• ...БЕЗ ОТСЪСТВАЩИ: 30 ЕКИПАЖА ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ЦЕРЕМОНИАЛНИЯ СТАРТ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДНО: ТРИДЕСЕТ ЕКИПАЖА СТАРТИРАТ В УТРЕШНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ КОРОНА-ВИРУСА СПИРАТ ТРИМА ПИЛОТИ ОТ УЧАСТИЕ В 51-ОТО ИЗДАНИЕ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

Каква е опасността екипите да останат на хотелска храна

Петък, 26 Февруари 2021 | Рованиеми, RallyXpress
Каква е опасността екипите да останат на хотелска храна

ОТ ВЧЕРА съществува, макар и засега малка, опасност, екипите от отборите на световните серии, които са настанени в Рованиеми, да останат единствено на хотелски порцион. За онези от тимовете, които ползват комплексите в туристическият регион рискът да не намерят отворен ресторант в следващите дни и да чакат доставка „у дома“, е доста по-голям. Това се случва, след като на държавно равнище във Финландия от вчера сериозно се обсъжда пълното затваряне на кафенета, ресторанти, фитнес и изложбени зали в продължение на три седмици като допълнително „навъртане“ на гайките около корона-вирусната инфекция.

Във Финландия за последните дни са регистрирани увеличен брой на заразени и починали, което води до разширяване на рестрикциите.

За страната до момента са регистрирани 55 122 случая на поразени от „корона“, възстановените пациенти от вируса са 40 000, а случаите с летален изход са 737.

Общо в Рованиеми, по изчисления на RallyXpress, има между 40 и 60 различни по категориите си заведения за хранене (включително за индийска, корейска и китайска кухни – бел. ред.), които в стандартния туристически не-ковид сезон, работят под пълна пара, а камо ли да поемат тълпите от фенове за едно световно рали.

Каква е опасността екипите да останат на хотелска храна

снимка: финландия тудей


Добрата новина е, че засега провинция Лапландия и центъра ѝ Рованиеми, остават леко встрани от засегнатите провинции и Хелзинки. Отделно, според финските новинарски сайтове, допълнителните ограничения, дори и да засегнат града зад Полярния кръг, ще бъдат въведени от понеделник, сиреч след края на Арктик Рали Финландия.

ВЪВ ВИРТУАЛНА СРЕЩА С МЕДИИТЕ: КАКВО КАЗАХА МЕСТНИТЕ ПИЛОТИ

:: Теемо Сунинен
(№3, М-Спорт Форд):
„Ралито е подобно на Швеция и може да се окаже дори по-бързо [от миналата година]. Има доста места за „удари“, защото когато земята замръзне, тя става неравна и това ще е голямо предизвикателство за екипажите, но също и за техническите екипи. Целта ми е да бъда възможно най-бърза през първите два етапа, където има някакъв шанс да направя някаква разлика с времето. Етапът от петък [Сарьовари] е най-предизвикателният и най-техничният, особено когато го правим за втори път на тъмно. Стартовата ми позиция е добра, но ако не е твърде студено. Снегът може да се превърне в… прах. А той може да остане във въздуха за минути, все едно сте на макадамово състезание. Ако не виждате, ставате по-бавни.“

:: Отт Танак
(№8, Хюндай Шел Мобис):

„Арктическото Финландия ще бъде много интересно събитие. Рованиеми е много далеч на север във Финландия, така че със сигурност е студено и снежно. Състезавах се в Рованиеми преди около 10 години, така че имам известен опит от няколко етапа. Определено това е истинско снежно рали и съм сигурен, че има полагащото се място в календара на WRC. Ще си поставим за цел да рестартираме правилно шампионата, след разочарованието и предизвикателствата на Монте, насочвайки се към по-представителен резултат за себе си и отбора.“

2021 ARC Drivers Press

снимка за rallyxpress: ярко остепаа
„НА ЖИВО“ ПРЕД МЕДИИТЕ… Макар и с ограничен достъп, домакините спазиха традицията за обичайната преди старта среща с основните играчи в ралито.

:: Кале Рованпера
(№69, Тойота Газоо Рейсинг):

„Хубаво е, че се връщам отново да се състезаваме в Лапландия. Веднъж проведох ралито - миналата година, когато това беше първото ми събитие с Ярис WRC. Със сигурност този опит ще помогне малко. Но ще има някои етапи, които не съм карал преди, или те ще бъдат в обратна посока, така че не мисля, че това ще бъде голямо предимство. В нашите тестове най-важното, което трябваше да направим, беше да намерим правилната настройка за новата гума, тъй като стилът на гумата е различен от този, който имахме преди, но усещането беше добро. За мен има малко по-голям натиск от обикновено, но бих казал, че това е повече вълнение, отколкото преса - особено от страна на финландците, тъй като всички ме следват повече, отколкото на други митинги.

:: Есапека Лаппи
(№25, Мовистар):

„Карал съм рали Арктика Лапландия три пъти и последният път беше преди девет години. Така че не мога да взема много от тогава, въпреки че етапите са малко по-различни сега. Сигурен съм, че повечето пилоти ще харесат това приключение със снежните „брегове“, въпреки че пътищата са малко по-различни от това, което ще открият в Швеция, по-неравни и по-прави на някои места с дълги и тесни завои. Но ритъмът и характеристиките ще се променят няколко пъти на етап, така че всяка скоростна няма да бъде подобна от началото до края. Целта е да се борим за победата в WRC2, но предизвикателството ще бъде трудно. Качеството на конкуренцията е много високи, а и още не познавам колата.“

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев