки за да върне ралитата край Марица, така както в 70-те години на ХХ век бяха поредицата от стартове на тогавашното Бесапара (първото е в октомврийската лапавица на 1975 г. – бел. ред.), преименувано по-късно в Рали Транспортен глас, сега Захариев разполага най-малко с три различни проекта за това.

Вярно е също, че рали-спринтът все повече се налага като финансово рентабилно, но не по-малко интригуваща вариация на класиката, което определя и формата на първото спринтиране за сезона.

При това, от декември до момента, на пазарджиклията се налага да моделира проектите по формула, в която от едната страна неизвестното е епидемичната обстановка, а от друга – реконструкциите, които вървят в областния град.

„Намерението беше, в Пазарджик да има градски скоростен етап, но това отпадна и заради „короната“, и заради това, че би се стигнало до транспортен хаос, защото промените в движението при затворен за ремонт околовръстен път не би означавало нещо друго“, заяви за RallyXpress заяви Захариев.

2013 PES Staykov SS

снимка за rallyxpress: александър спиров и ивайло агов/apix
ПОСЛЕДНИЯТ ИЗВЕСТЕН ПОБЕДИТЕЛ В ПЛАНИНСКО ПЕЩЕРА… Без какъвто и да е фатализъм към №13 – като част от екипа на Мегапорт Рейсинг, Пламен Стайков се разписа като победител в старта през 2013 г., печелейки две от трите квалификации в събота, а в неделя победи и в двата състезателни манша, преди надпреварата да бъде прекратена предсрочно заради катастрофата на севлиевеца Христо Парашкевов.

Да, идеята и проиграването на всички възможни варианти за спринта са на Захариев. Но няма как и да се пропусне, че реалното началото на автомобилния сезон 2021 ще бъде по пещерски добре направено заради тясната работа и пълното разбиране и съдействие от Общината, на кмета на града – Йордан Младенов и възстановилият своя спортен живот местен АСК Пещера.

Но направеното до момента е резултат на работата на много млад и още по-амбициозен екип, който Захариев много успешно е успял допълнително да мотивира за идеята, за която отборът е работил.

„Всъщност намеренията ни са и за рали-спринта стимулира туризма в областта, стартовете да са в областта, на места и с общини, които биха подсилили организацията на състезанието“, допълва Захариев.

:: Заради валежите и неблагоприятните в последно
време метео-условия (по думите на Захариев край
трасетата все още е имало сняг до последния ден
на април), в следващите дни пазарджиклията и
отборът му ще трябва да повторят цялата
маркировка по скоростните етапи.  

2013 PES Parck Ferme SS

снимка за rallyxpress: александър спиров/apix
ПЛАНИНСКО ПЕЩЕРА 2013 Г… Сервизният парк на състезанието е безлюден заради огражденията. По време на спринта в Пещера отново няма да има публика край автомобилите, но причината е „корона-опасността“ и мерките за сигурност.

БЕЗ ПУБЛИКА И ПРИ СТРОГ СПЕЦИАЛЕН АНТИ-КОРОНА ПРОТОКОЛ

2020 PES Logo OffОРГАНИЗАТОРИТЕ на първият от планинските стартове за годината много внимателно за работили по изискванията за епидемичните мерки и действащите в момента националните разпоредби на правителството, здравно министерство и регионалните здравни инспекции. Това се вижда и от стр. 28 на Допълнителния правилник (на факсимилето по-долу), в която точно са очертани правилата по време на състезанието. Обаче онова, с което екипът на рали-спринт Пещера има право особено да се гордее е, че всички форми, документи и процедури, които обичайно са социално-недистанцирани при административната проверка, сега са качени на сайта на състезанието във виртуален вариант и могат да бъдат попълнени/изпратени, далече преди началото на процедурата.

Така че на 17 април, на секретарката на ралиспринт Пещера Поля Павлова ще бъде спестена обичайната „бумащина“, като „на живо“ ще бъдат проверявани единствено валидността на свидетелствата за правоуправление на екипажите.

2020 PES Covid Proto

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев