• ...БЕЗ ОТСЪСТВАЩИ: 30 ЕКИПАЖА ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ЦЕРЕМОНИАЛНИЯ СТАРТ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДНО: ТРИДЕСЕТ ЕКИПАЖА СТАРТИРАТ В УТРЕШНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ КОРОНА-ВИРУСА СПИРАТ ТРИМА ПИЛОТИ ОТ УЧАСТИЕ В 51-ОТО ИЗДАНИЕ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

Допълнително обезопасяват трасето за бургаския старт

Четвъртък, 29 Април 2021 | София, RallyXpress
Допълнително обезопасяват трасето за бургаския старт

4-И ПРИЗ „БОРИС БОРИСОВ“:
НЕ ОБИЧАЙНАТА ТРАДИЦИЯ,
А ГОЛЯМ СПОРТЕН РЕСПЕКТ

2017 Bobi Fare Play 000 9868d3174d1327401d354e8986486cbb
ТОЗИ спорт са го измислили джентълмен и за да бъдеш в него, най-добре е да се опитваш да си благородник… Ако не по кръв, то поне по душа…“. Това са думите на пилота Борис Борисов, който в едно от най-драматичните състезания на трасето в Бургас прекрати квалификацията си, за да помогне на пострадалия извън трасето свой пловдивски колета Николай Кескинов. Постъпката беше отвсякъде за феърплей, но през 90-те години сакаш това оставаше на втори план. Сега нещата са променени и бургазлии, които добре помнят станалото на старото трасе, от 2017 връчват специален приз за „първият от джентълмените“ на трасето край Бургас. Това ще бъде четвъртия приз, който синовете на пилота – Мартин и Борис, ще връчат в края на надпреварата. Досегашните му носители са Искрен Веселинов (2017), Краси Анчев (2018), Александър Антов (2019).

ДОПЪЛНИТЕЛНИ над 300 „камионски“ гуми и 400 „трафик бариери“ (пластмасовите конуси с вода – бел. ред.), осигуряващи допълнителни 410 м. ограгждения – бел. ред.) ще бъдат разположени на най-критичните точки по дължината на 2940-метровото трасе на пътният възел на ул. Крайезерна в Бургас.

На него в първия майски уикенд ще стартира шампионатът на България на затворен маршрут и писта.

Отделно, на „трафик бариерите“ от бетон ще бъдат поставяни допълнителен ред бали и гуми.

Бургаският старт трябваше да отвори автомобилната 2021 на 4 април, но заради парламентарните избори датата беше пренасочена за май.

Така че, след отпадането на надпреварата преди това през 2020 по съображения за ковид-сигурността, традиционно силното състезание ще бъде след седмица.

Особеното обаче е, че това ще е и първата спортна проява, след драмата с Георги Георгиев-Геша миналия уикенд в Благоевград.

Което означава, че големият акцент в Писта Бургас ще е върху безопасността и сигурността на трасето.

„Правим всичко и над [тези] нормите, дори и на някого да се струва, че не е достатъчно“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт директорът на състезанието Радко Петров (на снимката горе).

2019 BUR Marshav AI 006

снимка за rallyxpress: асен илиев
ДВОЙНО ОБЕЗОПАСЕНА… Точно 1500 м. от трасето на писта Бургас са с двойни мантинели, което допълнително повишава сигурността на състезанието.

Той не само е най-младият организатор, но е единственият домакини на пистовите състезания у нас, организирал надпреварата у дома без прекъсване от декември 2002 г. насам.

Според сайта pitlane.tv, по обичайната подготовка се работи с пълна пара, още повече, че изборните дни и промяната на датите се оказаха времеви бонус за домакините от АСК Вромос: почистването и окосяването на зелените площи, дезинфекция на зрителските зоните където се очаква да има публика, почистват се отводнителните канали, изкърпване на всички появили се дупки, както подмяната на част от шахтите в зоната на сервизния парк.

Пред бургаския сайт Радко Петров допълнително обявява: „Разиграли сме всякакви хипотетични сценарии, за да предвидим критичните точки на трасето и да ги обезопасим.“

Допълнително обезопасяват трасето за бургаския старт

снимка за rallyxpress: личен архив на радко петров
КАКВО СТОИ ЗАД ЕДНА ПРОСТА СХЕМА… Планът за временната организация на движението в района на пътния възел, който се прави задължително за всяко състезание, на основана на който (на малката снимка) се чертае и схемата на пистата в Допълнителния правилник на състезанието.

ВАЛЕНТИН БОНЕВ: РАБОТИ СЕ ПАРАЛЕЛНО И ЗА БУРГАС, И ЗА ЕНЕОС

2012 VTA Valio Bonev SS 044ПРИ ТОВА и много интензивно, и крайно целенасочено за сигурността на двете пистови състезания (писта Бургас и писта Енеос – на Дракон-а – бел. ред.) заяви днес за портала с новините в автомобилния спорт на страната Валентин Бонев (на снимката), председателят на комисията по Затворен маршрут и писта на Автомобилна федерация на България (АФБ). Бонев категорично отбелязва, че всичките усилия в този момент са насочени към онази част от подготовката на двата пистови старта, която се отнася до протоколите „сигурност и безопасност.“

:: Допълнителният правилник
на бургаската писта може да
бъде видян ТУК

Отделно в бургаското състезание търновецът ще бъде ангажиран и като председател на спортните комисари, а вторият член на комисията – Тончо Тончев, ще е рейс-директор в Бургас.

:: Както се казва, човек дори и добре да се състезава, идва момент, в който прекрачва линията на 60-те, за да стартира в следващата десетка от години, в които работи за спорта.

За Вальо Бонев този шести житейски старт е днес. Започнал като навигатор през 1987 г., работейки в екип със Светльо Радков (и заради това останал 34 сезона безкомпромисен щурман!),

Вальо продължава да бъде верен на спорта, работейки не по-малко усърдно на сега „съседната спортна нива“.

Честит юбилей, Вальо!
Бъди жив и здрав и винаги
с толкова много енергия за
автомобилния ни спорт

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев