• ...В ЗАВОСКИТЕ ТИМОВЕ: КОЙ КАКВО "СЪБРА" ЗА СТАРТА НА МОНТЕ КАРЛО И НОВАТА ЕПОХА НА WRC...

     

  • ...КАКВО ПРЕДВИЖДАТ НОВИТЕ РЕГУЛАЦИИ НА ФИА ЗА СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ В WR...

  • ...НОВАТА ЕРА В СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ ПРЕДСТАВЕНА С ЕДНОЧАСОВО ТВ-ШОУ В МИНИЧНИЯ ХАНГАР 7...

Дните пред първи старт: ТОК-Спорт на пълна пара

Петък, 07 Януари 2022 | София, RallyXpress
Дните пред първи старт: ТОК-Спорт на пълна пара

КОНКУРСЪТ ПРЕДВИЖДА
РАННО СТАВАНЕ, КЪСНО
ЛЯГАНЕ, МНОГО РАБОТА

ВИЖДАТ само лъскавото – колите, палатките – казва Милен Янакиев (на снимката долу) – но че трябва да се оправят [колите], за се вдигат и свалят [палатките] в студ и дъжд – това не се вижда, а наплив има!“ Може би има и конкурс? „Конкурс? Не, [в типичния смисъл] няма... Пробите са ранно ставане, късно лягане и... много работа. Ако искаш – правиш го. И така не остават всички желаещи. Сега чакаме и първата жена в екипа.“
20022 Milen Yanakiev

ДЕСЕТ ДНИ ПРЕДИ началото на новата ера в световното първенство па рали, отборът на шампиона в WRC2 и вторите в класирането на тимовете ТОК-Спорт всички са под пълна пара.

От едната страна е защитата на титлата на Микелсен в „малката серия“, от друга – напълно сигурно - крайно амбициозната задача 2022 г., да защитят първото място при пилотите от изминалия шампионат.

Но също и да завърши с титла и при тимовете, изпусната с някакви си 11 пункта в ACI Рали Монца за радост на Мовиспорт!

Без да броим карето на пилотите за този сезон – световният и европейски шампион Андреас Микелсен, европървенецът за 2019 г. Крис Инграм, най-бързият при пилотите до 28 г. през 2018 г. Николай Грязин и Марко Буласия, авторитетът и самата работа на тима е такава, че е предизвиква професионален респект на най-силния екип в малката серия.

И в този супер професионален тим, за наша радост, по-голямата част от техническия екип са български механици – последното родно присъствие на терена на световните серии от последните годините.

Дните пред първи старт: ТОК-Спорт на пълна пара

снимка за rallyxpress: алекс спиров/apix
СИТЕ НАШИ ПРЕДИ ФИНАЛА В МОНЦА... (прави, отляво надясно) Петър Илиев, Милен Илиев и Весо Колев, (клекнали, отляво надясно) Николай Георгиев, Емил Янакиев, Иван Иванов, Вальо Михайлов, Кирил Крушлевски и Христо Стоянов – екипът готов и за титла при тимовете.


Общо, заедно с лидера на българската група – Милен Янакиев, отговорният в екипа на ТОК-Спорт за рали-направлението, нашенците са общо деветима.

И то работещи така прецизно и толкова бързо по колите на звезди, от които имат респект не само в WRC 2, но и най-именитите от състезателите в кервана на световното първенство.

2022 MON TOK KaloyanKiro

снимка за rallyxpress: личен архив на милен янакиев
УСИЛЕНА ПОДГОТОВКА... Двама от екипа на Янакиев привършват подготовката по колата на шампион Андреа Микелсен, преди да я предадат в ръцете на дизайнерите...


1234

снимка за rallyxpress: личен архив на милен янакиев
ШЕСТ РАБОТНИ ПОЗИЦИИ... Половината от дузината нашенци, работят по последните приготовления на бегачките на ТОК-Спорт.

ДВА ДНИ ТЕСТОВЕ ЗА
ЧЕТИРИМАТА ПИЛОТИ

2022 TOK Sport Test
ПО ЕДИН ДЕН за тестове край Гап за всяка една от двете двойки пилоти на ТОК-Спорт е предвиден в края на идната седмица. Това трябва да стане проверка на техниката, преди да се стартира с първото от ралитата за 2022 година.

Може да си представите каква е отговорността на такива механици, нали?

„Наистина е напрегнато, работа има достатъчно и колкото повече наближава Монте [Карло], толкова повече се качва „парата“ – казва за сайта с новините в българския автомобилен спорт Милен Янакиев.

„В момента вървят последните приготовления на автомобилите, защото трите камиона с техниката и колите трябва да потеглят за района на Гап идната сряда.“


Днес или утре подготвените бегачки ще бъдат брандирани с цветовете на тима, като цветово няма да се различават значително от онова, което беше познато в миналия сезон.

И през 2022 г. Фабии-те на четиримата пилоти ще са с преобладаващо зелено, което е една от добре различимите визии на тима.

„Ами, така е [силен е екипа], затова и наплива на желаещи да работят в ТОК-Спорт – допълва Милен Янакиев. – Има трима португалци, има сърбин, сега чакаме и първата жена механик – испанка – името точно не зная, но е работила в екипа на Сузуки в европейското.

2021 MONZ TOC Stand DP

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
ЛЪСКАВАТА СТРАНА НА ЕКИПА... зад която неспирно върви работа, защото няма как да видиш рали-механик с ръце в джобовете.

„Не, не логистиката е трудното, трудното е с хората, защото са различни...“

Което пък означава, че да си на върха на такъв интернационален конгломерат, който да умееш да водиш и мотивираш, се иска много повече от техническа грамотност и сръчност със знания, но и много тънка хорска дипломация...

МИКЕЛСЕН ПОД ДВОЙНАТА ПРЕСАТА НА
ДВАМАТА ЕВРОПЕЙСКИ ЕКС-ШАМПИОНИ

2017 POR MikelsenСофия, RallyXpress

ГОДИНАТА ОБЕЩАВА да бъде трудна за двойният шампион от 2021 г. – световният №1 в WRC2 и първенец на Европа Андреа Микелсен (на снимката). Защото добре известен е постулатът, че много по-лесно е да се спечели титлата, отколкото да бъде защитена. Е, в това отношение длъгнестият норвежец е облагодетелстван дотолкова, „е ще мисли главно за световните серии.

Но пък за него пресата идват тъкмо от двамата европейски, макар и бивши, шампиони – Крис Инграм и Николай Грязин.

За „гладния“ Марко Булакия – да не говорим. Така че карето на ТОК-Спорт е повече от респектиращо, но пък и напълно отговарящо на двойна цел през 2022.

2022 TOK and Gryzin FB

В края на декември във социалните мрежи отборът обяви, че новият пилот в карето ще е досегашният лидер на Мовиспорт Николай Грязин.

Тогава във фейса от екипа обявиха:

„Пълен сезон за 2022 г. Услугите на Николай Грязин са включени за ТОК-Спорт Световен Рали Тим за предстоящия сезон на WRC2. Руският пилот участва в две ралита с ТОК-Спорт Световен Рали Тим през 2021 г. и сега се присъединява към отбора за пълната кампания на WRC2 2022 г.
Добре дошъл, Николай!“

В края на годината, в края и на първенството, руснакът се пусна в ACI Рали Монца с Фабия Рали2 на ТОК-Спорт, а не с Фау-Ве Поло R5 от Мовиспорт, така че още преди старта на финалното рали за ерата на WRC се смяташе, че преминаването при конкуренцията на бившия му тим е гарантирано.

А сега, залогът за първите места, които тимът прави е четворен и тройно позлатен...

2021 MOZ Cris Ingram DP

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
ПОЗНАТА БЕГАЧКА НА СТАР ПОЗНАТ... Шуменецът Петер Илиев и Емил Янакиев поставят последните детайли по колата на Крис Инграм по време на ACI Рали Монца.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев