• ...В ЗАВОСКИТЕ ТИМОВЕ: КОЙ КАКВО "СЪБРА" ЗА СТАРТА НА МОНТЕ КАРЛО И НОВАТА ЕПОХА НА WRC...

     

  • ...КАКВО ПРЕДВИЖДАТ НОВИТЕ РЕГУЛАЦИИ НА ФИА ЗА СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ В WR...

  • ...НОВАТА ЕРА В СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ ПРЕДСТАВЕНА С ЕДНОЧАСОВО ТВ-ШОУ В МИНИЧНИЯ ХАНГАР 7...

Двама са нови шампиони, само един е с „дубъл’20“

Неделя, 28 Ноември 2021 | от Стефан Илиев, Калояново
Двама са нови шампиони, само един е с „дубъл’20“

ПОСЛЕДНИТЕ четирима от пилотите, които претендираха за новите титли в завършилото първенство на затворен маршрут и писта, станаха известни днес на Дракон, недалеч от пловдивското село Калояново. Това са Пистарите Пламен Камбуров (Ел-Ви Ауто Рейсинг) в Серия Макси, Иван Влъчков (КА2 Рейсинг Тим) в Серия Туринг и Крум Крумов (Жико Моторспорт) в Серия Лада. Носителят на титлата При „спортистите“ това е Йордан Методиев (МБ Рейсинг), който си бе гарантирал дубъла на короната още преди писта Хасково, чийто домакин бе комплекса Дракон-а.

Победата в кралския клас отиде при Константин Маршавелов с (Мицубиши Лансър Ево 10), но титла е за Пламен Камбуров (Мицубиши Лансър Ево 9), с която софиянецът прави дубъл от победи в два шампионата, след като преди това спечели и първенството в планинските изкачвания.

2021 DRA Opening AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
НАЧАЛОТО НА НАЙ-КЪСНАТАТА ФИНАЛНА ГОНКА… Състезатели и организатори са построени на старт/финалната права на писта Дракон, с което да открият най-късния финал в този шампионат от десет години насам.

2021 DRA Zau Bau AI 002

снимка за rallyxpress: асен илиев
ЕТО, ЗАРАДИ ТАЗИ ЕЗДА… Васко Въжаров не завърши, но аплаузите, които обра от публиката струват повече от всеки приз…

Това е крайният резултат от надпреварата в Макси. Косьо стартира от първа позиция, но Васко Въжаров (Опел Астра, Грийн Фокс Моторспорт) го изпревари още на първата обиколка.

Така се заформи първият дуел – Заю-Баю отпред, Косьо – близко зад него.

След 7 обиколки Въжаров обаче се прибра в бокса (счупена полуоска), но пък напълно заслужено обра овациите на публиката и заради дългата пауза (наказание от 2020 г. – бел. ред.) и заради невероятния си хъс.


Двама са нови шампиони, само един е с „дубъл’20“

снимка за rallyxpress: асен илиев
ПЕТ ГОДИНИ ПО-КЪСНО, НО С ДУБЪЛ ЗА СЕЗОНА… Пламен Камбуров спечели и пистовото първеснство и за първи път в кариерата си завършва годината с две титли от два шампионата.


Другите двама, които водеха своя

драматична битка, залогът
за която бе титлата за 2021,

бе между  Пламен Камбуров срещу Илия Царски. Те вървяха броня в броня през цялата състезателна дистанция.

Царя нямаше какво да губи. Пламен обаче се бе устремил към титлата. Трябваше му 5-о място или по-предно класиране, за да стане шампион.

Е, завърши 3-и и това му гарантира титлата за 2021 писта. Пред него бе Румен Киров (Старт-М Криводол, Субару Импреза WRX), който кара отлично както през целия сезон, така и в това последно за сезона състезание. Той стъпи втори на подиума.

2021 DRA Marshav AI 002

снимка за rallyxpress: асен илиев
НА ДОМАШНАТА ПИСТА-ЛОГИЧНО ПЪРВИ… Константин Маршавелов спечели логично онова, което повредата на старта на писта Енеос му попречи да направи през май, а и добавъчно затегна сезона на шесткратният първенец на България.

„Доволен съм, защото това е първия ми сезон с две спечелени титли… – коментира Камбуров. - …от годините назад. А пистовата [титла] е първата от петилетка насам, затова е и още по-ценна!“

Тук трябва да бъде отбелязани два факта.

Първият от които е, че серията от четири последователни титли на Маршавелов бе прекъсната, както и това, че пловдивчанинът взе „среброто“ с равен брой точки с криводолския пилот Румен Киров – по 114,

равенство в класирането,
каквото не се помни

най-малкото от две десетилетия.

И второ, че бонусът от 3:0 победи срещу Киров определи и второто място в края на годината за Маршавелов.

За кратко „вътрешно-тимова война“ водиха и съотборниците от КА-2 Рейсинг Венцислав Станев и Камен Василев – двамата с Мицубиши Лансър Ево 10.

Въпреки че бе втори на решетката, Венци закъсня, а след това и гумите не му държаха, тъй като колата му на два пъти излита от пистата. Накрая дойде и удара с Камен Василев. След това двамата се прибраха в бокса.

2021 DRA Vlachkov AI 002

снимка за rallyxpress: асен илиев
ШЕСТА ПОРЕДНА, НО НАЙ-ТРУДНАТА… Иван Влъчков влиза в аналите на пистовият ни автомобилизъм като тай-младия пилот, който е спечелил половин дузина титла. Шестата обаче, бе и най-драматичната му победа заради технически проблеми от самия старт на шампионата.

Шампионски сметки имаше и в Серия Туринг, след чийто финал Иван Влъчков (КА2 Рейсинг) с сложи за 6-и пореден път короната. Той обаче трябваше да стане на всяка цена първи, докато лидера в шампионата Стоил Неков (Елена тим, Хонда Сивик) не трябваше да завърши втори.

Появи се обаче неочакван фаворит. След старта, още на първата обиколка, Димитър Кондев (Грийн Фокс Моторспорт, Рено Клио) атакува Влъчков и поведе.

Иван Влъчков се опита да си върне позицията, успя, но за кратко. Кондев отново излезе начело и даже отвори чувствителна преднина. Но обиколка преди финала моторът на Кондев гръмна и той се прибра в бокса обвит в дим.

2021 DRA Keksa ASt 001

снимка за rallyxpress: асен стоянов
НЕ ОЦЕЛИЛИ „ВАКСАТА“… При така силно настроен и подготвен автомобил, единственото, което не стигна на Кекса за да повтори победата си от писта Енеос, бе някаква си обиколка и половина…

Така Влъчков спокойно пресече финала първи, а Неков стана 8-и. Втори стана Искрен Веселинов (Грийн Фокс Моторспорт, Хонда Сивик), а трети бе Деян Георгиев (Елена тим, Опел Астра).

„Доста се озорих с Кекса [Димитър Кондев], правеше ми по два-три автомобила дистанция на правите и го „събирах“ в завоите… Много е напреднал с техниката!

„А за мен – първият шампионат от 2016 г., в което имах такова напрежение, заради техническите проблеми, които бяха в началото. Добре е, че завършвам с титлата, шеста по ред!“

2021 DRA Pachka AI 002

снимка за rallyxpress: асен илиев
ДО ПОСЛЕДНО КРИЕШЕ ДЕСЕТИТЕ В РЪКАВА… След квалификациите в събота Ал-Димитров не искаше да каже, колко са „асата“, които крие в ръкава си. Днес Пъчката ги извади точно на време и на точното място.

Броени дни след рождения си ден, Александър Димитров–Пъчката (Грейн Фокс Моторспорт, Хонда Сивик) си подари победа – първата не само за годината. Пъчката направи хеттрик: стартира от първа позиция, завъртя най-бърза обиколка и финишира триумфално.

„Вчера казах, че имам резерв – сега мога да посоча точно къде – след S-образния завой имах какво да коригирам и оттам извадих онова, което ми трябваше за победата днес“, обяви пред сайта с новините в българския автомобилен спорт Ал-Димитров.

Шампионът Йордан Методиев (МБ Рейсинг, Хонда Сивик) не стартира заради повреда в двигателя.

„Не само двигателя, но и шпер, по-важното е, че „хванах“ мотора овреме и спестих поражения и разходи“, каза за RallyXpress русенският пилот.

И в серия Спорт имаше емоции. При загасването на светофара Деян Куманов (Стара Загора, Хонда Сивик) направи фаулстарт, излезе втори след Пъчката и бе пред стартиралия втори Александър Антов (Грийн Фокс Моторспорт, Хонда Сивик).

Сашо преследваше плътно Пъчката, но не можа да го изпревари. На 6-ата обиколка Антов получи повреда в съединителя и спря край трасето. Така  в последния старт за сезона,  след Пъчката, втори финишира Симеон Симеонов (Стара Загора, Хонда Сивик), а трети стана Куманов.

2021 DRA Krum Kru AI 002

снимка за rallyxpress: асен илиев
УДЪРЖА НА ДУМАТА, ДВЕ КУПИ ЗА ВИДИНСКИЯ КЛУБ… Крум Крумов стартира сезона с победа в Бургас, пропусна Стара Загора, но не пропусна да спечели и финала на първенството, взимайки и титлата при лададжиите, и тази в Х2.

В серия Лада Крум Крумов (Жико Моторспорт) до този момент имаше само победи в състезанията, в които е участвал. Пропусна само Стара Загора. Но Крум приключи сезона по шампионски – с абсолютно убедителна победа.

„Пълно задоволство, защото и взимам и двете титли – обяви Крумов, на когото очевидно на Дракон-а му върви като по вода, като се има предвид, че именно тук бе втората му и вероятно най-важна победа за годината.

Истински подвиг обаче извърши Дончо Дончев (Грийн Фокс Моторспорт). Той стартира последен, а финишира втори. При потеглянето му имаше съмнения за фалстарт, но след преглед на видеото се оказа, че стартът му е чист. Така Дончев финишира втори. Трети стана вече бившия шампион в Лада – Иван Лишев.

ХРИСТО СТОИЛОВ СИЛНО И ПРИЯТНО ИЗНЕНАДАН

Izo Stoilov 002Калояново, RallyXpress

ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЯ, че публиката, която днес се събра край трасето бе най-много за състезание от националното първенство – обяви по телефона за сайта с новините в българския автомобилен спорт собственикът на писта Дракон инж. Христо Стоилов (на снимката). – „Разбира се, причините са много, две от които обаче са важни – малкото състезания в условията на пандемията и финала на шампионата на писта.“

Стоилов, който в спорта е минал почти през всички позиции, започвайки с пилотирането и познава механизмите из основи, обаче е склонен и на малко прибързан оптимизъм.

„Да си призная, сякаш започва [спортът] да се възражда?“, пита се Дракона, като взема за повод днешното масово посещение на публиката край трасето в Калояново.

Другото, което отбелязва Стоилов е и факта, че въпреки крайно завързаното класиране преди финала, и в четирите серии последните стартове бяха безконфликтни (чисти), а писта Хасково завърши без протести, крамоли или „изясняване на позоциите“.

За да се разбере, дали Стоилов е прав, ще се наложи да се изчака следващата година и следващите състезания от шампионата на затворен маршрут и писта.

2021 DRA Publika AI 001

снимка за rallyxpress: архив на христо стоилов
ГЛЕДКА, КОЯТО ПЪЛНИ ОКОТО И РАДВА ДУШАТА… „Усетих се малко късно, за да направя снимката, защото в този момент, голяма част от публиката беше се отправила към изхода“, написа като коментар на този кадър собственика на комплекса Дракон.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев