• ...САМО СЛУХ ИЛИ И ИСТИНА? ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АФБ КАМЕН МИХАЙЛОВ БИЛ ГОТОВ С ОСТАВКАТА СИ ЗА СЪБОТА...

  • ...42 КЛУБА С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ТЪРСЯТ ОТГОВОРИ ЗА СЕЗОН 2022...

  • ...ФИА НАЛАГА ДРАКОНОВСКИ САНКЦИИ НА РУСИЯ И БЕЛАРУС ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА...

     

Влъчков започва нов сезон с три силни фронта

Понеделник, 02 Май 2022 | София, RallyXpress
Влъчков започва нов сезон с три силни фронта

КАЛЕНДАРЪТ ЗА 2022 Г.

ESET


CALENDAR

СЕДМИЯТ ПОРЕДЕН пистов сезон на шесткратният национален шампион в надпреварите на Серия Туринг Иван Влъчков (на снимката) ще се окаже – без каквито и да е уговорки - най-трудното начинание за софийския студен на НСА Васил Левски.

Защото Влъчков вече е горд собственик на българския SIN GT4, същият, с който в два последователни сезона се представяше успешно в евросериите на този клас през 2017 и 2018 г.

:: За представянето на
пилота виж линковете
ТУК, ТУК, ТУК и ТУК

 Сега, освен в националното първенство, Влъчков ще се пусне и в Централно европейската зона (ЕSET), и в шампионата на Сърбия, където през миналата година завърши 2-и в своя клас.

„Взехме колата от Росен Даскалов преди по-малко от месец – заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт пилотът.

„И, не, не я подкарах на момента, а я… изкъпах отвън. На следващия ден – повторих „банята“ отвътре. И по този начин болидът… се върна у дома, нека така да го кажа…“

Влъчков започва нов сезон с три силни фронта

снимка за rallyxpress: влъчков рейсинг
СЪС СТАРАТА ШАМПИОНСКА И НОВАТА БЕГАЧКА… Шесткратният шампион в туринг-а Иван Влъчков позира с двете си пистарски, преди да се отправи към австрийското трасе Ред Бул Рейсинг.


Операцията по закупуването на напълно професионалната бегачка за младежа бе планирана отдавна и обсъждана още през есента на миналата година, като опциите са две – или от щатския тим Рейс Еджс Моторспорт, или бегачката - познатата с оцветката на националния трибагреник - която Влъчков караше преди 4 години.

За русенския ѝ конструктор и първи пилот от София Кар Росен Даскалов, раздялата е на върха на сантиментите.

Станем Влъчков: „И Росен, и жена му се разплакаха и бяха сълзи като на родители, които се разделят с дете!“

2018 Ivan Vlach MOST 021

снимки: архив на rallyxpress
ПРЕДИ ЧЕТИРИ ГОДИНИ НА МОСТ… (горе) След силна езда в силна конкуренция при аматьорите, българският шампион стъпи на златното стъпало на подиума на чешката писта (в средата) и прибави всички отличия в края на уикенда (долу), карайки тимовия мениджър Росен Даскалов да е горд и с пилота, и с болида си.

Какво предстои оттук
нататък за шампиона,

който има половин дузина титли от пистовото първенство?

В рамките на 20 седмици Влъчков, SIN-a, както и бойната Хонда трябва да направят общо 8 старта (пропускат единствено Будапеща и Калояново – бел. ред) – програма, която пък не е правена от наш пистов пилот през последните 20 години.

Благоприятното за отбора е, че датите на трите шампионата са разположени така (виж карето вдясно), че само след Ред Бул Ринг и преди писта Русе (18/19. 6.) цикълът ще е 10-дневен и едва непълна седмица след финала в Бърно и преди софийската авантюра (17/18.9), стига тази година състезанието да го бъде.

Неговият баща определя направленията в трите фронта така: излизаме навън (разбирай в състезанията в чужбина – бел. ред.), като приоритетно се гони развитието на пилота и класиране в сръбския и българския шампионат.

Но, както е известно, дяволът се крие в детайлите и поради това, стартовете в ЕSET ще са само за опита, който да бъде възстановен сред много и силни конкуренти в този шампионат, но без класиране за него.

Причината е, че България, за разлика от Сърбия, Хърватска и Словения, не е член на тази състезателна формация на ФИА, което означава, че каквито и да са успехите на младия Влъчков, той няма да фигурира в общия ранкинг.

Ivan Vlachkov

снимки: архив на rallyxpress
ТРАДИЦИОНАЛИСТ… След като заложи не на „американка“, а на трицветната „русенка“, Влъчков се връща на терена за четири професионални старта от ЕSET, което не означава, че зарязва амбициите си за седма титла у дома

Да направим и уточнението, че през последната петилетка, трите страни упорито са се борили за признанието на техния спортен форма, преди той да бъде санкциониран от Париж тази година.

В новото предизвикателство Влъчков - ако не се брои познаването на автомобила – има един важен коз: схемата на състезанията в ЕSET му е добре позната - един уикенд с две квалификации и две надбягвания. Нещо, за което състезателят няма да се нуждае от дълго време за връщането към вече позната адаптация.

„Не, няма да правим тестове – уточнява Влъчков-старши. – Едно, че все още имаме какво да правим по колата, второ – защото на Дракон-а е нерационално, трасе, на което със SIN-а няма да получим онова, което ни чака на Ред Бул Ринг.“

Така за старта на 4 юни Иван Влъчков ще направи първата си тренировка по време на съботната квалификация, с която ще стартира и новата програма за екипа.

ШАМПИОНЪТ ТРЪГВА С „НУЛА“ ОТ СТАРТА НА ДРАКОН-А

001 My Laptop 1НЕ, ПРИ НИКАКВИ случаи не се отказваме от участията си в нашето първенство – обяви официално за сайта с новините в българския автомобилен спорт бащата и мениджър на пилота Стамен Влъчков. – Караме всичките състезания, които идват след това на пловдивския отбор КА2 Рейсинг Тим на Дракон-а.“ С първото от шестте състезания в БШЗП край Калояново, точно с двете състезания от ESET на Ред Бул Ринг, стартира и пистовото първенство, и предполагаемият автомобилен календар за 2022 г.

За разочарование на конкуренцията, датите в трите шампионата са такива, че Иван Влъчков ще има всички шансове – стига да издържи на състезателното темпо – да се бори за непостиганата в родната автомобилна история седма поредна титла, и то не само в пистовия, а и във всички БГ-шампионати.

В домашните стартове, съвсем според традицията, студентът ще зад волана на своята Хонда Сивик, с която преди 6 години на Дракон-а, бе ръкоположен като един от най-младите пистови шампиони на България.

20220104 Vlach TS 008

снимка за rallyxpress: тодор спасов
ДОКАТО ДРУГИТЕ ИЗТРЕЗНЯВАТ СЛЕД НОВА ГОДИНА… екипът на баща и син Влъчкови се появи на Дракон-а, за да направят първия си тест за сезона, детайлизирайки педантично онези възли и агрегади по Сивик-а, които Фичо ще трябва да ъпгрейдва до първия старт в БШЗМ.

Както RallyXpress вече писа, преминалият през ръцете на Милчо Младенов, Стоян Апостолов и Цветан Илиев мултишампионски „гражданин“, ще бъде ъпгрейдван.

В този смисъл, ако за пилотът този небивал административно-правен луфт в календара е изнервящ (впрочем както и за всички останали бегачи – бел. ред.), то времето до първия уикенд е истински дюдеш от време за Ивелин Терзиев-Фичо, за да работи спокойно по машината.

Първият за годината тест екипът на Влъчков направи още на 4 януари на Дракон-а, с което отборът фактически отвори вратите на неясната автомобилна година.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев