• ...СКАНДАЛ НА ФИНАЛА НА ПЛАНИНСКОТО: ОСОГОВО 2021 Г. ПРЕКРАТЕНО СЛЕД МАНШ 1, СЛЕДВАТ ПОДРОБНОСТИТЕ...

  • ...ПРЕДИ ФИНАЛА НА ОСОГОВО: КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ ВАРИАНТИ ЗА ШЕСТ ОТ ДЕСЕТТЕ ТИТЛИ В ПЛАНИНСКОТО...

     

  • ...ИЗВЕСТЕН Е СПИСЪКЪТ СЪС ЗАЯВКИ ЗА ФИНАЛА В ОСОГОВО 2021, 48 АВТОМОБИЛА СЕ СЪБИРАТ НАД КЮСТЕНДИЛ...

Шуменците с победата, Ангелов/Гаджев: 4-а титла

Понеделник, 11 Октомври 2021 | Шумен, RallyXpress
 Шуменците с победата, Ангелов/Гаджев: 4-а титла

ВСИЧКО ЗА "СТОЛИЦИТЕ"

2016 Time Keeping
РЕЗУЛТАТИТЕ от скоростните етапи и класирането след всеки един от тях – следете на живо в мрежата ТУК.
Допълнителният правилник на финалното рали от шампионата за 2021 г. – виж ТУК
Допълнителна информация за състезанието може да намерите и на официалната страница на шуменци – ТУК

СЛЕД ПАУЗА от 16 години шуменски екипаж Мартин Сурилов/Здравко Здравков (на снимката, Мицубиши Лансър Ево 9) спечели финалното състезание от шампионата на България. Двамата състезатели на Шумен Атоспорт завършиха първи в 51-ото рали Стари столици, прекъсвайки близо дългата почти две десетилетия пауза, след като. друг местен екипаж – Данчо Данчев/Златан Илиев завършва в това състезание като първенец от 2005 г.

Местните любимци пред собствената екзалтирана публика спечелиха 5 от 9-те етапни победи и след 53:23.0 мин. завършиха с преднина от 20.2 сек пред шампионите на България през последните три години Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Мегапорт, Шкода Фабия R5 Ево) и с 3:02.5 мин пред другата Фабия на „мегапортите“ – тази на Антон Титов/Динко Георгиев.

 Шуменците с победата, Ангелов/Гаджев: 4-а титла

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
ЗАПИСАХА СЕ В ИСТОРИЯТА НА НАЙ-СТАРОТО РАЛИ… Мартин Сурилов и Здравко Здравков направиха онова, което непълнолетните шуменски фенове не бяха виждали – местен екипаж да се разпише като победител в Стари столици.


Но с това си класиране действащите шампиони на България Ангелов/Гаджев (237.8 т.) препотвърдниха четвъртото си поредно звание, което обаче стана реалност на тридесетина състезателни километра преди финала на ралито пред Арена Шумен.

2021 STS Miro DP 011

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
СЕРИОЗНО ТАКТИЧЕСКО КАРАНЕ… Без да стигат до предела на разумните рискове и правейки точна преценка за възможностите си в „столиците“, Ангелов и Гаджев заложиха на сигурното завършване и 4-ата поредна титла.

Това стана след истинска техническата драма в „столиците“, разиграла се преди половината на неделния ден.

Повреден диференциал в Мицубиши-то на преките съперници на Ангелов/Гаджев – екипът на Дианел Рейсинг Тим Георги Василев/Стефан Добрев (Мицубиши Лансър Ево 9) ги извади, както от състезанието, така и в последния етап от битката за титлата.

До този финал на сезона и след Сърбия Рали, двамата изоставаха от повелите в първенството лидери с 8 т. от лидерите и след пропадналото състезание ще завършат годината втори с актив от 180.0 т.

„Най-накрая започнах да карам… по-бързо“, заяви Ангелов, който се възползва от тактическата езда на пазещият овехтялата си техника Сурилов, и спечели последователно и Лозево 2 (6.96) и валидната като пауърстейдж Валери Великов с бонуса от 5 т. за годишното класиране.

За първи път и само след две състезания с напълно нов и непознат автомобил като Шкода Фабия R5, на подиума стъпи Антон Титов, който с актива си от Шумен ще завърши като трети в годишното класиране (виж текста във второто каре с неофициалното класиране на първенците за 2021 г.).

2021 STS Toni Titov DP 011

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
ДВОЕН БРОНЗ… Само след две ралита в топ-класата на националното първенство, Антон Титов и Динко Георгиев си запазиха бронзовото стъпало на главния подиум в шампионата, дублирайки го с третото място и в RC4.

Вторият ден от Стари столици бе маркиран от предварителното разположение на силите в кервана и времевите разлики в подреждането, за които след драматичния съботен ден край Шумен, не се намери и един екипаж, който да оспорва с рискована езда на самия връх на атаката.

След един изпълнен с драматични обрати сезон, екипажът на JPR Даниел Попов/Ангел Башкехайов (Пежо 208 Рали4), направи силно представяне в Шумен и завърши 4-и и начело на своя клас RC4.

2021 STS Dani Popov DP 011

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
УСПЕХ ВЪВ ФИНАЛА, КАКТО И ЗАПОЧНАХА СЕЗОНА… Състезателите на JPR Даниел Попов и Ангел Башкехайов без видимо усилие влязоха в първото каре на Стари столици и показаха, че силното начало в България е било напълно закономерен успех с новия им автомобил.

Пети в подреждането са Денис Станчовски/Явор Брънков (Престиж, Пежо 208 R2), които до последния момент водеха здрава битка със състезателите на Бултранс Рали Тим Христо Атанасов/Марин Иванов (Ситроен С2 R2, 6-и в генералното класиране).

На двамата от Велики Преслав, които познават етапите в региона, не достигна обаче малко, за на направят още по-добро класиране.

Но тези „столиците“, както и миналогодишното Сърбия Рали, не бяха състезанията за лидерите на RC4 (след преминаването на Титов в елитния списък на RC2 -бел. ред.) – Дилян Станков/Йордан Йорданов (Булсим, Пежо 208 R2).

„Не зная какво ми става – пак ударена джанта, пак удар в бордюр? “ – връща се година назад в спора си със Станчовски сливенският пилот.

2021 STS DiStaDeStan

снимка за rallyxpress: ивайло старчев/варна
ПАК КАТО В СЪРБИЯ, НО ТОЗИ ПЪТ С ПОВЕЧЕ ШАНСОВЕ ЗА ВЕТЕРАНА… Дилян Станков и Денис Станчовски – втори пореден сезон на сериала в спора за RC4… Този път в Шумен, въпреки гафа с поредната строшена в бордюр джанта, сливенският пилот успя да опази аванса си за титлата.

Доста разочароваща ситуация, като се има предвид това, че в класирането за „класната титла“ той имаше аванс пред панагюреца, в който в края на неделния ден почти бе отписал и трудно можеше да се добере до първото място в шампионата, което през септември 2020 г. загуби край Врънечка баня.

Втора поредна победа в RC5 спечелиха семейство Йорданови – Пепи и Любка (Ботевград, Хюндай i20 Купе) и без да пазят фамилна тайна, стискаха палци изобщо да завършат в Шумен.

„На първата лозевска [отсечка] станахме без 4-а скорост, изтече маслото, поля се върху колелата…“, коментира по време на последния сервиз шампионът за миналата година в този клас. За него завършването тук имаше огромно значение заради подиумната компенсация в годината, в която неудачната България практически го лиши от реалната защита на званието.

2021 STS Sasho Varbi IS 0

снимка за rallyxpress: ивайло старчев/варна
БАВНО, НО СЛАВНО… Пилотът от Върбица Сашо Стайков направи тактическо състезание, затваряйки сезона повече заради шампионатните точки, отколкото заради висока скорост и рисковано темпо.

Също без никакви излишни рискове, до края в Шумен (5-и в класирането на същия този клас) завърши шуменският екипаж Сашо Стайков/Еди Сивов (Хюндай i20 Купе), но точките от този финал за пилота от Върбица стигаха, за да сдобие с първата си национална титла след по-малко от година от дебюта си в спорта.

Онова, което очакваха в екипа на Флат-аут, особено след „техническата нула“ за Ясен Обретенов/Калоян Шантанов (БМВ Серия 1), се изпълни сто на сто – съекипниците им Тодор Атанасов/Владимир Ичеренски (ВАЗ 2108) материализираха авантажа си до момента, превръщайки го в шампионска титла в групата за 2021 г.

„Да, да – напълно  консервативно каране оттук нататък“, коментира за сайта с новините в българския автомобилен спорт пилотът и се бетонира в крайното класиране на 9-ото място и на първата позиция от всички нехомологирани автомобили.

Впрочем развоя на шуменската игра за половината дузина от Е1 се разви така до неделя, че дори и да се опитваше да се качи нагоре в подреждането, за Тодор Атанасов би било крайно нерационално, след като остана единствената кола от тази група, оцеляла до финала пред Арена Армеец.

2021 STS Todo Atana DP 011

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
ПОСЛЕДНИТЕ ОЦЕЛЯЛИ… и позлатил вицешампионската си титла от миналото първенство – Тодор Атанасов и Владимир Ичеренски.

ТОП-6 НА ШАМПИОНИТЕ В ОБЩОТО КЛАСИРАНЕ И
ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КЛАСОВЕТЕ (НЕОФИЦИАЛНО)

2020 AFB LogoЕТО И СПИСЪКА на първите шестима в общото класиране на завършилия шампионат по рали: Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Мегапорт Рейсинг, Шкода Фабия R5 Eво) – 227.0 т., следвани от Георги Василев/Стефан Добрев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) – 180.6, Антон Титов/Динко Георгиев (Мегапорт Рейсинг, Шкода Фабия R5) – 168.0, Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Шумен Аутоспорт, Мицубиши Лансър Ево 9) – 122, Дилян Станков/Йордан Йорданов (Булсим, Пежо 208 R2) – 100.4, Христо Атанасов/Марин Иванов (Бултранс Рали Тим, Ситроен С2 R2 Макс) – 80.6 т., и др.

:: Клас RC2 - Мирослав Ангелов/Георги Гаджев – 208.2 т.
:: Клас RC4: Дилян Станков/Йордан Йорданов – 151.4 т.
:: Клас RC5: Сашо Стайков/Еди Сивов – 202.4 т.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев