• ...БЕЗ ОТСЪСТВАЩИ: 30 ЕКИПАЖА ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ЦЕРЕМОНИАЛНИЯ СТАРТ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДНО: ТРИДЕСЕТ ЕКИПАЖА СТАРТИРАТ В УТРЕШНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ КОРОНА-ВИРУСА СПИРАТ ТРИМА ПИЛОТИ ОТ УЧАСТИЕ В 51-ОТО ИЗДАНИЕ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

Григоров прави мап... онлайн, пуска заявката си „на тъмно“

Неделя, 11 Април 2021 | Русе/Ловеч/София, RallyXpress
Григоров прави мап... онлайн, пуска заявката си „на тъмно“

КАПА БЛОКИРАН С ПАНДЕМИЯТА,
ЩЕ МАПВА КОЛАТА ОТ БЮРОТО СИ

ИТАЛИАНСКИЯТ мапер Джорджо Капа (на снимката) е добре познат на дузина български пилоти, за които през годините той е работил, но италианецът също така добре знае и нашия автомобилен спорт. Този път обаче Капа няма да лети за София и после – към Ловеч и причината е повече от ясна – „короната“, която го блокира в Италия. Но това нямаше да е познатото у нас профи, ако би зарязал работата наполовина, още повече, че с Боби има дългогодишни „електронни“ отношения. Така мапването на русенският „кавалерист“ ще стане дистанционно. За това пък специално е купил кабел с букса за Мотек UTC, свързвайки мотора през компютъра и чрез която линия Капа ще може да работи от бюрото си в Италия. Както се казва – онлайн сетване…
20161006 GiorgioCappa 63ac8

ПРИНУДЕН съм да пусна заявката „на тъмно“ – обяви днес привечер видинският пилот от Русе Боби Григоров. – Не е за друго, а защото по последния момент няма да знаем дали наистина сме готови. Но правим всичко възможно!“

Боби Григоров дори е съвсем краен, казвайки, че за участието най-много го натискат момчетата от екипа в Ловеч и, ако в тима непрекъснато увеличават пресата, то е най-вече и заради тях.

Това, с което отборът на MG Рали Тим се сблъска в момента като недостиг на време (финансовата въпросителна – виси над всички пилоти!!! – бел. ред.) е дълга и основна ревизия, каквато пилотът е правил на два пъти през кариерата за Ситроен-а – през 2015 г. и два сезона по-късно.

„Имаше много неща, които не ми харесваха в Мицубиши-то, а преправянето им не бе проста работа и реално отне няколко месеца“, допълва Боби картината на сегашната ситуация с времето, движещо се на самия ръб на графика за спринта в Пещера.

Подготвена в халето в Ловеч, започвайки с „Операция всичко долу!!“, само от прегледа на първите снимки на купето, човек трудно може да си представи, че става дума за ревизия, а не за цялостно изграждане на рали-бегачка.“

„Така е“, съгласява се Григоров, но и правейки уговорката, че за самия екип в Ловеч, това не е толкова рутинна работа, а истински голямо предизвикателство, на първо място за техния професионализъм.

Григоров прави мап... онлайн, пуска заявката си „на тъмно“

снимка за rallyxpress: александър събев
РАБОТНА ПЛОЩАДКА… Мицубиши-то на MG Рали Тим на стойките в ловешкия сервиз, след като основните работи по… строителното му ревизиране са завършени.


Виждайки по-късните кадри, няма как да не се съгласиш, че и едното, и другото е направено като от най-именити европейски препаратори. И то по нормален за пандемичната ситуация график, в който трудно се синхронизира днешното радостно „отваряне“, последвано от неочакваното утрешното „затваряне“ тук или по Европа-та…

„Оттук и забавянето на частите, забавянето в работата, изоставането във времето. Но и това е преодоляно, като остава само един единствен проблем – ревизията на кардана – допълва пилотът на MG Рали Тим. – Сега той се ревизира, а докато не мине това, Джорджо [Капа] не може да направи мапването.“

Боби Григоров е категоричен, че направят всичко, за да бъде екипът в Пещера. Точно поради тази причина, заявка, направена макар и „на тъмно“, ще бъде изпратена до организаторите.

„Без значение е дали и как ще бъде завършена ревизията – уточнява пилотът. – Защото при всички положения ще търсим проверка на направеното [по колата], а не и класиране, заради което и ще направим заявката си.“

РЕВИЗИЯ ИЛИ ИЗГРАДЕНА НАНОВО РАЛИДЖИЙКА?

2021 MG RT logo SMЕКИПЪТ на GM Рали Тим съвсем прагматично раздели работата по… т. нар. ревизия на Мицубиши-то в пловдивския квартал Марково и в Ловеч. Ако за работещият над Тепетата Кольо Паунов се падна и имаше по-леката задача за ревизията на скоростната кутия, то ловчанлии трябваше да свършат далече по-голям обем от работа, то във варианта на непрекъсната несигурност от пандемичното „спри-тръгни-спри…“.

2021 MG RT gear Kolio VK

снимка за rallyxpress: виви кирова/плавдив
ПЕДАНТИЧНА ПРЕЦИЗНОСТ… Бившият пилот и мулти-шампион на страната в планинските изкачвания Кольо Паунов, завършва монтажа на новия кожух и ревизираната скоростна кутия, която ще бъде използвана от екипажа Борис Григоров/Виктор Миленков.


Какво беше направено по „деветката“ до момента, преди да бъде качен ревизирания кардан и италианецът Капа да може да направи мапването на автомобила:

пълна ревизия на скоростната кутия;
» ревизия на спирачките и монтиране на специален кит;
» монтиране на нов заден диференциал;
» ревизиране на амортисьорите в Колина M’спорт;
» ревизия на раздатката;
» чисто нови тубро-пътища;  »поставени нови водни маркучи.

2021 MG RT Reviz 002

снимка за rallyxpress: александър събев
В ОЧАКВАНЕ НА РЕВИЗИРАНИЯ КАРДАН… Поредното изчакване: „кавалеристът“ е вдигнат във въздуха, преди да дойде и да се монтира ревизираната част. След това идва ред интернет връзката и дистанционното мапване на двигателя от Джорджо Капа, който ще си е… удома.

Както сочи справката на RallyXpress, първата от двете последователни ревизии на Ситроен-а, който караше видинчанинът, е била точно толкова детайлна, но значително по-кратка заради разликите между един автомобил от този клас с Мицубиши Лансър Ево 9, който е „японска сглобка“ в Италия.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев