• ...В ЗАВОСКИТЕ ТИМОВЕ: КОЙ КАКВО "СЪБРА" ЗА СТАРТА НА МОНТЕ КАРЛО И НОВАТА ЕПОХА НА WRC...

     

  • ...КАКВО ПРЕДВИЖДАТ НОВИТЕ РЕГУЛАЦИИ НА ФИА ЗА СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ В WR...

  • ...НОВАТА ЕРА В СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ ПРЕДСТАВЕНА С ЕДНОЧАСОВО ТВ-ШОУ В МИНИЧНИЯ ХАНГАР 7...

В Шумен пазят традиция - почетоха Валери Великов

Четвъртък, 16 Декември 2021 | от Иво Ангелов, Шумен
В Шумен пазят традиция - почетоха Валери Великов

ДНЕШНАТА ДАТА няма как да се пропусне от шуменската автомобилна общност, защото днес се изпълват точно 30 години от момента, в който най-именитият шуменски пилот, превърналият се в легенда не само за града, но и за спорта в България Валери Великов напусна този свят. Но не само неговото име, но и неговото наследство, както и цялото поколение местни състезатели, за когото той бе и пример, и наставник, ревниво продължават да пазят спомените, а стореното от Вальо продължава да бъде еталон.

На този ден в гробищния парк, до скромната могила на пилота винаги могат да бъдат открити свежите цветя, оставени от неговите приятели и почитатели.

Впрочем мястото на последния „финал“ за Вальо е посещавано не само в деня на неговата кончина, но и преди всяко едно от планинските състезания на шуменските трасета, на неговата могила в парка непременно са оставяли цветя не само неговите колеги, но и най-големите съперници на Вальо.

В Шумен пазят традиция - почетоха Валери Великов

снимка: личен архив на павлин мичев-багера
В ЗЕНИТА НА СВОЯТА СЛАВА… Вальо Великов и Златан Илиев до легендарната шуменска лада преди поредния старт в шампионата.


Днес, точно според неписаната 30-годишна традиция, край гроба на пилота се събраха седмина от обичайните „заподозрени“ (Валери Балабаножв-Барни, Слави Славов-Пушека И Данчо Данчев-Данчони бяха извън града), за отдадат своя дан на Валери, станал причина за Шумен да се говори като за един от най-авторитетните автомобилни центрове в страната.

И така е неизменно от 1991 г. насам, така ще бъде в следващите години, гарантират от АСК Шумен Аутоспорт

20211216 Valio Pomen

снимка за rallyxpress: аск шумен аутоспорт
ЗА ТЯХ ТОВА Е МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ПОМЕН… Живко Николов, Живко Жечев, Владимир Петров, Здравко Николов, Павлин Мичев-Багера, инж. Александър Александров и човекът, на който Вальо се осланяше в състезанията – навигаторът Златан Илиев, днес не пропуснаха да почетат 30-годишнината от загубата на най-титулувания от шуменските автомобилисти.

Да споменем състезателя,
чието име днес е синоним
не само на шуменските
автомобилисти, а и мярка
за младите пилоти у нас!

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев