• ...БЕЗ ОТСЪСТВАЩИ: 30 ЕКИПАЖА ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ЦЕРЕМОНИАЛНИЯ СТАРТ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДНО: ТРИДЕСЕТ ЕКИПАЖА СТАРТИРАТ В УТРЕШНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА 51-ОТО МЕЖДУНАРОДНО РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

  • ...ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ КОРОНА-ВИРУСА СПИРАТ ТРИМА ПИЛОТИ ОТ УЧАСТИЕ В 51-ОТО ИЗДАНИЕ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ...

     

Шуменци отказаха началото на планинския шампионат 2021

Четвъртък, 25 Март 2021 | Шумен, RallyXpress
Шуменци отказаха началото на планинския шампионат 2021

АКО „КОРОНАТА“ НЕ РЕШИ ДРУГО
В ПЕЩЕРА ЩЕ СЕ ОТКРИЕ СЕЗОНА

2021 PES Logo Off
ПЪРВИЯТ рали-спринт в Пещера (17/18 април) – дебютно състезание на тази дисциплина в този град – трябва реално да стане и началото на автомобилната година в България, след като до момента две последователни прояви в календара на АФБ – дебютната гимхана във Враца (21 март) и писта Бургас (отложена заради парламентарните избори от 4 април за 7 май) отложиха своите стартове. Но, също както и всички мероприятия в спорта за цялата година, така и Пещера е поставена под въпроса и условието – какво ще реши „короната“ в своя трети прилив.

ОПРЕДЕЛЕНОТО за 10 и 11 април първо състезание от шампионата по скоростните планински изкачвания – шуменското Валери Великов, отпада от календара.

Така първенството в тази дисциплина – ако „ковид-а“ не каже нещо друго - фактически ще стартира с планинската надпревара в Благоевград (24/25 април).

За първи път от повече от десетилетие насам, най-таченото състезание, които събираше и най-много публика и пилоти и с което реално стартираше сезона на класическите дисциплини в националния ни автомобилен спорт, ще остане без старт в своята история.

„Не, не го отлагаме, а го отказваме“, категорично подчерта за сайта с новините в българския автомобилен спорт Валери Балабанов-Барни, който е директор на надпреварата и лидера на шуменския автомобилен клуб Шумен Моторспорт.

Решението за отказа от Планинско Валери Велико е било взето днес, след като Балабанов е имал едночасова среща в общината с Найден Косев, заместник-кмет на Шумен и член на организационния комитет на състезанието.

Острата епидемична обстановка в града, както и заповедта на директора на Районната Здравна Инспекция-Шумен д-р Пепа Калоянова от 11 март, са двете основни причини Организационния комитет на Валери Великов и АСК-то да стигнат до решението за отказа от старта на 10 април.

2021 SHU Can RZI Zapov

ФАКСИМИЛЕ от заповедта на РЗИ-Шумен

Да припомним, че през 2020 г., със самото начало на пандемичната обстановка у нас, шуменци – в буквалния смисъл - направиха невъзможното, за да спасят традицията, създавана от тях с години.

Въпреки, че трябваше да подготвят Планинско Валери Великов в непрекъснатият вариант „спри-тръгни-спри-тръгни“ заради COVID-19, Шумен Моторспорт успя да направи всичко и мемориалният старт фактически откри „ковид-сезон 2020“.

Сега обаче в организационно положение ситуацията не само е по-неясна и по-заразна, но и на нейния фонд миналогодишното „спри-тръгни“ изглежда направо сигурно.

Шуменци отказаха началото на планинския шампионат 2021

снимка: петко станчев/rallyxpress
ПЪРВАТА ПРОБОЙНА В ТРАДИЦИЯТА… С отказа на Организационния комитет на Планинско Валери Великов и АСК Шумен Моторспорт, традиционното начало на „класиките“ в българския автомобилизъм се отлага за втори път, след преместването на датите на писта Бургас от 4 април на 7 май.


Защото, дори и организаторите да биха получили на 1 април „добро“-то и от Община Шумен, и от РЗИ-то, пресметнато педантично, за подготовката на Планинско Шумен АСК-то би разполагало точно с… 4 дни, време, за което нито един домакин на състезание у нас не е правил подготовката за старта.

Достатъчно е да се пресметне, че 4 април е денят на парламентарните избори у нас, а при нормално положение най-нетърпеливите пилоти вече са в Шумен 3 дни преди старта, за да се разбере, че за отрязъкът от 5 дни – обективно гледано – не може нищо да се свърши.

Дори и не-спецовете знаят, че организационното време за едно състезание в планинския шампионат изисква минимум между 3 и 4 седмици.

ВАЛЕРИ ВАЛАБАНОВ-БАРНИ: ВАЖНОТО Е ДА ОПАЗИМ ХОРАТА

2020 SHU Barni Balaban„ЗА СЪЖАЛЕНИЕ обстоятелствата и епидемичната обстановка в града ни принуждават да откажем провеждането на планинско Шумен – каза пред сайта с новините в българския автомобилен спорт Валери Балабанов-Барни (на снимката), директорът на мемориалното състезание. – Целта ни е да се гарантира, че състезанието няма да е още една причина, заразените от „короната“ да се увеличат. И в това отношение заповедта от Районната Здравна Инспекция (виж факсимилето по-горе) е категорична в т.15 – забрана за събиране „…на повече от 15 души на открито и закрито място…“.

Няма как да не се съобразяваме с цифрите (около ситуацията с COVID-19) и в страната… От днес в Бургас хората задължително са с маски и на открито!!!

А дори и да имаше вариант Планинско Валери Великов да бъде проведено „на закрити врати“ за публиката, също щяхме да го откажем, защото този спорт се прави на първо място за зрителите.“

2021 SHU Can Vibera

колаж: rallyxpress
ПЪРВИТЕ РЕАКЦИИ... във вайбър-групата на Шумен Моторспорт.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев