• ...СКАНДАЛ НА ФИНАЛА НА ПЛАНИНСКОТО: ОСОГОВО 2021 Г. ПРЕКРАТЕНО СЛЕД МАНШ 1, СЛЕДВАТ ПОДРОБНОСТИТЕ...

  • ...ПРЕДИ ФИНАЛА НА ОСОГОВО: КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ ВАРИАНТИ ЗА ШЕСТ ОТ ДЕСЕТТЕ ТИТЛИ В ПЛАНИНСКОТО...

     

  • ...ИЗВЕСТЕН Е СПИСЪКЪТ СЪС ЗАЯВКИ ЗА ФИНАЛА В ОСОГОВО 2021, 48 АВТОМОБИЛА СЕ СЪБИРАТ НАД КЮСТЕНДИЛ...

Две от титлите вече ясни, в Шумен чакат други пет

Четвъртък, 07 Октомври 2021 | София, RallyXpress
Две от титлите вече ясни, в Шумен чакат други пет

ВСИЧКИ ПОДРОБНОСТИ ЗА
РАЛИТО НА „СТОЛИЦИТЕ“

2016 Time Keeping
РЕЗУЛТАТИТЕ от скоростните етапи и класирането след всеки един от тях – следете на живо в мрежата ТУК.
Допълнителният правилник на финалното рали от шампионата за 2021 г. – виж ТУК
Допълнителна информация за състезанието може да намерите и на официалната страница на шуменци – ТУК

НАЦИОНАЛНОТО първенство в класическите ралита приключва този уикенд с класическото Стари столици в Шумен и за първи път от петилетка насам, след края на столиците в най-старата от нашенските автомобилни надпревари ще станат известни първенците на БГ-шампионата.

Каквито и да са резултатите на финала в неделя, един от първенците в класовете и притежателите на клубната титла, вече са известни.

:: Да припомним, че
според регулациите на
националната спортна
власт, резултатите от
сезона трябва да бъдат
официално потвърдени.

2021 BGNRally befor Final

Новият шампион в RC3-N е сливенският пилот на Скорпион Любо Николов (Опел Корса OPC, 211.8 т.).

Той е най-ефективният състезател в шампионата до момента и преди Шумен е недостижим в класирането за преките му съперници в Шумен – първенецът за 2020 г. Левент Ризов (Моторспорт Т-Н, Хонда Тайп R) или Емо Денев (Мегапорт, Рено Клио RS). Който и от двамата да спечели „столиците“, за тях остава единствено да решават кой да е първият подгласник на Николов.

Разликата между Ризов и Денев е само точка – 146.6:145.5 и е ясно, че това е една от под-интригите на шуменския финал.

„Не, не е заради това [че титлата е гарантирана], не сме се заявили, защото искаме да опазим автомобила – обясни отсъствието си Николов за RallyXpress. – Две причини: искаме да съхраним ресурса при евентуална продажба и събиране на средства за бъдеща „208“. Не, няма да е Рали 4, толкова високо не можем да „скочим“. Ще гледаме за R2.

Две от титлите вече ясни, в Шумен чакат други пет

снимка: петко станчев/rallyxpress
ЕФЕКТИВНОСТ ЗА ПРЕДСРОЧНАТА ТИТЛА… След третото място в рали България, Любомир Николов спечели абсолютно всичко, пропускайки единствено първото място в класирането на втория ден от Твърдица Рали.


Вторият гарантиран шампион е тимът на Мегапорт Рейсинг, който си връща победата в клубната надпревара след миналогодишното второ място, осигурено им от варненския АРТ Рейсинг Тим.

И тук идва мястото на

възможните и за невъзможни вариации

за финали в общото класиране и подреждането в останалите пет класа на шампионата тази година. Тези вариации обаче са направени „чисто“ - без оглед на бонусите от подреждането в двата дни, както и без точките от пауърстейджа.

До финала на Сърбия Рали начело в генералното, както и в RC2 бяха сливналиите Георги Василев/Стефан Добрев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9), догонвани от действащите шампиони „мегапортите“ Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Шкода Фабия R5 Ево), които изоставаха с 23 т.

2021 SER MiroGosho NM 004

снимка за rallyxpress: атанас марков
СМЯНА НА ПОЗИЦИИТЕ… След Сливен, до финала в Сърбия, Мирослав Ангелов бе в ролята на догонващ, за да излезе с малък авантаж пред Гошо Василев преди самия финал в Шумен.

Сега „мегапортите“ водят със 7.8 т. и интригата дали Ангелов ще за’трети главната титла, наистина е много гореща.

Това би станало възможно във всички случаи, ако шампионът е преди Василев, а възможността сливенчанинът да вземе титлата е само в момента, в който спечели Стари столици (207.6 т.), докато Ангелов е трети (206.4) или по-назад в класирането.

Сезонът започна според очакванията за Ангелов/Гаджев (победа в България и точки – „на макс“), но първият в историята на Фабия-та сериозен технически гаф – проблем със кутията в Монбат Рали Сливен, превърна екипажа от временен и успешен лидер в догонващ от третата позиция.

2021 BUL Miro PS 011

снимка: петко станчев/rallyxpress
ОЧАКВАНО НАЧАЛО ЗА ШАМПИОНИТЕ… На финала във Варна Ангелов и Гаджев инкасираха максимум точки от първото за сезона рали и успешно стартираха защитата на титлата си.

Обаче за генералното класиране има още два фактора, които със сигурност отчитат и двамата претенденти за титлата.

Едното е завръщащият се обичайно само на домашен терен много бърз шуменски екипаж Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Шумен Аутоспорт, Мицубиши Лансър Ево 9), другото важно нещо е стартиращият за втори път с Фабия R5 и регулярния си навигатор Динко Георгиев Антон Титов.

И двамата могат да разместят картите така, че общо 60-те „чисто“ пресметнати вариации да се допълнят с други сто и двадесет!

Говорейки за възможните опции да допълним, че в главното подреждане Титов/Георгиев са трети – 134.8 т., само на някакви си 13 т. от Василев и на 20.8 от Ангелов, така че какво ли още има да се случва в така оформящата се тройна завръзка за крайната годишна победа?

2021 SER Titov BT 004

снимка за rallyxpress: борко турудич/белград
МНОГО СИЛЕН ДЕБЮТ С НОВАТА МАШИНА… На финала във Врънечка баня Антон Титов и Алекс Спиров записаха уникално добро представяне, което изстреля пилота на третото място в класирането на шампионата.

Впрочем, много близо до тези сметки са и възможностите за Ангелов и Василев за победата и в RC2, която за търновския пилот, както и титлата, би била трета поредна.

В момента авансът на Ангелов (168.6 т.) е 20.8, което почти ма гарантира победата в класа, защото при 4 стартиращи екипажа и победа на Василев (177.8), на финала действащият шампион ще е с плюс 10 т.

След като се качи три стъпала нагоре в техниката, Титов сякаш загърбил титлата в RC4, в класирането на който до финала той е начело със 140.0 т. и е оставил за решаване от двугодишния спор Д. Стан(ков) vs Д. Стан(човски) – 131.6:112.6 т.

Директният сблъсък на двамата датира почти от година в „столиците“, премина с крайно разочарование на Станков (Булсим) в Сърбия Рали и титла за Станчовски (Престиж) – двамата са с еднотипни Пежо 208 R2 - и сега има продължението в своята „Серия 2021“.

Заявките в Шумен за RC4 са 8 участника, така че всяко класиране на Станков преди панагюрския пилот, ще е равно на титла.

Вариантът на младежът да дублира успеха си от миналото първенство е при случая, че победи в класа, а Станков е 8-и (равенство в точките – по 142.6). Тогава обаче първото място за 2021 г. ще е за пилота на Престиж, който е записал победа в Твърдица, докато сливналията е без първо място.

2021 SER DStank BT 0011

снимка за rallyxpress: борко турудич/белград
ГОДИНА ПО-КЪСНО КРАЙ ВРЪНЕЧКА БАНЯ… През септември в Сърбия Дилян Станков компенсира неразумното си каране от 2020 г., но така и нямаш никакви шансове срещу появилият се за сефте от 2015 г. в този клас вечно бърз и крайно агресивен по трасетата Игнат Исаев.

Но тук, поне на хартия, има и още една опция, която е в полза на Тони Титов: и Станков, и Станчовски не стигат до финал, което осигурява на все още водещият на това класиране пилот… и титла в RC4.

Както пилотите щамповано се
изразяват – „да, има го в играта“.

Дали сръбското рали бе съпроводено с недостатъчен спортен шанс за Сашо Стайков (Шумен Аутоспорт, Хюндай i20 Купе, победа в България, 171.2 т.), е въпрос, на който най-точно може да отговори върбишкия състезател.

Едно излизане от пътя в първия ден, както и последвалото намалено темпо на екипажа (с новия за Стайков навигатор Еди Сивов – бел. ред.), определиха 4-о място във Врънечка баня. То обаче бе достатъчно, за да опази шансовете на Сашо за титлата.

Сега срещу него са Асен Сурдулов (Престиж, Хюндай i20 Купе)– абсолютният „заек“ в шампионата (156.6 т.) и имащият две победи с най-дълго обявяваният за продажба „Саксофон“ Стефан Желязков (Дианел Рейсинг, 147.2 т.).

За да има първата „класна корона“, само 16 месеца след дебюта в спорта – тъкмо в Шумен, на Стайков му трябва завършване и му стигат кои и да е точки за класирането от 2-о до 4-о място, дори и Сурдулов в петото си участие да спечели първа победа.

…а можеше, ако Стайков/Сивов бяха в тройката в Сърбия Рали, в началото на текста да се говори за три предсрочно осигурени титли.

2021 VAR Staykov DP 011

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
ТРЕТИ ПОД СИНИТЕ КАМЪНИ И ЛИДЕР В КЛАСИРАНЕТО… Сашо Стайков натиска своя Хюндай в затворения маршрут на летище Бършен, а след финала в Монбат Рали Сливен върбишкият пилот поведе в класирането на RC5.

И още една тройна интрига

Много „гъсто“ е в челото на нехомологираните автомобили (Е1, 6 заявени машини), където екипажите на варненския Флат-аут - Тодор Атанасов/Владимир Ичеренски (ВАЗ 2108, 156.0 т.), Ясен Обретенов/Калоян Шантанов (БМВ Е1) и Николай Георгиев/Свилен Славов (БМВ М3) са разделени от крехките 17.8 и 5.6 точки.

Все пак изглежда, че шансовете са на страната на вицешампионите Атанасов/Владимир Ичеренски (здраво биещата се Самара!), които ще спечелят срещу съотборниците си дори и да завършат последни от половината дузина, а победата да е за Обретенов/Шантанов, ще завършат сезона със 169.0:168.2.

Ако това се случи, то разликата от 0.8 т. в полза на бъдещите шампиони ще е най-малкия авантаж от дълги години, с който е била печелена една титла.

2021 BUL Todor Atanas ISPS

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix и ивайло старчев/варна
СЛЕД СРЕБРОТО ОТ 2020, ПРЕД ПРАГА НА ТИТЛАТА… С две победи от четири старта, Влади Ичеренски и Тодор Атанасов имат повече от големи шансове да завършат сезона на върха на групата Е1.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев