• ...БЕЗ ОТСЪСТВАЩИ: 30 ЕКИПАЖА ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ЦЕРЕМОНИАЛНИЯ СТАРТ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДНО: ТРИДЕСЕТ ЕКИПАЖА СТАРТИРАТ В УТРЕШНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ КОРОНА-ВИРУСА СПИРАТ ТРИМА ПИЛОТИ ОТ УЧАСТИЕ В 51-ОТО ИЗДАНИЕ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

Финландците също партизани на идея 2 кръга в една страна

Вторник, 23 Март 2021 | от Страшо Димов, RallyXpress
Финландците също партизани на идея 2 кръга в една страна

ИТАЛИАНЦИТЕ ДЪРЖАТ
НА АВТОРСКОТО ПРАВО
ЗА ДВОЙНИТЕ СТАРТОВЕ

ФИНАЛЪТ на „последната възможна“ резерва в ковид-объркания шампионат 2020 даде достатъчно основания на италианците да смятат, те държат авторското че в зимните месеци ACI Монца Рали може да е сериозен конкурент на Швеция за мястото на „снежното“ рали в сериите (виж ТУК и на факсимилето долу).
ACI Mona Doible Start

МАКАР И ПОД сурдинка, за възможността една страна да прави по два старта от световните серии на ФИА по рали в един сезон, заговориха италианците веднага след края на ACI Монца Рали в края на 2020 г.

За това сайтът RallyXpress „на ухо“ получи подсказката от италианския колега Стефано Рейли.

При това и италианците с финала на сезона, и финландците в началото на този (Арктик Рали) спасиха положението, правейки не просто ерзац-ралита, а състезания, на които целия керван на WRC е готов с удоволствие да се върне – без значение със или без публика.

Иначе практиката на шампионата в ралитата не познава подобна практика за своята 44 години история, когато една и съща държава е приемала в една година две от състезанията в WRC.

Идейната схема на ФИА се е простирала максимум до ротационния принцип, въведен за първи път преди десетилетие, а сега спешните замени на състезания заради пандемията.

Както изглежда обаче към трикольорите сега се присъединяват и фините, които са готови да видят базирания в Рованиеми кръг в календара на WRC.

Да, но с уговорката, че това няма да е за сметка не за сметка на макадамовата класика Финландия Рали.

Арктика Рали Финландия се появи в календара на ФИА, за да покрие дупката в края на миналия месец, зейналата заради увеличаващите се в Швеция случаи на CORONA-19.

2020 Kai Tarkiainen 1

снимка: официална страница на акк
ИМА ЖЕЛАНИЕ, ИМА И ВЪЗМОЖНОСТИ… Шефът на финландските ралита Кай Таркиайнен излага съображенията си пред екип на финландската телевизия…

Успешното събитието
отвъд Полярния кръг се

оказа полезно за всички,
ако не броим... публиката.


„Въпросът дали отново [колоната] ще се върнем тук с WRC зависи до голяма степен от другите - заяви преди дни шефът на състезанието Кай Таркиайнен. - Не бих имал нищо против да го направя отново, при всичките отзиви, които имаме и са от хора, които казват, че биха искали да се случи отново.

„Но единственото нещо, което няма да направим, е да разменим това за рали Финландия в Юваскийла - там са корените и историята на финландския рали.

„Знам, че местният отбор би се насладил на възможността да проведе по-конвенционален тридневен WRC кръг с нормална подготовка време – продължава Таркиайнен. - Не забравяйте, че имахме много помощ от местния отбор тук – за целия екип, който е само около 20 души от рали Финландия. Те свършиха фантастична работа и мисля, че заслужават още един шанс.“

Финландците също партизани на идея 2 кръга в една страна

снимки: архив на rallyxpress
ЗИМЕ ИЛИ ЛЕТЕ – БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ… във Финландия не само знаят, но и могат да правят ралита на равнище от световното първенство…


ДУМАМ ТИ "ДЪЩЕ",
СЕЩАЙ СЕ...ФИА

Idea 003
РАЗБИРА СЕ една подобна промяна в идейната схема на WRC няма как да стане без благословията на Париж и без одобрението на Промотора. Двете страни имат общи, но и такива интереси, които се разминават. В пресечната точка на интересите се крие и възможността „2 старта в една държава в един сезон“ да стане реалност. Възможностите, които предвижда RallyXpress, първоначално и „само временно“ е това да се реализира като схема, е като анти-пандемичната опция. От друга страна, не е изключено, това да е нещо като БГ-поговорката: казвам ти дъще, сещай се снахо. Кой точно обаче първи е отворил дума – Париж или организаторите – трудно е да се предположи…


Реалностите се, че Швеция има контракт за идния сезон, а отделно има други събития със зимни амбиции (италианците и АCI – бел. ред.).

И всичко това, като се има предвид тълпата от страни, които се блъскат на входа на WRC, опитващи се да влязат.

Все пак не трябва да се подминава и факта, че Арктика Рали Финландия се оказа идеалната тестова територия не само за завърналите се Пирели, но и за снежната подготовка на всички тимове.

Таркиайнен, като професионалист от най-високо равнище, не може да си позволи едностранен поглед върху ситуацията, без да е претеглил и останалите възможности:

„Сигурно е, че второ зимно рали е добра идея. Но едно от притесненията [преди старта на Арктика] беше продължителността на етапите и потенциалното въздействие върху ралито, ако едно от тези тестове беше блокиран от кола, заседнала в снежни настилки.

„Защото отмяната на един – примерно - от двата етапа в петък биха съкратили с 20% общия пробег на събитието. Това беше нещото, за което си мислех преди началото.“,

Но късметът е на страната на финландците – само едно-единствено забавяне за 11 минути, което на фона на цялата структура, буквално, е нищо.

Да допълним, че самата идея, нейната реализация в невероятно кратки срокове, е била да финландския АКК поредица от невероятни усилия, които няма как да не бъдат оценени по достойнство и със задължителното: „Браво, изумително добре свършена работа!“

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

Croatia Logo Total Съкратено още преди да потегли… Бъдещият дебют на Хърватска Рали в световните серии претърпя първите си „корона“-промени още преди да е потеглило. Планираните два супер-специални етапа – са старта и финала в Загреб (по 1.47 км) са отменени. Макар за момента да няма забрана за публиката по скоростните етапи, ще бъде забранено на зрители да се намират в района на сервизния парк.

Потвърдено участието на Брийн. Независимо от зрелищното излизане от трасето на 5-ия скоростен етап в рали Ил Чоко и появилите се във връзка с това спекулации, че може да не е в екипа на Хюндай Моторспорт за старта в Хърватска Рали, ирландецът Крейг Брийн ще е третият пилот, който Андреа Адамо ще заяви за третия старт. Това се научава от информации на специализираните сайтове за WRC, както и от колажа, който е поместен в Инстаграм (долу).
Другите двама в отборната заявка са бившият световен шампион Отт Танак и Тиери Нювил.

2021 CRO Hyunday MS

MS News GB 001Призиви за спасяването на британското рали е отправил Джеймс Съндърланд - депутатът в избирателния район на Бракнел. Представителят на торите е призовал Министерството на културата, медиите и спорта да „намерсе намерят пари“, за да сключи сделка с ФИА и промотора на WRC. За това пише в последния си брой „гласът на британския спорт“ Моторспорт Нюз (на факсимилето вляво).

Според вестникът Съндърланд категорично е заявил: „Великобритания има наистина горда индустрия за автомобилен спорт, а това е от съществено значение за работни места и поминък.“ Британският старт от световните серии отпадна през 2020 г., а последвалите преговори за преместването му от Уелс в Ирландия се натъкнаха на сериозните финансови проблеми.

Така оцеляването на GB-Рали вече не завъси от въпроса и не опира в това дали то е в календара за 2022 (гарантирано от Ив Матон място), а от финансовото „здраве“ на ралито.

Walse Rally

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев