• ...СКАНДАЛ НА ФИНАЛА НА ПЛАНИНСКОТО: ОСОГОВО 2021 Г. ПРЕКРАТЕНО СЛЕД МАНШ 1, СЛЕДВАТ ПОДРОБНОСТИТЕ...

  • ...ПРЕДИ ФИНАЛА НА ОСОГОВО: КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ ВАРИАНТИ ЗА ШЕСТ ОТ ДЕСЕТТЕ ТИТЛИ В ПЛАНИНСКОТО...

     

  • ...ИЗВЕСТЕН Е СПИСЪКЪТ СЪС ЗАЯВКИ ЗА ФИНАЛА В ОСОГОВО 2021, 48 АВТОМОБИЛА СЕ СЪБИРАТ НАД КЮСТЕНДИЛ...

За бройка БГ-шампионът да лиши сайта от снимки

Вторник, 28 Септември 2021 | от Страшо Димов, RallyXpress
  • обновена
За бройка БГ-шампионът да лиши сайта от снимки

НЕ СЛУША, НЕ ГОВОРИ,
САМО ПРАВИ „СЛИКИ“

2021 SER Borko Turudich
С БОРКО се зная по лице от години, но едва миналата работихме по Сърбия Рали. Дългучът има впечатляващо лого на страницата си, а мотото му е „Аз не съм собственик на камера. Аз съм фотограф“. Турудич не е „профи“ в стандартния смисъл, прехраната си вади с друго. Но, както и тримата фото-журналисти от България, с които RallyXpress работи през годините, така и белградчанинът, може да засрами мнозина от онези, дето се кичат с табелки „медия“ и наперено се мотат край състезателите, с камерите на врата. Както се казва – да са в джаза. А и пък и да видят другите, че те не са обичайните фенове…

ТАЗИ ГОДИНА снимките на Бот Фото ще бъдат по-„скъпи!“, написа на стената си във фейса в първия ден на Сърбия Рали белградският фоторепортер Борко Турудич. И допълнено необичайно аматьорски кадър в на ¾ от Шкода-та на Миро Ангелов.

Както беше странен постът, така и необичайният  за колегата случаен кадър на шампионската Шкода, независимо, Борко да ми беше писал, че още с пристигането във Врънечка баня Борко се сблъскал с най-неприятното за работата: проблеми с техниката.

Два дни по-късно сърбинът разказа подробностите, а също и това, как за едната бройка БГ-шампионът не само да остави RallyXpress без профи кадри от състезанието, но и аха-аха да лиши за дълго време местните колеги от… снимкова информация.

:: На линка ТУК вижте как
Турудич и Ангелов се
разминаха за една бройка

Защото в епикса на един завой, въпреки дълбокото окопаването в канавката, Турудич застава едва ли не на идеалната траектория в завоя, описвана от предното дясно колело на нашенския екипаж.

Няма и не може да има упрек към екипажа, а за Борко обяснението за поетия риск е единствено в това, че събринът винаги е търсил не просто каква и да е снимка за албумите на пилотите, а ефектен и емоционален кадър, говорещ за истинското състезание – извън гайките, турбините и задното дясно колело, което… се върти напред.

За бройка БГ-шампионът да лиши сайта от снимки

снимки: лична фейсбук страница на борко турудич
РИСК ЗАРАДИ ЕФЕКТНИТЕ „СЛИКЕ“… Борко Турудич се е паркирал в една дълбока канавка, очаквайки колоната в Сърбия Рали (вляво). Случайният кадър, който фотографът е направил, след като камерата му и Фабия-та на българите са се разминали на „две бои“.


На кадъра по-долу, съсредоточеният в записките си Георги Гаджев надали е видял подаващият се „от окопа“ обектив на Борко.

В пакета от снимки, които Турудич препрати снощи късно обаче се вижда, че този човек е луд за връзване! В поредица от кадри от същата отсечка, но в обратната и посока, Борко избира все същата гледна точка и все същото критично място.

А във видео-клипа, направен със забавен каданс и качен на страницата на Бот Фото във фейсбук, където вече събираща лайк след лайк, се вижда добре, че разминаването фотограф-R5 е било на боя и половина.

2021 SER Miro BT 002

снимка за rallyxpress: борко турудич
СЪЩИЯ ЗАВОЙ, СЪЩАТА ТОЧКА, НО НА ОБРАТНО И САМО НА 70 САНТИМА… При второто минаване на същата отсечка фотографът е уловил българската машина, стъпила само с три от колелата си върху асфалта на трасето.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев