• ...ДВА ЕКИПАЖА НА МС-АКАДЕМИЯ ТВЪРДИЦА С ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ ПРЕДИ СТАРТА НА МОНБАТ РАЛИ СЛИВЕН...

  • ...ПЛАМЕН КАМБУРОВ ЗАПИСВА ТРЕТА ПОРЕДНА ПОБЕДА В ДВА ШАМПИОНАТА - ПЪРВИ Е В ПЛАНИНСКО БЪЛГАРКА...

     

  • ...ТОЧНО СПОРЕД ОЧАКВАНИЯТА: НАЙ-БЪРЗИ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ СА ТЕЛИЙСКИ, КАМБУРОВ И ЦАРСКИ...

     

Шампионите въртят тестове в компанията шведския екипаж

Сряда, 09 Юни 2021 | Твърдица, RallyXpress
Шампионите въртят тестове в компанията шведския екипаж

РЕЗУЛТАТИТЕ В МРЕЖАТА

2016 Time Keeping
КЛАСИРАНИЯТА във всяка една от скоростните отсечки на Монбат Рали Сливен, както и класиранията от двата отделни дни и крайното подреждане на екипажите в юбилейния старт може да следите ТУК

ЗА ДВА ЕКИПАЖА – Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Мегапорт, Шкода Фабия Рали 2 Ево) и за шведите Адам Вестлунд/Лукас Карлсон (Престиж, Форд Фиеста Рали 4) бяха часове на интензивна подготовка за старта на Монбат Рали Сливен.

В Моторспорт Академия-Твърдица правилно бяха направили сметката, че днешния половин дневен тест и подбраното място, недалеч от с. Жълта река, може успешно да изиграе ролята на импровизиран шейкдаун за юбилейното рали.

„Направихме възможното [тестът] да бъде подготвен професионално – по всичките си административни изисквания, както и тези за сигурността на отцепеното и обезопасено с маршали трасе“, обясни преди два дни Петър Гошев.

Шампионите въртят тестове в компанията шведския екипаж

снимка за rallyxpress: георги гаджев/мегапорт
ВДИГНАТА НА СТОЙКИТЕ… Шампионската Фабия е подготвена, за да бъдат направени допълнителните корекции, след което Ангелов/Гаджев да имат пълноценни състезателки километри в тестовия ден.


За този тестов ден, организиран освен за воденият от неговия екип тандем на „мегапортите“, МСА е планирале и работата с познатия отпреди години шведски пилот.

Но също, в програмата за деня да има  възможността в частните изпитания да участва и турския пилот Мустафа Чакал (Хюндай i20 NG R5), достатъчно добре познат и от участията му в Монбат Сливен Рали, и от тазгодишното рали България.

2021 SLI Tast Miro 004

снимка за rallyxpress: георги гаджев/мегапорт
ЕДИН ПОГЛЕД НА КОНКУРЕНЦИЯТА… Заедно с механика на Мустафа Чакал Доган Поал, Мирослав Ангелов разглежда корейската „пушка“ на своя турски съперник.

Чакал обаче закъснял на Капъкуле, на влизане в България и в крайна сметка приготвената под шатрата „ер-петица“ така остана готова за тест, но не излезе на 9.3-километровото трасе нито един път.

До края на времето, обявено за изпитания, турския пилот така и не се появи, след което екипът на МСА „прибра сергиите“, за да се върне в базата и за започне работа по Форд-а на Вестлунд (виж карето по-долу).

Подборът на пътя е целял, в сесиите, които екипажите ще направят (Ангелов/Гаджев – около 45, а Вестлунд/Карлсон – 55 км), трасето максимално да се доближава до характеристиките на пътищата, включени в 11-те скоростни етапа на Монбат Рали Сливен.

„Можем да съжаляваме само, че времето беше слънчево и ясно, а не валя, за да направим изпитанията в променливо време, каквото се очаква в петък и събота“, изрази малкото си разочарование от направеното Георги Гаджев, националния шампион при навигаторите за последните две години.

2021 SLI Tast Miro 001

снимка за rallyxpress: еди сивов/мса-твърдица
МЕЖДУ ПЪРВАТА И ВТОРАТА СЕСИЯ… Миро Ангелов обяснява какво е било поведението на автомобила при първите десетина километра от тестовете, докато партньорът му Георги Гаджев разпуска на скамейката под шатрата на отбора.

Мирослав Ангелов: „Не мога да не бъда доволен, защото направихме изпитания на два типа гуми – Мишлен и Пирели с техните два варианта. Пепи [Гьошев] бе подготвил колата малко по-агресивно, но след първото преминаване я „омекотиха“, защото на трасето имаше пропадания и неравности, които я караха [колата] да подскача.

„Направихме промени и я оставихме така настроена за началото на състезанието. Изборът на гумите разбира се, ще зависи от времето в петък и в събота, но предполагам, че ще е по-рисковано да използваме твърдата смеска, ако завали, така както го предвиждат метеоролозите.“

Но истинската тренировка за това състезание, ден преди днешния тест, започва с работа на екипажа по смяна на гуми и компоненти в имитирана състезателна обстановка.

Обяснявайки плановете за вторник и сряда, Гьошев изрично сочи, че при двете преминавания в събота на кошмарно дългата отсечка Агликина поляна (30.65 км), възможността да се сменя спукана гума вътре в трасето, е с висока степен на вероятност.

За времената, които Гьошев е засякъл на хронометъра, шефът на МСА не отвори дума.

2021 SLI Tast Miro 003

снимка за rallyxpress: еди сивов/мса-твърдица
ТОЧНО КАТО ГОЛЯМ ПРОФИ-ТИМ… Хората от МСА-Твърдица са разположили боксовете на трите екипажа и са в готовност да започнат тестовете, които да заместят шейкдауна.

ПЕТЪР ГЬОШЕВ: ИМАМЕ ДОБРЕ ПОДГОТВЕНА КОЛА ЗА СЛИВЕН

ПРИБИРАМЕ СЕ в Твърдица, защото имаме работа по колата на Адам [Вестлунд] – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт водещият Моторспорт Академия- Твърдица Петър Гошев. – За съжаление, в този напрегнат ден, Форд-а дефектира, изгоря гарнитурата на турбината и ще работим тази нощ.“ Резервният „чарк“ веднага би поръчан в София и вече се очаква да пристигне в базата в балканското градче.

„Иначе съм доволен от това, което Миро и Жоро направиха, защото ние бяхме променили автомобила много преди днешния тест, така че с малки донастройки, направихме колата достатъчно добра, за да може екипажът да има едни пълноценни 45 състезателни километра.

„Имаме добре подготвен автомобил за Сливен.“

Повечето кахъри за Гьошев са не с основния екип на МСА, а с младият Адам, за когото участието в България (сега в Сливен, а най-вероятно и в Твърдица – бел. ред.) са свързани не толкова с ремонта, колкото със самото състезание.

2021 SLI Adam Test ES 001

снимка за rallyxpress: еди сивов/мса-твърдица
ПОЗНАТИТЕ НАСТАВЛЕНИЯ… Петър Гошев обяснява особеностите, които Адам Вестлунд трябва да има предвид при първото си тестово излизане на трасето днес.

„Той е тук, за да трупа опит върху асфалтови трасета, както и неговия навигатор.“

След направените обаче 55 тестови километри днес, Гьошев открива двоен проблем, първата част от който е правенето на записките по асфалтовите пътища. Вторият, че Лукас Карлсон няма абсолютно никакъв опит с… диктовките за състезания на асфалт.

2021 SLI Adam Test ES 002

снимка за rallyxpress: еди сивов/мса-твърдица
КОРЕКЦИИ НА КРАК… Адам Вестлунд слуша обясненията на шефа на твърдишката академия и на инж. Пламен Пунов (в средата) за спецификата при правенето на записки върху асфалтовите пътища.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев