• ...БЕЗ ПРЕЦЕДЕНТ! НАЙ-ДОБРОТО СПРИНТОВО РАЛИ - ВИДА, ОТПАДА ОТ КАЛЕНДАРА НА ШАМПИОНАТА!...

  • ...СЪС ЗАВРЪЩАНЕТО НА РУСЕ В ШАМПИОНАТА: 48 АВТОМОБИЛА ДАВАТ ЗАЯКИ ЗА УЧАСТИЕ В ПИСТОВИЯ УИКЕНД...

     

  • ...МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ ПЕЧЕЛИ РАЛИТО В ТВЪРДИЦА И СТАВА НАЙ-ЕФЕКТИВНИЯТ ПИЛОТ В ТОВА СЪСТЕЗАНИЕ...

Събота: Въжаров декласиран, интересното ще бъде в неделя

Събота, 24 Октомври 2020 | Благоевград, RallyXpress
Събота: Въжаров декласиран, интересното ще бъде в неделя

РЕЗУЛТАТИТЕ В МРЕЖАТА

2019 RallyContr
ВРЕМЕНАТА от квалификационните маншове в събота, както и състезателните изкачвания в неделята на последния планински уикенд, можете да следите ТУК

ОЩЕ С ПЪРВАТА си поява в планинския шампионат тази година, мултишампионът на страната в планинските изкачвания Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9) спечели първата от трите квалификации на финалния благоевградски старт.

Очевидно възелът в самото начало беше троен и към Царски се добавяха имената на Васко Въжаров (Грийн Фокс МС, Опел Астра), Пламен Камбуров (Ел-Ви Ауто Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) – и тримата без амбиции за шампионското подреждане в общото класиране.

Но и тримата с една и съща амбиция – да покажат онази скорост между Еленово и финала на Делвино, заради която благоевградското състезание винаги е било силен магнит за публика и пилоти.

Царски спечели квалификацията, завършвайки с 2.516 сек през Заю Баю, както всички познават Васко Въжаров, Камбуров остана 4-и – на 11.701 от пилота на „зелените лисици“.

И тук започна поредицата от малки драми, които белязаха самото начало на съботните сесии, защото в останалите две качвания Царски видимо намали темпото, а в бокса на Камбуров извадиха „кавалериста“, за да го товарят и изпратят в Панагюрище, където предстои нощна смяна заради повредената скоростна кутия.

В края на деня резултатът Въжаров – Царски стана 2:1 (разлика от 1.939 сек), която определи и това, че в неделните три надбягвания Заю трябваше да стартира последен от 33-те автомобила.

За втори пореден старт обаче, пилотът на „зелените лисици“ се оказа декласиран за гориво, но според  годишната Наредбата, на Заю Баю може да се даде правото да стартира в неделното състезание, обаче извън класирането.

Решението на спортния директор на планинско Благоевград Георги Стоянов вероятно ще бъде, да разреши участието на Въжаров между стартовете на осигуряващите автомобили и преди първия състезателен номер да потегли за първия състезателен манш.

Събота: Въжаров декласиран, интересното ще бъде в неделя

графика: rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ от Факсимиле от решението на спортните комисари.


„Илия има някакъв проблем! - каза човек от отбора, пожелал името му да не се споменава. – Нещо много лично е, защото [Царски] рязко се промени след един телефонен разговор, който имаше след финала на първия манш…“

Впрочем разликата в ездата не остана незабелязана и за още познавачи, които са достатъчно наясно, че именно към Делвино Царски обичайно е страхотно бърз.

2020 BLG Ilia Zarski SD

снимки: rallyxpress
В ПЪРВИ МАНШ ПО ПОЗНАТ НАЧИН… Към Делвино Илия Царски се пусна в първия манш в познатия си типичен стил (горе). Но след очевидно притеснителен разговор от частен характер, от обичайната скоростта на пилота остана само постижението в първата квалификация

Но както се казва в събота: „днес било к’вот било, в състезанието утре ще е друго.“

„Не съм си взел топло яке с качулка, имам стари мокри гуми, зная, че ще е мокро – обяви завършилият след Въжаров и Царски Мирослав Ангелов (Мегапорт, Шкода Фабия R5 Ево), който е основния претендент за титлата във втори пореден шампионат, след като спечели първенството при ралиджиите. – Предпочитам да завали и да спре, така ще ми бъде по-комфортно…“

2020 BLG MarkoMiro SD

снимка: rallyxpress
СЪС СТАРИТЕ ГУМИ ОТ МИНАЛИЯ СЕЗОН… Марко Г. поставя – по думите на пилота „другите стари гуми“, за да потегли Мирослав Ангелов в следващия от квалификациите маншове.

В трите надпревари Ангелов ще стартира пред-предпоследен, след като в края на квалификациите изостана в класирането на 5.441 сек от Въжаров, който пък още от Кюстендил се е заканил, че „…искам да бия едни автомобили, които са за камара евро!“

Интригуващо е, ако метеоролозите познаят за дъжда, каква ще е тактиката на Ангелов? Тази година, заради вирусната истерия, в екипа не се наеха да купуват гуми, така че пилотът завърши досегашните си 5 спечелени състезателни манша и 9 квалификации, без да ползва и един слик.

В екипа на МСА на Гьошев „мокри“ гуми има, но и те миналогодишни.

„Настроен е за победата, така го виждам [Миро]!“, коментира днес преди старта на деня Пепи Гьошев.

2020 BGL Kamburov SD

снимка: rallyxpress
ОБРАТНО КЪМ БАЗАТА… Шефът на Ел-Ви Ауто Рейсинг и приятели на Пламен Камбуров изваждат Мицубиши-то от бокса (вляво), докато пилотът обсъжда с колегата Филип Игов опциите утре колата да бъде в топ-форма.

Ако се гледат времената от сесиите в събота, то мястото на стълбичката е достатъчно добър финал за изненадващо успешния сезон в планинските, които падна от небето в бокса на Ангелов. При положение, че той е първи-втори-трети - и втората му титла за сезон 20-20 ще е подпечатана.

Още повече, че обратно на амбицията да е по-напред, прекият му конкурент – Искрен Веселинов (Дианел, Хонда Сивик) е твърде далеч от челото - последователно 8-и, 7-и, 5-и, като по-скоро фокусът му се мести към титлата в НС4, а не към тази в генералното класиране.

На старта в неделя Веселинов ще е 8-и, а прекият у конкурент – Недялко Денев (Стара Загора), който е заменил своето Пежо 106 с много добре позната заралийска Хонда, ще е 17-и.

Денев изостава от лидера в класирането на тази категория с 21 т., а между двамата на старта ще има и други четирима пилоти, регистрирани в НС4.

Върла битка се очаква в неделя за първото място в НС3, където плевенчанинът Ивелин Чапанов (Стара Загора, Рено Клио) на два пъти (5-о и 4-о време в първата и втората сесия, 8-о - в третата) бе по-бърз от Косю Йорданов (Грийн Фокс МС, Рено Меган Макси) – 7-о и 6-о, а в третата – с 4-о време.

2020 BLG Chapanov SD

снимка: rallyxpress
ПОЗНАТО БЪРЗ, ПОЗНАТО АМБИЦИОЗЕН… Ивелин Чапанов направи силни изкачвания към Делвино в първия от двата дни на планинско Благоевград.

В крайна сметка, при реверсивния старт, Чапанов ще е 5-и, а д-р Хаос – 7-и, разделени от 1.807 сек в квалификациите. Но както и най-непознатите са наясно, всеки е скрил по някоя и друга секунда от днес, която да извади от ръкава утре в състезанието.

Без да се абсолютизират съботните постижения, поне от квалификациите може да се мисли, че засега и Любен Емануилов (КА2 Рейсинг Тим, Пежо 106) губи от шампиона в RC4 Динко Иванов (Стара Загора) и неговия репариран Ситроен С2 R2 Макс.

Шампионът в Категория 1 за миналия сезон и в трите качвания бе пред младежа (съответно в първия манш 14-о срещу 17-о време и 11-о срещу 15-о – трета сесия, като най-плътно Емануилов се доближи до съперника си във втората сесия – само на 1.2 сек.

Не е така „мешано“ в НС5, където Пламен Петров (Флат-Аут, Хонда Сивик, 45 т.) е поставил под пълния си съботен контрол и Богомил Петров (АРА Моторспорт, Хонда Сивик, 34) и съотборника си от клуба Ивайло Иванов (Хонда Сивик, 21 т.), като последният в неделната сутрин ще е първия, който ще потегли в състезанието на Благоевград.

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

И още един „кавалерист“ пътува за София. Това е бегачката на Сашо Кръстев (Александър Рейсинг), също решил да стачкува в края на първия квалификационен манш. „Проблем с турбината, надявам се да се оправим тази нощ“, каза Кръстев, докато помагаше на механиците, за да „съберат цирка“ в бокса на състезанието.

2020 BLG Sasho Krastev SD

снимка: rallyxpress

2015 SRG Sivriiski Работещи като военна машинка. Така може да се определят синхронизираните действия на домакините в момента, в който местният пилот Васил Тодоров (ДИАМО, Опел Астра), не заби перфектно подготвения си автомобил в дърво край трасето, недалеч от 9-ия пост на маршалите. Ликвидирането на последиците и репатрирането на намачкания Опел (на снимката долу), както и извеждането на автомобилите за рестарт, отне на директора на планинско Благоевград Георги Стоянов цифром и словом 20 мин, след което надпреварата бе рестартирана. „И му казах, че състезанието не е днес, а утре и просто трябва да внимава – коментира случая Влади Сиврийски (на нсимката), един от местните асове, които познават капризите на това трасе така, както много малко състезатели могат да се похвалят.

2020 BLG Vasil Todorov SD

снимка: rallyxpress

За трети път на живо в Ю-Туб. Това направиха за състезанието от Диамо Рейсинг Груп и тази година (след 2017 и 2018 г.), предавайки в социалната мрежа състезанието от четири точки на трасето. „По-нагоре, колкото и да искаме, няма как да го направим, защото там няма покритие“, коментира Любо Кордев, който е един от „вечните заподозрени“ при организирането на стартовете в Благоевград и Кюстендил и председател на спортните комисари във финала на шампионата.

2020 BLG You Tube TV SD

По-долу са трите линка, на които
можете да видите онова, което
днес по време на състезанието
е било излъчвано на живо.

:: Камера 1
https://www.youtube.com/watch?v=w35VgjSM51U&feature=youtu.be

:: Камера 2

https://www.youtube.com/watch?v=YWig9fk9yCo&feature=youtu.be

:: Камера 3
https://www.youtube.com/watch?v=ZXgLbfQqi4M&feature=youtu.be

:: Камера 4
https://www.youtube.com/watch?v=UiVSEXvXNj8&feature=youtu.be

­2020 BGL Takovski 001SD С познания и от двете страни. Божидар Таковски днес бе ангажиран като маршал на Пост №3 по трасето на планинско Благоевград. Но студентът по ветеринарна медицина не е просто добре обучен съдия, а и преди всичко бивш пилот на благоевградския АСК ДИАМО.

„Както и да го гледаме, този пост изобщо не е така безпроблемен, както изглежда на пръв поглед“, коментира Таковски и като пример посочи занеслият се Меган Макси на Косю Йорданов.

„Завоят е десен и бърз и малките грешки при влизане в него винаги водят до неприятни изживявания за пилотите“, казва маршалът. Той е убеден, че и д-р Хаос се е препотил в момента, в който задното ляво колело е стъпило на тревата, в резултат на което на пилота се наложи да вложи целия си опит, за да запази контрола над автомобила.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев