• ...В ЗАВОСКИТЕ ТИМОВЕ: КОЙ КАКВО "СЪБРА" ЗА СТАРТА НА МОНТЕ КАРЛО И НОВАТА ЕПОХА НА WRC...

     

  • ...КАКВО ПРЕДВИЖДАТ НОВИТЕ РЕГУЛАЦИИ НА ФИА ЗА СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ В WR...

  • ...НОВАТА ЕРА В СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ ПРЕДСТАВЕНА С ЕДНОЧАСОВО ТВ-ШОУ В МИНИЧНИЯ ХАНГАР 7...

Един сигурен шампион, други девет са кандидати

Четвъртък, 25 Ноември 2021 | Калояново, RallyXpress
Един сигурен шампион, други девет са кандидати

НА ДРАКОНА УТРЕ: ВАЖНА
СБИРКА ЗА ИДНИЯ СЕЗОН

ЗА УТРЕ В 16:00 Ч., на пистата Дракон Комисията на затворен маршрут и писта (оригиталът на поканата виж на портала на АФБ ТУК) събира всички организатори на състезания в шампионата, водачите на отборите и „пистаджиите“, за да бъдат разяснени Специалният правилник и правилата на „играта“ за 2022 г. „Отделно ще присъстват и представители на техническата комия“, допълни информацията Вальо Бонев (на снимката), водещият комисията към националната федерация.
2016 VTA Bonev SD 000

ЕДИН-ЕДИНСТВЕН пилот, шампионът от миналото първенство в Серия Спорт – Йордан Методиев (МБ Рейсинг) ще стартира в хасковското състезание на писта Дракон напълно освободен от шампионатното напрежение.

Независимо от резултатът, който русенецът ще запише във финалното състезание от шампионата на затворен маршрут и писта, той е нодостижим от съперниците си в повторението на титлата си от 2020 г.

Метоциев е с максимум точки от четирите си победи през годината (виж таблицата по-долу), като се превърна не само в единственият пилот, който се подпечата за 2021 г. като поледител, но и като най-ефективният състзател за тази година.

Обаче въпросът за второто място и разделените само от 8 т. два Сивик-а - на Ал-Димитров-Пъчката (Грийн Фокс МС) и каращият за старозагорци бивш шампион Симеон Симеонов ще е остатъчната, но не лишена от инстрига битка при „спортистите“.

2021 STZ Jord Meto AI 011

снимка за rallyxpress: асен илиев
ПОСЛЕДЕН СТАРТ, НО БЕЗ ДА Е ПОД ПАРА… С четирите си досегашни победи русенецът Йордан Методиев ще бъде на Калояново без да е поставен под напрежението на финалната битка.

В същото време в останалите три категории – Лада, Туринг и при „максималистите“ този уикенд предстои
 
горещ финал, какъвто не е имало
през последните пет-шест сезона

Класирането и в трите серии е такова, че квалификациите утре и последните 14 обиколки (28.67 км) на Дракон-а ще бъдат финал във финала.

001

Минавайки през категориите, с вижда, че за първото място във всяка от тях има по една „терца“ от пилоти-претенденти, всеки от които има големи шансове да бъде новият шампион.

Отделно и в трите групи напрежението е стигнало горната си точка, както се вижда от малките разлики в челото.

Най-нажежено е при „лададжиите“, където с две срещу две победи и абносолютно павенство в точките на финала излизат шампионът от 2020 г. и потеглил в шампионата с първо място в Бургас Иван Лишев и потеглилияг спечелилият писта Енеос през лятото Крум Крумов.

Отделно двамата са и в класната ингрига на Х3, което добавя още напрежение в предстоящата битка.

Един сигурен шампион, други девет са кандидати

снимки за rallyxpress: асен илиев
ДВЕ ТИТЛИ КЪМ ВИДИН ИЛИ КЪМ СТАРОЗАГОРСКИЯ КЛУБ…  От това дали Крум Крумов (горе) ще успее да устои на натиска на бързия и безкомпромисен Иван Лишев ще зависи в коя посока ще заминат титлите в Серия Лада и Х3 тази година.


Другият възлов въпрос във финалите този уикенд е за титлата в Серия Туринг. След като от 2016 г. насама Иван Влъчков (Хонда Сивик) мачкаше конкунецията като парен валек, дази година студентът влиза във финала едва от трета позиция.

Два последователни технически гафа – в Бургас и пак тук на Дракон-а в писта Енеос пратиха тартора на групата в позоция, в която да оспорва лидерството на ветерана Стоян Апостолов (Хонда Сивит Тайп R) и на каращият от неотдавна в серията Стоил Неков (Хонда Сивик).

2021 DRA Nekov AI 003

снимка за rallyxpress: асен илиев
ТРЕТИЯТ СЕЗОН, СИЛНИЯТ СЕЗОН…  Стоил Неков излезе начело на серията и прави добро представяне, независимо, че от началото на годината няма победа при турингите.

„Готови сме за състезанието, като не сме правили сериозни промени по колата, заяви Влъчков. - Излизаме за победа, като ни очаква силна конкуренция.“

За да си осигури отново короната, Влъчков трябва да спечели на Дракон, а сегашният лидер в първенството Стоил Неков (Хонда Сивик) да не е на 2-а позиция.

За отбелязване обаче са два факта. Първо, че този сезон е

първият за Влъчков, в който пилотът пропада заради техника.

И, второ, че дори и на мултишампионския Сивик, помнещ победите и в ръцете на Апостолов, а след това и на Цецо Илиев, явно му се иска почивка, а на Влъчков му трябва „нова пушка“.

Защото няма друго логично обяснение във факта, че от 2018 г. насам (5 първи места), броят на победите на софиянеца да са спаднали до нетипичните два подиума…

2021 STZ Vlachkov AI 011

снимка за rallyxpress: асен илиев
ВЗИМА ВСИЧКО ОТ НАЙ-ШАМПИОНСКАТА ПИСТАРКА… С победите в Русе и особено след първото място на трасето в Залата, Иван Влъчков се върна в играта, оставяйки всички шансове за шестата титла за тази неделя. Да припомним, че за студента от НСА Васил Левски именно Каляново е пистата, от която започва серията му от победи и пет шампионски купи.

След предълга пауза от пет шампионата, тазгодишният шампион в планинските изкачвания Пламен Камбуров (Мицубиши Лансър Ево 9, НС1, 2 първи места) е не само пред втората си титла в един сезон, но и в първия финал от 2016 г., в който да вземе и пистовото звание.

При това – според класирането – не във вечния спорт с четирикратният пистов доминатор Константин Маршавелов (Мицубиши Лансър Ево 10, НС1, две победи), а в спор с Румен Киров и неговото Субару Импреза WRX, което обаче е в по-долния клас НС2.

Като се проследи ездата на пилота на криводолския клуб тази година, Киров излежда има една щипка мотивация повече и от Камбуров, и от Маршавелов, защото няма победа през сезона, а разликата пред пловдивчанина и изоставането му от пилота на Ел-Ви Ауто Рейсинг е такова, че евентуален успех на Дракон-а ще го изстреля толкова високо в шампионата, до висота, на която Киров не е бил никога.

2021 DRA Marksimal AI 006

снимка за rallyxpress: асен илиев
МИНУС 9 ТОЧКИ, МИНУС 6 ТОЧКИ… Такави са разликите, разделяжи Киров от Камбуров и Маршавелов от пилота на криводолския АСК – малки и за секунди заличими дистанции…

Срещу него Камбуров ще разчита както на по-добрата си техника, така и на повечето опит от това трасе, а козовете на пилота на КА2 Рейсинг Тим са какго в десетата еволюция на Муцибиши, така и на навъртените тестови и състезателни километри по това трасе, които дори и самият Маршавелон не е в състояние да назове точно.

Но дефектът на стандартно недългият БГ-шампионат, а и в окастреният по много причини календар тази година, има и още една, скрита страна: както в сезона за Влъчков, така и в участията на Маршавелов, една повреда (още на старта на неговата писта Енеос – бел. ред.) тотално поставя под въпрос цялото класиране за шампионата.

ДВАМА ОТ ТРИМАТА ОРГАНИЗАТОРИ ДИРЕКТНО ЩЕ СА НА ТРАСЕТО

BG Motor JornalistСофия, RallyXpress

ПИСТОВОТО ПЪРВЕНСТВО у нас има един забележителен момент, а той е, че трима от оргатизаторите на възлови надпревари – Иван Бакърджиев (Хасково), Радко Петров (Бургас) и Илия Бояджиев (Стара Загора) от години делят работата по подготовката на тези стартове с участието си в самите надпревари. От останалите две класически дисциплини такава „раздвоеност“ може да се отбележи единствено в спринта, където Жико (Иван Иванов) първо работи за видинското надбягване, а след това на старта е в колоната на участниците.

Този уикенд край Калояново двама от тримата пистаджии ще са на трасето (отсъства единствено Бояджиев – бел. ред.), но от тях само хасковлията, с Пежо 106, който до вчера беше ангажиран с финала на писта Хасково (домакинство на пловдивчани), е с реални претенции за призово класиране не само в RC4, но и да влезе в тройката на „спортистите“.

Бакърджиев не го казва директно, но тази възможност идва преди всичко заради отказа (с ковид-аргументи) на общината в Хасково да откаже старта в кв. Орфей.

Така че с предислоцирането на писта Хасково на Дракон-а, хасковлията има шансове да реализира най-успешния си сезон от 2010 г. насам.

2021 STZ Bakarjiev AI 011

снимка за rallyxpress: асен илиев
НАЙ-ДОБРОТО ПРЕДСТАВЯНЕ ЗА ЕДНА ДЕКАДА… Иван Бакърджиев е свършил работата по писта Хасково така, че да остави всичко в ръцете и на директора на драконовското състезание (Тончо Тонев), и на водещият надпреварата директор (Валентин Бонев).

„Само един път – през 2012 г., след като преминах през две оперативни лекарски интервенции, съм бил и директор на Хасково, и съм карал. Иначе си е невъзможно, напрежението е двойно и всяко отдено от тах (ортанизационно и състезателно) е много високо“, обяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт Бакърджиев.

Шансовете му за титла в RC4 почти 100-процентови, докато за третото място в Серия Спорт той трябва да се справи със Симеон Симеонов (Хонда Сивик) и разликата от 3 т. на пловдивчанина.

За разлика от колегата си, за бургазлията годината не е така успешна, както примерно състезанието от миналата година в Стара Загора, където Радко Петров стъпи на най-високото стъпало на подиума.

2021 BUR Radko Petrov AI

снимка за rallyxpress: асен илиев
ВЕЧНАТА МЪКА ЗА ДОМАКИНА… Работата по състезанието винаги означава една „нула“ за шампионата

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев