• ...СКАНДАЛ НА ФИНАЛА НА ПЛАНИНСКОТО: ОСОГОВО 2021 Г. ПРЕКРАТЕНО СЛЕД МАНШ 1, СЛЕДВАТ ПОДРОБНОСТИТЕ...

  • ...ПРЕДИ ФИНАЛА НА ОСОГОВО: КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ ВАРИАНТИ ЗА ШЕСТ ОТ ДЕСЕТТЕ ТИТЛИ В ПЛАНИНСКОТО...

     

  • ...ИЗВЕСТЕН Е СПИСЪКЪТ СЪС ЗАЯВКИ ЗА ФИНАЛА В ОСОГОВО 2021, 48 АВТОМОБИЛА СЕ СЪБИРАТ НАД КЮСТЕНДИЛ...

Камбуров: три от три на планинското край Заселе

Събота, 07 Август 2021 | Своге, RallyXpress
Камбуров: три от три на планинското край Заселе

РЕЗУЛТАТИТЕ В МРЕЖАТА

2021 New RallyControl
ЛИНКЪТ, на който можете да видите резултатите в  днешните три квалификации, също трите състезателни манша в неделя и крайното подреждане на пилотите в планинско Своге, можете да намерите ТУК.

ОЩЕ В ПЪРВИЯ ДЕН от възстановената планинска надпревара край Своге, лидерът в шампионата от досегашните два старта – Пламен Камбуров (Ел-Ви Ауто Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) и бивш първенец в кат. 3 на това първенство през 2019 г. направи много сериозен депозит за спечелването на титлата този сезон.

До този момент той е с пълен сбор от победи в двете досегашни надпревари (30 т.), а отсъствието на Ивелин Йотков (

Камбуров с лекота и без каквито и да е видими проблеми спечели днешните три квалификационни манша и в неделя ще потегли последен (реверсивна подреждане на постиженията – бел. ред.) от старта край с. Заселе.

„Нямах никакви проблеми, нито от психологическо, нито от техническо естество – каза след края на квалификационната събота Камбуров.

„Най-много съм доволен от това, че успяхме да пренастроим автомобила за планинско и сетването му е точно такова, каквото и очаквах да бъде за характерните особености на това ново трасе.“

Камбуров: три от три на планинското край Заселе

снимка: rallyxpress
ШАМПИОН, С… ВРЪЗКИ В ПОЛИЦИЯТА… Първите, които поискаха да си направят селфи с лидера на планинския шампионат, бяха представителите на полицията в Своге.


Да припомним, че в старта на писта Русе Камбуров трябваше да се бори, за да финишира повече със своя „окуцял кавалерист“, отколкото да се опитва да е сред конкуренцията там, където изисква спортната логика.

За гонките в дефилето Ел-Ви Рейсинг Тим и Лъчо Воденичаров, заедно с Симеон Иванов очевидно са набарали точната „вакса“ и това пролича от времената на първия пилот в екипа.

В Планинско Своге пилотът на панагюрския клуб записа последователно 2:18.317, мина през 2:15.664, за да си осигури победата в квалификацията при 2:14.552 мин.

2021 SVO Radko Petrov AI 00

снимка за rallyxpress: асен илиев
ПЪРВИЯТ, КОЙТО ПОВЕЖДА КОЛОНАТА… На бургазлията Радко Петров се наложи да престои  в пълно бойно снаряжение в колата… 48 минути на старта, при това преди да светне зелената светлина на новото планинско Своге.

Предпоследен в стартовия списък и преди Камбуров утре ще стартира заралията Стефан Георгиев (Стара Загора Форд Ескорт RS, НС2), който днес завърши на 5.755 сек от Камбуров и на над 1.5 сек пред вицешампиона в общото класиране за 20-20 Искрен Веселинов (Дианел Рейсинг, Хонда Сивик, НС4).

Впрочем този двубой е и интригата на Планинско Своге, защото реално той е продължение на спорът между тези пилоти още от миналата година.

И двамата победиха в своите групи в край на сезона, но тогава русенецът стигна до подножието на самия връх, за който Сивик-а не позволяваше да направи нищо повече срещу Фабия-та на Мирослав Ангелов.

Поне засега обаче Фортуна се усмихва на Георгиев, който спечели квалификациите с резултат 2:1.

2021 SVO Stefan Boti SD

снимка: rallyxpress
ПАК С КЪСМЕТЛИЙСКИТЕ „ШПАЙКОВЕ“… Стефан Георгиев не се разделя със синия чифт от спортните обувки, получени като подарък от Иван Тонев. Точно с тях заралията даваше здрава газ през 20-20, когато спечели титлата в НС2. Сега мерникът на пилота е по-нависоко.

„И нищо не съм правил по колата след Лясковец – заяви за RallyXpress Стефан Георгиев. – Дори не го измихме [Форд-а] за тук!“

Но в типично своя стил, Георгиев, който не прави изключение от другите пилоти със своя фатализъм, великодушно пропуска да спомене, че е с „шампионските“ боти, подарени му от легендарния заралийски навигатор Иван Тонев. Между другото, ако видите, че Стефан е обул вехтите сини обувки, значи работата отива на каране за победа на всяка цена.

2021 SVO Opening ZeremonSD

снимки: rallyxpress
ЗАВРЪЩАНЕ НА ПОЗНАТО МЯСТО…  (горе) За няколко часа в събота техническият преглед на автомобилите и пилотите при откриването на Планинско Своге (долу) бяха атракцията в планинското градче в Искърското дефиле.

Което пък значи, че утрешните три манша на Георгиев и Веселинов, до голяма степен или ще затегнат или ще разсекат възел около това, кой да бъде първи асистент на шампиона.

Васил Тодоров (Диамо, Опел Астра, 4-и) е най-добре класиралият се пилот на НС3 – 2:24.312 мин, а най-близкият му конкурент – пилотът на АСК Стара Загора Костадин Костадинов (Хонда Сивик, 2:27.909 мин) е на седем позиции по-назад.

Като се има предвид опита и винаги точната подготовка за състезанията, напълно логично Дани Живков (ЕФКО рейсинг Тим, Пежо 206 RC, RC3, 2:25.936) е пети и първи от автомобилите, притежаващи международна хомологация.

Екатерина Стратиева (Астра Рейсинг, Пежо 208 R2), за която по традиция планинското е само форма за тестове преди поредния рали-старт, е най-бързата в RC4 (общо 10-о място в генералното).

След отказа на Мирослав Ангелов да защитава титлата си в планинското първенство от 20-20, планинската надпревара в Своге е първото състезание, в което, в което на старта имаше кола от категорията RC2.

Това беше бяло бургаско Мицубиши Лансър Ево 10 и както пилотът на Вромос – Димитър К. Чолаков (да не се бърка с президента на сливенския АСК Булсим Димитър Ст. Чолаков – бел. ред.), така и колата заслужават малко повече внимание.

Причината е, че за комбинацията Чолаков&Лансър това е абсолютен дебют в националните шампионати и специално в планинските надбягвания.

„Много е тежка, търсех нещо друго (под наем или да купя), но не стана и стартирах с бегачката на баща ми Константин Чакъров“, обясни за сайта пилотът.

2021 SVO Dim Cholakov SD

снимка: rallyxpress
НАЧАЛО НА КАРИЕРАТА Със старта на третия кръг от планинското първенство за Димитър К. Чолаков ще започне развитието му като пилот. Така предполага и вижда бъдещето си в спорта 25-годишният състезател на Вромос.

Бургазлията обаче, който е категоричен, че в спорта иска да се развива, а това ще стане занапред от Своге, за едната бройка да се окаже пътувал напразно, след като при техническия преглед на „ево-десетката“ се установи, че в кокпита няма стойка за подвижния пожарогасител.

Нередността беше отстранена, след което 25-годишният строителен инженер кара не само разумно за абсолютен „новобранец“, но и показа разумен прогрес в трите манша.

Той започна 14-и (2:34.576), във второто каране свали 3.675 сек (10-и), за да свие други 3.6 сек и да приключи на 8-ото място в генералното класиране.

Силно и доста напористо за ралиджия каране над Своге направи каращият за Жико-Моторспорт Виктор Тужаров (Ситроен Саксо, RC5), който от общото 11-о място в първата сесия, премина през 12-а позиция, за да финишира деня на това място и като най-бърз в категорията си.

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

Планинско Своге влиза в хрониките на този шампионат, не само заради двата дебюта на пилоти през годината – Левент Юмеров (Шумен Моторспорт, БМВ Е46) и Димитър К. Чолаков (Вромос, Мицубиши Лансър Ево 10), но също е с още един дебют и едно завръщане. Става дума за първото участие на Л. Николов (Ситроен Саксо, на снимките на Асен Илиев, долу), който в първото си състезание на терена се появи като подсигуряващ автомобил. „Но не каква да е [кола], а шампионска и не на кой и да е, а на Ал-Димитров- Пъчката.“ Според пилотът, подготовката на колата, която е престояла близо 2 години „на трупчета“ е заслуга на Виктор Тужаров, а „довършителните“ работи – на самия Николов.

2021 SVO L Nikol AI 033

Объркване със стартовите номера, непосредствено преди началото на третия кръг от шампионата доведе до логично забавяне на церемонията по откриването на надпреварата, която от своя страна продължи да се трупа и за старта на първия манш, потеглил с 48 мин. закъснение. Част от галимацията (спортният директор Георги Стоянов правеше опити да я реши), както лесно установи RallyXpress, се дължи на неточностите при заявките, както и на това, че новопоявилите се пилоти са били без досегашни стартови номера за участие и като резултат, вместо напечатаните легални числа, в действие влезе принтера на организатора. Също така беше странно да се види и това, че Д. Чолаков на техническият преглед се появи както със стикерите на надпреварата, така и с предварително получен от секретариата …№1. „Реших, че това е някакъв жест за дебюта“, обясни Чолаков, който в състезанието реално се появи с ксероксен хартиен №86.

„С ремаркета“ или „под конвой“, както е записано в Допълнителния правилник на планинското ще се изнесат пилотите до старта на 3352-метровото трасе, се обсъждаше до сами началото на церемонията по откриването. И слава на Бога, че последното решение не предвиждаше „талигите“ да са широкият едва 7.5-метра път, отреден за боксове, което във всеки вероятно критичен момент би се превърнало в ужасяващо твърда и неподвижна бариера.

2021 SVO BOxes SD

:: На снимката (горе), изпратена до сайта от подписалият се като
Петко Радойнов, добре се вижда напрежението от задръстването
за пътуващите автомобили на феновете, както и импровизираното
„резервиране“ на територия в боксовете, направено от някой
от екипите, отишъл в зоната рано-рано.


Две апликации за Осогово вече са приготвени и, както изглежда, те ще бъдат отново от двама от тримата дебютанти – Левент Юмеров и Димитър К. Чолаков. Първият в четвъртък, а вторият днес, обявиха, че най-вероятно следващият им старт ще е край Кюстендил на 28 август.  

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев