• ...СКАНДАЛ НА ФИНАЛА НА ПЛАНИНСКОТО: ОСОГОВО 2021 Г. ПРЕКРАТЕНО СЛЕД МАНШ 1, СЛЕДВАТ ПОДРОБНОСТИТЕ...

  • ...ПРЕДИ ФИНАЛА НА ОСОГОВО: КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ ВАРИАНТИ ЗА ШЕСТ ОТ ДЕСЕТТЕ ТИТЛИ В ПЛАНИНСКОТО...

     

  • ...ИЗВЕСТЕН Е СПИСЪКЪТ СЪС ЗАЯВКИ ЗА ФИНАЛА В ОСОГОВО 2021, 48 АВТОМОБИЛА СЕ СЪБИРАТ НАД КЮСТЕНДИЛ...

В новото планинско Своге - всички ще са дебютанти

Събота, 31 Юли 2021 | София, RallyXpress
В новото планинско Своге - всички ще са дебютанти

6 МИН. С БОБИ ГЕТОВ НА
ШОКОЛАДОВОТО ТРАСЕ

OnBoard
КАКВО представляваше класическото трасе на бившето „Шоколадово рали“ (бивше окръжно и квалификационно състезание за шампионата – бел. ред.) в Своге през 70-те години на ХХ век и каква беше отсечката Миланово по време на четирите старта на като планинско изкачване – вижте ТУК, от онборд записа в Пинто-то на Боби Гетов

СЛЕД 10 ГОДИНИ, в които в календара на планинския шампионат не се правеше състезание в Искърското дефиле, класическата надпревара над Миланово бе възстановена тази година. За бившето „шоколадово“ състезание дори се говореше и през 2020 г., но реално то се завръща в шампионата сега, при това значително променено.

Това ще е първото състезание, което ще бъде организирано и проведено от формираният през 2020 г. панагюрския клуб Ел-Ви Ауто Рейсинг.

Трасето е встрани от използваната при второто възраждане (2009 г. ) писта и тя е различна и като конфигурация и като технически характеристики: скъсена е от 6.400 до 3325 м., 10 леви и 12 десни завоя, денивелацията е 266 м. и главно локацията и е такава, че тоталният транспортен хаос около състезанието от 2011 г. трябва да бъде избегнат.

„Логистичните проблеми и сигурността на зрителите и състезателите са причината за промяната ида сме близо до Своге, където ще е техническият преглед, информационното табло“ – обяснява директорът на състезанието Жеко Ганчев. – Отделно организацията е такава, не само за има по-малко транспортни конфликти (Миланово е част от националната пътна мрежа – бел. ред.), но и местните фенове да бъдат улеснени в двата дни на състезанието.“

В новото планинско Своге - всички ще са дебютанти

КАРТАТА на новия вариант на планинско Своге.


А това означава, че всички, които ще стартират в петото състезание от шампионата (реално 3 кръг – бел. ред.), в следващия уикенд ще бъдат абсолютни дебютанти на непознато трасе.

За последно вариант от тази отсечка е каран в последното Виктори Рали София през 2008 г., но това е правено единствено от „ралиджиите“, повечето от които сега или не са в този шампионат, или са стопирали състезателната си дейност.

ПРЕДИ 10 ГОДИНИ: ВРЪЩАЙКИ ЛЕНТАТА ЗА ПЛАНИНСКО СВОГЕ…

ДА СИ ПРИПОМНИМ важните факти от това състезание, което между 2008 и 2011 г. използваше трасе, определяно от всички пилоти и организатори като една от най-техничните и емоционални скоростни отсечки, но и в същото време непозволяваща прилагането дори и най-елементарните стандарти в организацията на надпревара от националното ни първенство.

:: Първото състезание над Своге стартира с квалификациите си на 25 април 2008 г., а победите в него в двете главни категории – групите А/N и Х са спечелени от Ясен Попов (Булрейс, Мицубиши Лансър Ево 9) и Тихомир Златков (ЕФКО Рейсинг Тим, Форд Ескорт). След тази година Ясен Попов последователно печели първите места в категорията на хомологираните автомобили и през следващите три издания на планинската надпревара в Искърското дефиле.

2010 SVO Popov Win SS

снимка за rallyxpress: александър спиров/apix
НА МИЛАНОВО – ВИНАГИ С „ВРАТИТЕ НАПРЕД“… В типичен за Яската стил, пилотът кара по митичното „шоколадово“ трасе над Своге.

:: Две победи там в група Х (2008 и 2009 г.) има ветеранът в ралитата и планинските изкачвания има Тихомир Златков, една победа (2010 г.) е за Борис Бориков (Б и Б Рейсинг Тим, Субару Импреза WRX).

:: Последните победители в планинско Своге са Николай Диков (Стара Загора, Ситроен Саксо, А/N) и Николай Златков (Проспийд, Ауди S1, Х), като в групата на хомологираните автомобили Диков е един от общо четиримата пилоти, стартирали в това състезание.

2011 SVO ZlatDiko SS 01

снимки за rallyxpress: александър спиров/apix
ПРЕДИ ДА ОТКАЖЕ НАЦИОНАЛНИТЕ СТАРТОВЕ… (горе) Ники Златков плъзга своята S1 на един от обратните завои по трасето. Това е първото от последните три състезания до 23 май 2019 г., в които пилотът на Проспийд участва в България, насочвайки програмата си в европейските планински стартове. (долу) Заралията „катери“ по Миланово за победа в шампионат, в който малкото участници през сезона в обединената група А/N го направиха победител, но не и шампион.

:: Може да се приеме, че полуофициалният дебют на Даниел Попов в автомобилният спорт е именно над Своге на 12 юли 2011 г. (на факсимилето долу – публикацията на RallyXpress по повод първата „диктовка“ на Попов-мл., виж ТУК), когато с разрешението на спортните комисари той сяда на дясната седалка до баща си като навигатор. Тези три качвания по 6-киометровото трасе трябва да бъдат тренировка за екипажа Попов/Попов, на когото един уикенд по-късно предстои участие в сръбското рали.

20100712 Dani Debut SSD

:: Състезанието в Своге бележи и първото участие на тогава 25-годишната арменка Лилит Айрапетян при серийните автомобили. За отбелязване е, че именно планинско Своге е единственото от състезанията в този шампионат, в който през 2010 г. се състезават едновременно три дами (нещо което не се е случвало досега) – освен Айрапетян, на трасето са Ива Палма и, разбира се, Екатерина Стратиева.

2010 SVO Lilit Ayrapetyn SS

снимка за rallyxpress: александър спиров/apix
ПЪРВИ СЪСТЕЗАТЕЛНИ КИЛОМЕТРИ… за младата състезателка от Горна Оряховица Лилит Айрапетян.

:: Тъжен беше стартът през 2011 г., ден преди който гилдията напусна ветеранът на телевизионната автомобилна журналистика Ричард Груев. Не само, че състезанието в Своге бе посветено на Ричката (на снимката долу), но и заради траурната церемония бе свито до един ден, в който трябваше да се проведат и квалификации и състезание.

2011 SVO Richi Memor SD 001

Така направената екстрена промяна показа, че подобно „обединение“ е не само необичайно, но и направо невъзможно по лошите нашенски стандарти.

2011 SVO StarHQ SD 001

снимка за rallyxpress: александър спиров/apix
ПОД ОТКРИТО НЕБЕ… (горе) Щабът на Планинско Своге се е събрал, за да утвърди резултатите от квалификациите. (долу) Стартът на състезанието, разположен недалеч от кръстовището, което през четирите години създаваше повече затруднения за всички, отколкото нормална обстановка за надпревара от национален шампионат.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев