• ...БЕЗ ОТСЪСТВАЩИ: 30 ЕКИПАЖА ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ЦЕРЕМОНИАЛНИЯ СТАРТ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДНО: ТРИДЕСЕТ ЕКИПАЖА СТАРТИРАТ В УТРЕШНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ КОРОНА-ВИРУСА СПИРАТ ТРИМА ПИЛОТИ ОТ УЧАСТИЕ В 51-ОТО ИЗДАНИЕ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

Пещера записва знаменателна стъпка в БГ-рали-дисциплини

Събота, 10 Април 2021 | от Страшо Димов/RallyXpress
Пещера записва знаменателна стъпка в БГ-рали-дисциплини

АФБ НАПРАВИ НАЙ-ВАЖНАТА
ИНВЕСТИЦИЯ ЗА ГАРАНЦИЯТА
НА СИГУРНОСТА В РАЛИТАТА

000 AFB Logo OFF
ДОСТА В страни остава един факт, който ще се запише, заедно с връщането на автомобилния спорт в Пещера със спринта идния уикенд, ще влезе в аналите на БГ-ралитата: за първи път в краткия вариант на класическата дисциплина екипажите ще бъдат снабдени с модерната система за безопасност и контрол ONI (виж ТУК, в Приложение 7 на допълнителния правилник). Без каквото и да е съмнение, инвестицията, която Автомобилна федерация на България (АФБ) прави тази година е не само най-важната ѝ стъпка в модерното и техническото обзавеждане, но и най-важната система, с която АФБ ще увеличи гаранцията за сигурността на състезателите. Пълните подробности за работата със системата може да видите на официалния портал на федерацията ТУК. Е, както си му е съвсем по български, закъснението за въвеждането на т. нар. трекинг контрол е около 5-6 години, но за нас подобно закъснение е обичайно и отвсякъде си е в реда на нещата. Важното е, че всичко - от първата до последната джага - е собственост на АФБ.
2021 PES DopSecur 244

НАЧАЛОТО НА автомобилния сезон 2021 идната събота в Пещера не само трябва да отбележи завръщането на автомобилните дисциплини в един от най-обичаните бензинови градове у нас, но и ще постави… четвъртото начало в използването на система за безопасност и контрол.

След използването у нас на по-раншни и по-несъвършени системи преди петилетка (виж карето долу), сега това ще стане с техника от чешката ONI, която е собственост на Автомобилна федерация на България и с екип от български експерти, които от старта на опознаването, до финала на последния екипаж в неделя, ще знаят всичко за движението на всеки един автомобил от колоната на ралиспринт Пещера.

За системата, на чийто първи етап от изглаждането федерацията притежава пълен комплект от 25 устройства (проследяващ блок-дисплей, контролният панел, кабелите и стойката за монтаж – бел. ред.), според информация на сайта с новините в българския автомобилен спорт са били инвестирани €25 000.

От появата на АФБ, като лицензирана от ФИА и спортното министерство организация, имаща правото да упражнява спортната власт в автомобилизма у нас, това е първото, но също и най-значително техническо начинание, стигащо много близо до 100-процентова гаранция за сигурността на състезателите.


От друга страна тази система, поне за момента, напълно е достатъчна (виж карето по-долу), за да покрие днешните нужди на две от четирите ксалически дисциплини - ралитата и ралиспринта у нас.

„Допълнително ще получим още 25 пълни комплекта, за да бъде завършена системата и в обем за едно състезание“, каза за RallyXpress Пламен Иванов, председател на комисия по рали и рали спринт към АФБ.

Сливналията е човекът, който през последните два-три месеца, както сам казва, се е заровил в материята за осигуряването на безопасността чрез ОNI.

Апаратурата, която в АФБ пристига в два метални куфара и един кашон обаче е далече по-добра от онази, която същата фирма преди петилетка използва за трекинга на България от Варна.

Това разбира се е логично, а една от много новости в нея е, че преди комплекта, който ще се монтира за самото състезание, екипажите ще имат друго отделен дивайс, който ще ги следи по време на опознаването на скоростните етапи на спринта в Пещера.

2021 PES All units Secur

снимка: автомобилна федерация на българия
СКЪПА, НО МНОГО ДОБРА И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЦЕННА ИНВЕСТИЦИЯ… Двата метални кейса и кашонът с останалите принадлежности за системата ONI в офиса на федерацията (горе). На двете снимки долу – информационния дисплей (вляво) и набора от бутони, които осигуряват обратната връзка на екипажа с рали-контрола (вдясно).

„Ще може да се следи на екран дали няма шмекеруване, ще се вижда скоростта каква е“, допълва Иванов.

Всъщност този комплект би сработил добре, при възможност да бъде… монтиран задължително на частните автомобили, за да се разбере дали и кои пилоти случайно правят своите „неделни екскурзии“ тъкмо по трасетата на предстоящото състезание.

Естествено, това е алегория и подобно възможност за предсъстезателен контрол нито е измислена, нито ще може да се приложи някога в бъдеще.

От друга страна логично е да се попита, дали пободен дивайс, който е единствено за тренировките наистина е действен, ако не се брои самата информация и евентуалният неизвестен начин за последващата ѝ употреба от щаба на състезанието?

» Какви са предимствата, които
дава системата на чешката ОNI?


Без съмнение първото от тях е, че всеки инцидент, станал с автомобил по време на рали или спринт, ще бъде отразен в щаба и рали-контрола само секунди, след като се е случил. Това съкращава многократно времето за реакция и помощ, която да бъде оказана на пострадалите.

Работейки едновременно и с използването на GSM-карта, в обхватите на трите оператора у нас – А1, Теленор и Виваком, системата е проектирана и направена така, че да използва и радио-предавател, който е на честота 886 MHz.

Пещера записва знаменателна стъпка в БГ-рали-дисциплини

колаж от графики на афб: rallyxpress
КАК ONI СЛЕДИ ВСЕКИ АВТОМОБИЛ В КОЛОНАТА… На горната схема е представен принципът на връзка на монтираните в автомобилите устройства за безопасност и контрол. На долната графика е показано, как при сянка, всеки един от уредите последователно комуникира с тези, които са монтирани в 7 машини напред и толкова коли назад в колоната,  преди някоя от тях изпрати сигнала SOS до рали-контрола в центъра на ралито или спринта.


50 КОМПЛЕКТА ИДЕАЛНО
ВЪРШАТ РАБОТАТА ПРИ
ТЕНДЕНЦИЯТА НА СПАД
В ЛИСТА НА УЧАСТНИЦИ


000 Kolona
В КРАЙНИЯТ момент, когато системата ONI бъде завършена окончателно с втората партида от 25 комплекта (тя се чака от ФИА), бройката идеално ще паства за двата шампионата – по рали и ралиспринт. Това е така, след като кривата на налагащата се тенденция за последните 10 години сочи надолу, с постепенното намаляване на участниците в ралитата. От общо 53 старта от 2011 г. насам, най-много са били екипажите в ралиспринт Варна 3024 г.(с пояснение - открит ралиспринт с бонус точки за рали шампионата – бел. ред.), а в рали – в България 2017 г. – 43 екипажа.


„Това означава, че става дума за дистанция на сигнала най-много до 2 км, а за системата – 7 км, в който в момента – назад и напред от конфликтната точка се намират автомобили. В България обаче няма място, поне по известните до момента във всички ралита скоростни етапи, в които и трите оператора да на нямат покритие, което да е 7 км.“, категоричен е Пламен Иванов.

Приблизително схемата изглежда така: ако за единият от операторите на мястото има „дупка“, през сателит, системата преминава към втория, след това към третия вариант, а ако и той попада в „сянка“, се задейства радио-честотата.

Отделно от възможностите за прекия контрол на колоната, ONI има две други опции: точното GPS картиране на всеки отделен скоростен етап, а също така и екранната възможност в рали-контрола точно да се види и следи движението на останалите екипажи, които пък на екрана на своя проследяващ дисплей получават пълно инфо за мястото на инцидента, дали екипажът е окей.

„И да продължат състезанието, без да спират, което пък означава, че така се свеждат до минимум възможностите за последващи протести за постиженията и за искане в последствие на служебни времена за дадена скоростна“, допълва Пламен Иванов.

Той допълва, че през последният месец и половина, през обучението за работата с ONI се преминали възловите лица, а както уточнява директорът на планинско Пещера, двама от тях – Стойко Нейчев и Бойко Соколов, ще са тези, които ще оперират с новата аппаратура.

За разлика от другите страни, в които тази или подобни на нея машинки се ползват вече от около 10 години и където екипажите получават своя комплект за монтаж (на дясната страна на ролтейджа, до навигатора), с които преминават през техническия преглед, за спринт Пещера Нейчев и Соколов ще са тези, които да инсталират за сефте на екипажите ONI.

2020 PES SS Troubles GPS

снимка: автомобилна федерация на българия
ДВА ПРИМЕРА, С КАДЪРИ ОТ ЕКРАНА… (горе) Така изглежда вариант на инцидент, показан на монитора за рали-контрола. (долу) Схемата, по която е маркирана за GPS скоростна отсечка от определено рали.
 

МАШИНА НА ВРЕМЕТО: СЛЕДЕНЕТО С GPS ЗАПОЧВА ОТ БОРЕВЕЦ ПРЕДИ 17 ГОДИНИ

2004 BUL GPS 244 SF 003ТОЧНО ЧЕТИРИ пъти след началото на новото столетие, в две от българските ралита – България и Хеброс, е използвана система за сигурност и трекинг контрол на автомобилните екипажи. Всеки път обаче, както самата техника, така и екипите, които правят текущия мониторинг на ралитата, са „наемници“, включили се в организацията като са си донесли апаратурата. И за нея, и за работата, тогавашната БФАС и организаторите, са си плащали заради това, че поради една или друга причина, не са имали възможност да притежават подобен лукс за онези години.

Първото рали, в което се ползва GPS система за контрол над автомобилите е рали България 2004 г. Тогава е сключен договор между организаторите и единственият мобилен оператор М-Тел.

Така по време на техническият преглед на автомобилите, недалеч от грандхотел Самоков, паралелно с проверката се монтират модерните за онези години предаватели в кокпита на автомобилите (на снимката горе).

Същата операция и при същите условия се повтаря и година по-късно, като заради използването на проследяващата система в доклада на наблюдателите на ФИА специално е отбелязана „червена точка“.

2005 Ozenka BUL 001

снимки и колаж: rallyxpress
„ЧЕРВЕНА“ ТОЧКА ОТ ФИА… (горе) Факсимиле от страница в доклада на наблюдателя на ФИА за плюсовете на българския кръг от европейското първенство по рали. (долу) Много жици и куплунги, които техникът от М-Тел се опитва да разположи сигурно и трайно зад седалката на пилота.

:: Усилията да се ползва трекинг
система са изцяло на сметката на
тогавашния президент на БФАС и
СБА Георги Янакиев, чиято цел е
качеството на България да е така
високо, че при първа възможност
то да бъде включено в листата на
WRC, срещу кандидатурата му да
няма много контра-аргументи.

2016 BUL VAR Cz GPS SD 001

снимка: rallyxpress
НОВА ТЕХНИКА ПРЕД ВАРНЕНСКОТО МЕИ… Човек от екипа, представляващ ONI в Рали България 2016 г., монтира GPS-системата върху ролкейджа на Саксо-то, зад навигатора на екипажа братя Васил и Емил Димитрови по време на техническия преглед на паркинга пред варненския институт.

Третият случай, в който системата за сигурност и контрол е ползвана в рали България е през 2016 г., първият сезон, в който най-старото и авторитетно българско рали, макар и без да е част от европейското първенство, се е върнало край морето.

Това е през 2016 г. и тогава е първата връзка на състезанието с чешката фирма ONI, която осигурява както апаратурата, така и български екип от експерти, които да водят наблюдението на колоната.

Междувременно, в последното рали Хеброс през 2013 г., за сигурността и контрола на пловдивската надпревара е използвана трекинг системата, разработена и ползвана от офроудаджията Тодор Христов, след което настъпва тригодишната пауза, преди чешката ONI да се появи за първи път в България.

2013 HEB GPS 003

снимка: rallyxpress
ПРОФЕСИОНАЛЕН КОНТРОЛ… Тодор Христов следи на монитора хода на пловдивското Хеброс 2013 г. в присъствието на хора от техническата комисия на състезанието и други, за които работата на GPS-проследяването е малко познато и достатъчно любопитно.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев