• ...БЕЗ ОТСЪСТВАЩИ: 30 ЕКИПАЖА ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ЦЕРЕМОНИАЛНИЯ СТАРТ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДНО: ТРИДЕСЕТ ЕКИПАЖА СТАРТИРАТ В УТРЕШНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ КОРОНА-ВИРУСА СПИРАТ ТРИМА ПИЛОТИ ОТ УЧАСТИЕ В 51-ОТО ИЗДАНИЕ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

Стартът в Пещера ще е втория дебют в спорта за Жоро Кузев

Понеделник, 12 Април 2021 | Пазалджик, RallyXpress
Стартът в Пещера ще е втория дебют в спорта за Жоро Кузев

„ОТ НУЛА!“ ВСИЧКО ПО ТАЙПЕРА
НАПРАВЕНО В СЕРВИЗА НА КУЗЕВ

ВТОРАТА ПОЯВА – вече с Хонда Сивик Тайп R. С този автомобил, гордостта на Кузев за който идва от това, че е направено „от нула“, ще направи новия си прощапалник пилотът от Пазарджик. „Напълно стоков [автомобил], всичко – „долу“ и изграден от екипа в нашия сервиз!“, коментира пилотът. Тези дни класическото черно ще се сдобие с нова ливреия и това трябва да е краят на подготовката за вторият първи път на състезателя.
2021 PAZ Kuzev Prep 244

ЗА ПАРАДЖИКЛИЯТА Георги Кузев (на снимката) първият старт на ралиспринта в Пещера и началото на сезона в бензиновите надпревари идният уикенд ще бъде втори дебют на познатия от планинските състезания пилот.

„При това първото ми участие в ралиспринт ще е в Пещера и на същото трасе, където дебютирах в планинските изкачвания през 2021 г.“, уточнява за сайта с новините в българския автомобилен спорт пилотът.

Това негово завръщане на терена след пауза от 9 години обаче показва, че „първите“ неща за пилота ще са повече от едно завръщане и едно дебютно участие в шампионата на спринтовата класика.

Защото пещерския спринт за Кузев ще е и първото състезание, в което той ще има навигатор, а и първият случай, в който заменя досегашната си подготвяна в Интерскан Рали Тим, на друг известен пилот от Пазарджик – заклетия ланчист Георги Цветков, вишнева Ситроен Саксо (с нея пилотът бе ясно видим и добре различим!) срещу Хонда Сивик Тайп R.

Няма нищо чудно, че Жоро е поредният пилот у нас, който отдава предпочитанието си на японската марка.

Още докато активно ясно личеше, че и катко пилот, и изобщо като човек, той е прагматик и още тогава беше усетил, че един „саксофон“ има добър мегдан за развитие.

Времената обаче се менят. И ако до момента нахлуването на Хонда, бе силно осезаемо предимно в пистовото първенство – причините са чисто техническо-финансови (да не правим поменик от имена и автомобил!), то изборът за пазарджишкия тайпер подсказват тенденция вече и в ралитата.

Стартът в Пещера ще е втория дебют в спорта за Жоро Кузев

снимка за rallyxpress: личен архив на георги кузев
КИЛОМЕТЪР СЛЕД КИЛОМЕТЪР… за да се сработи с напълно непознатия за себе си тайпер прави по трасето на Дракон-а Георги Кузев.


Точно този модел бе открит за състезанията у нас от бургазлията Стоян Апостолов (писта и рали), за да бъде последван от габровеца Цветомир Мезинов (писта и планински), а последните три шампионата – Диана Стоянова (рали) и шампионът в RC3 Левент Ризов (рали).

„Също така и мощността е по-голяма – 70 „коня“, нямам представа от поведението и стоенето на самия автомобил – при всяко положение ще има известно напрежение…“, допълва Кузев.

Независимо, че ще стартира с трасе, което му е познато до болка, той е категоричен, че в ралиспринт Пещера ще бъде под напрежение, защото това е крачката, преди истинския моторспорт и кралската дисциплина.

Дори и след направените около 70-80 км тестове на Калояново, Жоро Кузев е предпазлив в прогнозите: „… не зная как точно ще се развият нещата в Пещера.“ И като професионалист в областта, макар и изкарал 9 сезона при „резервите“, е наясно, че тестовете на Дракон-а не дават ясната представа за онова, което го чака в първия му ралиспринт.

2012 PES Joro Kuzev Pets 01

снимка за rallyxpress: личен архив на георги кузев
ПЪРВО НАД ПЕЩЕРА… Планинско състезание Пещера 2012 г., Жоро Кузев се пуска за първи път в автомобилно състезание с подготвеният от пазарджишкия тим Интерскан вишнев „саксофон“.

ПАЗАРДЖИКЛИЯТА УСЕТИ ЯКО КРИЗАТА С ЛИПСА НА НАВИГАТОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

от Страшо Димов, RallyXpress

000 Moy Muzuna 013ДОРИ И ДА НЕ е чел коментара на RallyXpress за все по-задълбочаващата се криза с навигаторите, публикувана на сайта на 6 ноември 2018 г. (на факсимилето по-долу, виж ТУК и ТУК), за планираното си завръщането си в спорта Георги Кузев яко е усетил удар от нея, търсейки партньорът си за спринта в Пещера. Но пазарджиклията, не само има добри роднински връзки (ко-пилотът Ангел Башкехайов – бел. ред.), но и късметът ясно е много близо до пилота. „Защото с помощта на Ангел, звъняхме на различни хора, през Варна, през други градове, за да намерим навигатор.“, обяснява затрудненията си Кузев.

При това той уточнява, че не става дума за човек, който да има някакъв опит, а за профи с много опит вдясно, който да може да го води уверено.

Защото, както са тръгнали нещата със все по-задълбаващата се криза при навигаторите, най-късно до края на тези две първенства по рали и рали спринт, ще се стигне до откази от участие заради… невъзможността да се формират екипажи.

2018 VID Co driver crisis

ФАКСИМИЛЕ от публикацията на RallyXpress преди началото на спринта във Видин.

Старите и опитните са с контракти, младите – а те се броят на пръсти – са недоучени от асовете не гарантират истинска щурманска работа. В същото време резервът трупа години и по обясними физически и физиологически причини мъчно би се побрал първо в гащеризоните си, и, второ – в коритото на навигатора.

Да, последният сезон показа два-три случая на „гост-навигатори“, но както се наложи да говори Румен Манолов-Вуйчето преди да подкрепи Влади Сиврийски в борбата му за титлата преди години, „Дай да видим дали няма да вали сняг, тогава ще си гледам гардероба с екипите!“

Жоро Кузев обаче извади късмет и то, защото регулярният пилот на Краси Механджийски - Пламен Панталеев има сериозни ангажименти към семейството си и Краси е айляк за идващият уикенд.

2020 TVA Mehanji PS BIG

снимка: петко станчев/rallyxpress
ИДЕАЛНАТА ДИКТОВКА… Краси Механджийски е разперил ръце на финала на рали Твърдица показвайки, че е доволен от свършената за своя екипаж работа.

„Случих не само на навигатор, но и на страхотен човек – коментира избора си за партньор в ралиспринт Пещера Жоро Кузев. – Съвсем реално усетих каква е кризата за ко-пилоти!“

Пазарджиклията обаче не коментира как ще решава в бъдеще проблемът с втория в тайпер-а, след като Панталеев се появи на състезанията в този сезон. Ясно е, че отсега Кузев трябва да търси, но и да обучава човек, на който може да довери бъдещите си участия в спринта и ралитата.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев