• ...ДВА ЕКИПАЖА НА МС-АКАДЕМИЯ ТВЪРДИЦА С ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ ПРЕДИ СТАРТА НА МОНБАТ РАЛИ СЛИВЕН...

  • ...ПЛАМЕН КАМБУРОВ ЗАПИСВА ТРЕТА ПОРЕДНА ПОБЕДА В ДВА ШАМПИОНАТА - ПЪРВИ Е В ПЛАНИНСКО БЪЛГАРКА...

     

  • ...ТОЧНО СПОРЕД ОЧАКВАНИЯТА: НАЙ-БЪРЗИ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ СА ТЕЛИЙСКИ, КАМБУРОВ И ЦАРСКИ...

     

Ангелов: Заложих на успех в шуменските скоростни етапи

Събота, 15 Май 2021 | Варна, RallyXpress
Ангелов: Заложих на успех в шуменските скоростни етапи

РЕЗУЛТАТИТЕ В МРЕЖАТА

2016 Time Keeping
ПОСТИЖЕНИЯТА на екипажите в скоростните етапи на рали България, както и класирането след всеки един от тях в двата дни на надпреварата може да следите на живо ТУК

::
Всички подробности около 51-ото издание на най-престижното ни автомобилно състезание може да откриете на електронния портал на рали България: https://www.rallybg.bg/bg/

ДЕЙСТВАЩИТЕ шампиони на България в ралитата, както и в още две дисциплини на сезон 2020 – Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Мегапорт Рейсинг, Шкода Фабия Рали2) ще нощуват и като лидери в класирането на първия старт от новото първенство – рали България.

След предългия съботен ден, след 9 победи от 11 скоростни теста (две етапни първи места за Мартин Сурилов – бел. ред.) и 106 състезателни километра, двамата водят в класирането и са с реалните възможности да повторят успеха си в същото състезание от 2019 г.

На второто място в край на първия тур от ралита са шуменските състезатели Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Шумен Аутоспорт, Мицубиши Лансър Ево 9), които изостават с 64.5 сек от лидерите, а трети в самия край на днешния ден е турският екипаж Сойлу/Динчер (Шкода Фабия Рали2), които са разделени от шуменците от 1:36 мин.

Ангелов: Заложих на успех в шуменските скоростни етапи

снимка: петко станчев/rallyxpress
НАД КЬОШКОВЕТЕ… Мирослав Ангелов прави десния завой, за да изведе своята машина към финала на шуменската скоростна отсечка.


Временно, докато над етапа Новосел 2 не се изсипа 10-минутна мощна градушка като грах, третото място се заемаше от Даниел Попов/Ангел Башкехайов (JPR, Пежо 208 Рали4).

Но точно заради станалото направо непроходимо и с коловози от ледени топчета трасе непроходимото трасе, постижението на двамата ги върна на предишното им четвърта позиция, която отстояваха срещу далеч по-мощни автомобили през целия съботен ден.  

„Такава и беше тактиката ни – по малко, по малко да натрупам аванс пред Мартин [Сурилов]“, сподели лидера в класирането Мирослав Ангелов.

Разликата между него и Сурилов е такава, че в оставащите неделни 5 състезателни теста няма да е изненадващо, ако Ангелов силно намали темпото, като само поддържа достатъчна разлика във времето, която да му създава комфортна езда.

„Честно казано и аз самия не помня откога точно не съм финиширал успешно в състезание, а още повече от коя година не съм бил в челото на класирането“, заяви Сурилов.

Подобно на Ангелов, това е почти сигурно, той също ще заложи на по-консервативна езда и по-малко рискове, за да си гарантира и завършването, и точките за шампионата с втората позиция.

2021 BUL Marto IS 003

снимка за rallyxpress/ивайло старчев/варна
У ДОМА, ЗАРАДИ ФЕНОВЕТЕ… Мартин Сурилов и Здравко Здравков минават атрактивно през класическия завой на трасето под Кьошковете, носещо името на легендарния шуменски пилот Валери Великов.

„Ние ще заложим на повече сигурност в неделя“, обяви Даниел Попов, чието участие в България е едва второ след прекъсване от 9 години, при това с автомобил, правещ премиера в нашето първенство.

Гарантирано е, че за Попов/Башкехайов основната задача в неделя (49.72 км) ще е да прескочат Сойлу/Денчир и да отбележат най-доброто си представяне в най-старото българско рали с мястото на подиума.

2021 BUL Dani Popov PS 004

снимка: петко станчев/rallyxpress
ДЕВЕТ ГОДИНИ ПО-КЪСНО… Във второто си участие в раби България, след 2012 г. Даниел Попов не само представи новия си автомобил, но и показа, че заедно с Ангел Башкехайов притежават огромен потенциал, както и обичайната за екипажа висока скорост и стабилно темпо.

Първия ден на ралито бе пъстра картина от всичко – и слънчево прекрасно време, и облаци, дъжд и дори градушка, а като за финал – безоблачен залез.

:: Първия състезателен ден завършиха 27 машини, стартът в неделя е в 9:30 ч.
с етапа Аладжа манастир, където по традиция се стичат хиляди запалянковци.


:: Градският етап по бул. Левски стартира в 14:55, а награждаването на
победителите ще стане веднага след финала.

СПОДЕЛЕНО СЛЕД ФИНАЛА НА ПЪРВИЯ ДЕН НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ

Варна, Пресцентър на ралито

Петър Гьошев:Когато заваля, единствено Миро имаше подходящи гуми за дъжда, но допусна завъртане в СЕ10, затова и преднината му начело не е по-голяма”.

Мирослав Ангелов: „Първият ден за нас е много успешен, атакувахме от самото начало, а после преценявахме риска при всяка отсечка. Леко натиснахме в шуменските етапи, защото знаехме, че там Мартин (Сурилов) си е у дома. Целта ни беше да му вземаме по няколко секунди, но навсякъде. Аз лично очаквах повече конкуренция от чуждестранните участници, особено от румънците. В дъжда имахме сравнително подходящи гуми, но настройките пък не отговаряха. Затова и допуснахме завъртането, за късмет остана без последици. В последния за деня етап беше сухо и беше удоволствие да се кара. За утре ще се стремим да останем концентрирани, за да пазим преднината, но нека съперниците не се надяват – няма само да се возим.”

Мартин Сурилов: „Не сме карали на състезание от октомври миналата година, пък цяло рали... много отдавна. Затъжихме се по скоростта, но за днес толкова. Няма как да постигнем нещо повече, напред до Миро има доста, след нас към третия – пак толкова, така че сме на правилното място. Записахме две етапни победи и едно равенство, доволни сме. Нямаме проблеми с автомобила, в неделя ще пазим класирането си.”

Угур Сойлу: „В началото всичко вървеше много добре, но после край Шумен заваля, а ние бяхме с гуми за сухо. Беше доста трудно и има какво още да желаем от представянето си. Днес имахме и грижи, тръгнахме с неточни настройки за нашата кола, имахме и механичен проблем. Успяхме да го поправим и мисля, че вече успяваме да се адаптираме към отсечките. Много ще внимаваме за времето в неделя, възможно е пак да завали.“

Арас Динчер: „О, Попов е много млад, но успешен пилот. Днес направи върховно представяне, а и колата му е страхотна.”

Ясен Попов: „Дани е много доволен от колата, лошо бе, че в първото минаване, когато заваля, нямахме гуми за мокро, а караше със сликове. Разполагал е с две резервни гуми за дъжд, но не е успял да ги смени. Той трябва добре да опознае автомобила. Днес, заради погрешните гуми, колата е била нестабилна, Дани - неуверен и намали темпото. После пробвахме различни варианти. Неделните отсечки са къси, ще използваме възможно най-меките смеси. Битката продължава. Засега мислим да караме само рали, без рали-спринт, целта ни е успешно участие за Балканския рали трофей, макар, че пропуснахме първото състезание в Турция.”

Георги Василев: „Като цяло съм доволен от първия ден, след втората отсечка се появи теч на масло от скоростната кутия. Успяхме да отстраним проблема, но закъсняхме за часовата контрола и ни наказаха. Шуменските отсечки са много интересни, оставихме доста конкуренти назад. Утре ще продължим по същия начин”.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев