• ...САМО СЛУХ ИЛИ И ИСТИНА? ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АФБ КАМЕН МИХАЙЛОВ БИЛ ГОТОВ С ОСТАВКАТА СИ ЗА СЪБОТА...

  • ...42 КЛУБА С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ТЪРСЯТ ОТГОВОРИ ЗА СЕЗОН 2022...

  • ...ФИА НАЛАГА ДРАКОНОВСКИ САНКЦИИ НА РУСИЯ И БЕЛАРУС ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА...

     

От общата сбирка на АФБ: прагматично, но и с кураж

Събота, 12 Март 2022 | София, RallyXpress
От общата сбирка на АФБ: прагматично, но и с кураж

ГОЛЕМИЯТ ПРОПУСК
КАТО ПОЛОВИН ГРЯХ

001 My Laptop 1
от Страшо Димов, RallyXpress

ВЪВ ВИДЕО-архивът на RallyXpress могат да бъдат видени значителна част от записите на ОС на БФАС, излъчвани през годините на живо. Този път обаче, поради личното ми недоглеждане, не съм разбрал, че ще е възможно и първото общо събрание на АФБ да бъде излъчено от сайта на живо в събота сутринта. Очевидното е, че съм пропуснал утвърдителното „да“, задавайки въпрос на К. Станчев. И понеже пропускът е голям за общността, поднасям своите извинение, с надеждата, че признатият „грях“ е преполовен. Но съжалявам най-вече за това, че похабих 4 часа, за да събирам инфо от присъстващите, лишавайки ви от възможността сами да си правите изводите от звука и картината…

АВТОМОБИЛНА федерация на България (АФБ) направи своето четвърто по ред общо събрание, след като беше основана през ноември 2018 г., а по-късно получи силно оспорваните от БФАС и национален, и международен лиценз за спортната власт в България.

Повече от четири часа и с телефонни разговори със седмина от участвалите в събирането в Парк-хотел Москва в събота, сайтът с новините в българския автомобилен спорт прави възможното обобщение (виж и карето вдясно – бел. ред.).

По-важната фактология
от това общо събрание:

:: в обявеният начален час (10:00) в залата на хотела присъстват представителите на 24 от регистрираните в АФБ клубове

:: според устава на сдружението, някои от тях с повече от 1 глас);

:: след изчакване на законовия едночасов срок, започва и самия митинг, който продължава точно 3:24 ч., по време на което събиране са били приети доклада за изминалия сезон и отчета на сдружението;

:: както – макар и с всичките съдебни и административни условности около шампионатите в сезон 2022 – приет е и бюджетът на федерацията.

Очакванията и миксираните от машината за слухове версия, че обявената по-рано през седмицата оставка на досегашния президент на АФБ – инж. Камен Михайлов - може да е подобие на вече играното и видяно преди години водевилно изпълнение в зала София на БЧК, се оказаха без основания.

Началото на събранието е започнало с това, че Михайлов е предоставил нотариално заверено пълномощно, че след оттеглянето си от поста, възлага ръководството на федерацията на Калоян Станчев.

От общата сбирка на АФБ: прагматично, но и с кураж

снимка: офис на афб
ОТЧЕТ И ДОКЛАД… за изминалия сезон прави Калоян Станчев, от събота – водещият на АФБ.


В този смисъл, от ген-сек на АФБ,
Станчев е произведен във ВРИД-пре-
зидент (за непознаващите военната
терминология – временно изпълня-
ващ длъжността – бел. ред.).


Извън предварително обявения дневен ред, в който оставката и временно делегираните от Камен Михайлов правомощия имат единствено административен характер, двете не са били предварително отбелязани.

2022 Ob Sab AFB 002

снимка: офис на афб
В ОЧАКВАНЕ НА 60-ТА МИНУТА… Пристигналите на време за общото събрание представители на клубовете изчакват едночасовия срок, преди да започнат работата си в залата на Парк-хотел Москва в София.

ДО МЕСЕЦ КУПУВАТ
ПОСЛЕДНАТА ЧАСТ
ОЩЕ НОВА ТЕХНИКА

2019 DRA Emo Zahariev
ДО ОКОЛО МЕСЕЦ или малко повече, очакваме да можем да закупим и останалата част от времеизмервателната техника ALGE“ – каза за RallyXpress Емил Захариев (на снимката), който първи разкри пред сайта започналото обновяване на апаратурата на тайм-кипърите (виж ТУК). Част от вече пристигналата и закупена с парите на АФБ техника беше изложена пред участвалите в събранието представители на клубовете. „Още 20 клетки, както и оставащите хроно-принтери ще „затворят“ системата. Така преди сезона очакваме да сме завършили с укомплетоването, когато ще имаме 20 чифта безжични клетки и толкова хроно-принтера.“

  Като важен резултат от събранието, всеки от тези, с които попълниха пъзела от информация за RallyXpress, сочеше това, че отсега е била определен момента – също и условно – за следващото общо събрание – веднага след края на сезона.

В процеса на събранието, К. Станчев е поставил на обсъждане щекотливия въпрос за таксата за разглеждане на кандидатските клубове – стряскащите 3000 лв.

Както е било декларирано нееднократно от обединението, това е своеобразна бариера за създаването на кухи АСК, каквито внезапно се появиха в началото на април 2018 г.

Непосредствено преди събранието в зала София на БЧК, на което Станчев бе избран за президент на БФАС, в последствие оспорвано от 7 клуба в Софийския градски съд, се споменаваха и тарифите.

Това ставаше почти открито, като се говореше, че в листата, цената за създаването на такъв клуб е била или бъдещи бартерни привилегии, или от 1000 до 2000 лв.

Два варианта на 3-те бона са били предложени – 1000 лв. от Николай Кортелов и 2000 – от Мирослав Ангелов. С 33 гласа (4 въздържали се) обаче таксата за новопостъпили остава предишната.

И нещо много важно, което най-много касае самите състезатели – срокът за лицензирането им е удължен до първия реален старт от шампионата (за момента и с очакваната отмяна на заповедта на бившия спортен министър А. Кузманов това е пистата, организирана от КА2 Рейсинг Тим на трасето Дракон, на 4 юни – бел. ред.), за да бъдат спокойни клубовете и пилотите, че при несигурния сезон няма да правят непредвидени разходи.

КАЛОЯН СТАНЧЕВ: ОЩЕ В ПОНЕДЕЛНИК ТЪРСЯ
НОВА СРЕЩА С МИНИСТЪР РАДОСТИН ВАСИЛЕВ

2022 Ob Sab AFB 003София, RallyXpress

- Дали поздравления за временното изпълнение на лидер на АФБ имат място?

- Не, без поздравления! Това изобщо не е за честитене… задълженията са много повече, далече по-тежки. Всичко става много по-различно.

- Много често се декларира - и от АФБ, и от страна на сдружението БФАС-, че сте готови на съвместна работа в името на спорта. Но и от АФБ никога не сте предлагали на другата страна – макар и без лиценз, тя да е организатор и да провежда някой от шампионатите в календара ви. Има ли изобщо такава идея и в каква форма бихте го направили?

- Нееднократно в последната година, ръководството на АФБ сме предлагали съвместна работа. Включително и на двете срещи при бившия служебен министър Кузманов, това на два пъти е предлагано. И е било отхвърляно от страна на г-н Дунев. На срещата в Стара Загора в края на миналия месец също беше предложено, но по една или друга причина, ръководството или лично Дунев са отказвали.

- Официално заявявано ли е отказ, с категоричното „Не, не искаме да работим заедно!“

- Да, било е заявявано, че „…при положение, че Камен Михайлов официално ръководи АФБ – ние не сме готови за разговор.“ Е, в случая вече, той не е начело на федерацията…

- Сега вие очаквате ли БФАС да промени своята позиция?

- Ние сме в постоянна готовност за разговори с колегите, защото никой не печели от една такава битка. Всички са губещи! Ако позицията на БФАС е да има конструктивни разговори в тази посока, ние сме готови да обсъдим тяхната политика и да намерим вариант за решаването на казусите, включително и това, по какви линии те да администрират спорт или да работят за спорта. Но – конструктивни разговори. Всяко нещо, което БФАС прави до момента не е в такава посока, а в конфронтация със спорта във всеки един аспект. Готови сме за разговори, само и единствено за спорта.

- Досега имало ли е – да ги наречем негласни – срещи между представители на АФБ и БФАС, такива, които са били извън официалния протокол?

- Да, имало е такива срещи…

- …и те са били между кого и кого?

- Имало е поне две – между мене и Румен Дунев, на които съм поискал да се зарови т. нар. „виртуална томахавка“, за да може да има спорт, за да може хората да си изпълняват договорите, а не да ги държим в една безтегловност. Най-малко две срещи… Предлагал съм му – ще цитирам моя въпрос – „Дали можем да работим?“, но в крайна сметка г-н Дунев ми даде ясен отговор, че от него този въпрос не зависи и пак беше подчертано, че докато Камен е председател, този въпрос не е на дневен ред. Е, той подаде оставката, за да върви спорта, защото при него постът не беше самоцел, а въпрос на кауза.

- Какво е обсъждала до момента АФБ за варианта „нулев сезон“: чака се подобрение на обстановката, чака се решаване на спора около лиценза… Каква е опцията при такъв сезон?

- Това, което мога да кажа, след днешното общо събрание е, че един колега…

- Конкретно кой?

-… Тодор Христов – това беше подложено на гласуване от клубовете и прието – какво правим, ако ММС удължи [срока на действие] на заповедта [за забрана на състезанията]. Мнението на колегите беше, че да бъде проверявана федерацията, да се водят дела – това за никого не е проблем! В какъвто и да е момент или в какъвто и да е аспект. Но „нулев сезон“ е крайно негативно [положение] за спорта. От всяка гледна точка. Което означава, че колегите – те го заявиха - са готови и на стачни действия.

2022 OSAFB Tim Tech 004

снимка: офис на афб
ПОЛОВИНАТА ОТ ПОЛУЧЕНАТА ВРЕМЕИЗМЕРВАТЕЛНА ТЕХНИКА… и част от инвестираните за година 126 620 лв. в материалната база на спорта. Калоян Станчев: „А това е прецедент! За времето, което съм бил в управите на федерациите (БФАС и АФБ – бел. ред.), никога не са били инвестирани такива пари за материалната база… И нещо много важно: отделно, към днешна дата, сме спечелили още един проект от ФИА за €63 000.“

- Такива, каквито – примерно - БФАС организира през май и юни 2019 г.?

- Общото събрание ме оторизира да направя опит към сегашната нова ситуация, да направим още един разговор с министър Василев, ако не се получи – всички те са готови на стачни действия. Защото смятаме, че политиката рязко се бърка в спорта. Ето, в Позицията на ММС каза, че Камен Михайлов се приема като „„…като основна причина за невъзможност за бързо решаване на проблема с практикуването на автомобилния спорт в България и категорично заявяваме, че това лице не се ползва с доверието на ръководството на министерството.“ Той [Михайлов] подаде оставката си и за това – адмирации, прави му чест. Сега да видим министерството и колегите, доколко искат да работят за спорта или са едни празни приказки…

- Кой ще поиска тази среща – официално от АФБ или от временно изпълняващият задълженията и кога се очаква да бъде направено това?

- Ще я поискам аз, още в понеделник, ще се обадя в Министерството, за да поискам среща. Защото според нормативните документи – дори и за Рали България, ние трябва да имаме яснота – това е международно състезание, международни ангажименти, цял пакет от документи за ФИА, за да се знае какво се прави. Ако, по една или друга причина, тази среща не се състои или бъде отложена, клубовете са готови със стачни действия. Според тях въпросът е политически и всички се обединиха около това.

- Предполагам, че министър Василев, ще бъде подсетен, за протестите на БФАС от 2019 г. и те по никакъв начин не са били „престъпна дейност“?

- Евентуалните протестни действия – категорично - ще бъда подчинени на всички правила: съответните разрешения, съответната дата, съответното уведомяване на полицията… Едва след това ще се пристъпи протест. Нормално е за една демократична страна, да може да се изрази несъгласието с действията на една администрация.

- Какво се случва обаче, ако – такова е очакването – бъде изпълнено вписването на Калоян Станчев в Търговския регистър - и резултатите от избора на ОС на БФАС от 21 април 2018 г. бъде узаконени? Ще се получи уникална ситуация – един човек с две позиции в две федерации – една призната, другата – не…

­
- Общото събрание днес реши, че след края на сезона ще има ново изборно събрание на АФБ след края на сезона и според сегашната ситуация в спорта… Това – пак според очакванията – края на октомври или средата на ноември. До тогава казусът трябва да бъде решен. Моето лично становище е: общ конгрес на двете федерации, като основният въпрос ще е този за сливането на двете структури в едно и запазването на исторически значимото, важното и носещо историята на този спорт у нас име - Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС). Говорим за край на „войните“, за край на „кризите“, за край на ругателства и така нататък.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев