• ...ДВА ЕКИПАЖА НА МС-АКАДЕМИЯ ТВЪРДИЦА С ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ ПРЕДИ СТАРТА НА МОНБАТ РАЛИ СЛИВЕН...

  • ...ПЛАМЕН КАМБУРОВ ЗАПИСВА ТРЕТА ПОРЕДНА ПОБЕДА В ДВА ШАМПИОНАТА - ПЪРВИ Е В ПЛАНИНСКО БЪЛГАРКА...

     

  • ...ТОЧНО СПОРЕД ОЧАКВАНИЯТА: НАЙ-БЪРЗИ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ СА ТЕЛИЙСКИ, КАМБУРОВ И ЦАРСКИ...

     

На юбилейното Монбат Рали Сливен му тръгна… по вода

Четвъртък, 10 Юни 2021 | Сливен, RallyXpress
На юбилейното Монбат Рали Сливен му тръгна… по вода

РЕЗУЛТАТИТЕ В МРЕЖАТА

2016 Time Keeping
КЛАСИРАНИЯТА във всяка една от скоростните отсечки на Монбат Рали Сливен, както и класиранията от двата отделни дни и крайното подреждане на екипажите в юбилейния старт може да следите ТУК

ДВА ЧАСА ПРЕДИ официалния церемониален старт на 40-ото издание на Монбат Рали Сливен  тази вечер на пл. Хаджи Димитър в града, дъждоносните облаци откъм Твърдица и проливния дъжд се изсипаха първо над центъра на ралито, а минути по-късно – и над сервизния парк на надпреварата, устроен на летище Бършен, 5 км южно от сцената на голямото събитие.

Домакините обаче извадиха късмет, че на юбилейната церемония рано-рано и тръгна по вода, но самата пищна програма и множеството опублика беше пощадена от дъжда.

Общо 7 екипажа от Турция, Румъния, Унгария и Швеция и 25 автомобила на домакините минаха през грандиозната, но и стилно издържана арка, на която със сигурност биха завидели всички организатори в България, но дори някои и на полуострова.

На юбилейното Монбат Рали Сливен му тръгна… по вода

снимка за rallyxpress: мартин иванов/сливен
В ЦЕНТЪРА НА ПРОЖЕКТОРИТЕ… Екипажът на шампионите от 2020 г. и победители през последните две години в Монбат Рали Сливен – Мирослав Ангелов и Георги Гаджев преминават през церемониалния старт на юбилейното рали.


Както вече писа сайта с новините в българския автомобилен спорт вчера, от листата на участниците отпаднаха шуменците Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Мицубиши Лансър Ево 9), с „техническото си отсъствие“ към тях се присъединиха панагюрския тандем на Денис Станчовски/Явор Брънков (Престиж, Пежо 208 R2), турският екипаж Сойчорлу/Илмаз (Рено Клио R3), а малко преди да приключат с опознаването – и смесеният румънски тандем Ариф/Поенару (Шкода Фабия Рали 2).

В отборите състезанието още преди десетина дни бе маркирано като „валежно“, като още по време на днешните опознавателни турове на скоростните етапи за събота (7 теста, 165.94 км и дистанция от 469 км) дъжд и реки удари по колоната край Котел.

2021 SLI Gosho Vas MI 001

снимка за rallyxpress: мартин иванов/сливен
РАДОСТ НЕ САМО ЗА МЕСТНИТЕ ФЕНОВЕ… Шампионите за 2015 г. – навигаторът Стефан Добрев и неговият пилот Георги Василев силно са аплодирани от публиката, окупирала арката на 40-ото международно Монбат Рали Сливен.

Тежкият ден в Монбат Рали Сливен
обаче тепърва предстои утре.


Заради малкото време, което е предвидено за опознаване на четирите етапа, с които стартира първия ден от надпреварата, днес организаторите направиха промяна със специален бюлетин на дирекцията, стартирайки „тренировките“ с час по-рано от предварително обявеното в регламентите – 9.00 ч.

2021 SLI Srat MI 001

снимка за rallyxpress: мартин иванов/сливен
ПЪРВАТА ДАМА НЕ САМО В СЛИВЕНСКАТА КОЛОНАТА… Екатерина Стратиева, най-бързата европейска дама и първа лейди в колоната на сливенското рали, насочва своето Пежо в страни от рампата на състезанието.

За предвидените от правилника 4 часа за тройното преминаване и описване на етапите Абланово (19.77 км), Ичера (17.76), Карандила (14.59), колоната трябва да измине общо 146 км за тур или общо  438, след което, до края на деня да се състезават в три теста и 54.62 км.

Така за 12 часовата увертюра на Монбат Рали Сливен, километражът на екипажите ще скочи с  492.62 км. И това е в деня за „загрявка“ и преди седемте теста в събота, в чието разписание са и двете ужасяващо дълги отсечки Агликина поляна 1 и 2, всяко от преминаванията на които са по 29.01 км.

2021 SLI Westlund MI 001

снимка за rallyxpress: мартин иванов/сливен
ДВАМА ШВЕДИ, ЗА КОИТО СЛИВЕНСКИЯТ БАЛКАН НЕ Е НЕПОЗНАТ… Подкрепяният от АСК Престиж и Моторспорт Академия-Твърдица шведски тандем на Адам Вестлунд и Лукас Карлсон са в сливенското рали след дълга пауза, но двамата скандинавки познават българския „терен“ от времето на едномарковия шампионат на Хюндай.

„Поради съображения за сигурност намалихме [отсечката] с 1640 м“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт мениджъра на ралито и бензиновия уикенд (заедно с втория кръг от шампионата на дрифт – бел. ред.) Атанас Чанев.

НОВАТА СХЕМА: ОЧЕВАДНО РАЗНООБРАЗИЕ,
НО И С ДАЛЕЧЕ ПО-ГОЛЯМО НАПРЕЖЕНИЕ

NEW BGNRC commentarМОНБАТ РАЛИ СЛИВЕН тази година има необичайна схема, такава каквато през последните повече от 20 години, не е била прилагана от организаторите на нито един кръг в националното първенство. Реалният стартът е утре привечер, но той ще дойде, след като всички екипажи направят последните опознавателни обиколки на трасетата. Избраната от сливенския клуб схема на Монбат Рали не се приема еднозначно добре. Но също така не е и крайно критикувана заради резкият завой в добре познатите досегашни стандарти.

Според едни, този вариант дава и голямо разнообразие, но също и възможност за повече и по-интензивни скоростни етапи през двата дни, които екипажите да натрупат като актив.

На противоположната страна е мнението, че напрежението за участниците е доста високо и те ще имат малко време за почивка между края на т. нар. „тренировки“ и старта в първия скоростен тест – някакви си три часа.

2021 SLI Zeremon MI 001

снимка за rallyxpress: мартин иванов/сливен
НЕ ПРОСТО ТРАДИЦИЯ, А УВЕЖЕНИЕТО КЪМ „АРТИСТИТЕ“… Церемониалният старт на 40-ото международно Монбат Рали Сливен завършва с традиционната снимка на всички участници в състезанието…

Отделно част от състезателите сочат, че съвместяването на два кръга от два диаметрално различаващи се шампионата (рали и дрифт) в рамките на един и същи уикенд, при това разположени далеч от обичайните за публиката места в досегашното Сливен Рали, води до колкото до дисбаланс, толкова и до конфликт на интересите.

Без да говорим, че от Сливен до аеродрума Бършен (идеален терен за сервизен парк, независимо от сливенските ветрове!) само два пъти дневно минава единствено междуградския автобус от и за… Ямбол.

„Ами така си е! Онези, които държат на скоростните етапи в планината, пропускат ставащото в боксовете, а онези, които се интересуват от дрифта – няма да са край трасетата на ралито“, коментира човек от организацията на състезанието, пожелал анонимността му да бъде запазена.

От друга страна задължителната коректност изисква да се каже, че Монбат Рали Сливен е първото от състезанията у нас и то за много години, което прави радикална промяна: много различна (друг е въпросът, колко и по кои точно пунктове е рационална – бел. ред.) и далече надхвърляща рамките на познатата от години рутинност и схематичност.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев