• ...САМО СЛУХ ИЛИ И ИСТИНА? ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АФБ КАМЕН МИХАЙЛОВ БИЛ ГОТОВ С ОСТАВКАТА СИ ЗА СЪБОТА...

  • ...42 КЛУБА С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ТЪРСЯТ ОТГОВОРИ ЗА СЕЗОН 2022...

  • ...ФИА НАЛАГА ДРАКОНОВСКИ САНКЦИИ НА РУСИЯ И БЕЛАРУС ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА...

     

Шампионът отвори сезон на тестове за първенство 2022

Вторник, 04 Януари 2022 | от Страшо Димов, Калояново
  • обновена
Шампионът отвори сезон на тестове за първенство 2022

ФИЧО ИСТИНСКА „ЦИЦИЯ“
ЗА ВИДЯНОТО В ПЪРВИЯ
ТЕСТ НА ПИСТАТА ДРАКОН

2022 DRA Iveln TerzievFich0ДНЕС –УТРЕ качвам мотора на „магарето“ и се започва“ – обяснява Ивелин Терзиев-Фичо (на снимката) намерението по обновяването на бегачката. Това, че ъпдейтването на колата ще е от този ранен етап преди сезона подсказва, че във Влъчков Рейсинг сериозно не искат да изпуснат авантажа си пред конкуренцията, която хвърля все повече усилия, за да свали Иван Влъчков от шестте шампионски трона, на които се е излегнал от 2016 г. насам. Ако се съди за направеното, при това не само от думите на баща и син Влъчкови, а от лицето на Фичо, той може да е предоволен. Защото едва ли е имало тест, в който по настройките и автомобила да се е работило толкова малко, ако не се броят трите реглажа на налягането на гумите… Най-накрая Терзиев все пак обобщава част от новостите: „ …малко по помпата, малко по окачването“ и млъква. Очакванията: тоталната преработка на Хонда-та да компенсира изоставането от конкурентите, което сега е около 40 „коня“.

ТОЧНО 12 ДНИ – между последният тест за 2021 г., направен от Камен Василев и Юли Телийски, писта Дракон бе тиха и без автомобили на трасето на единственото специализирано у нас съоръжение за автомобилен спорт.

Така бе до първия понеделник на новата година, когато отложеният заради дъждовното време от 28 декември тест за екипа на Иван Влъчков (на снимката), беше направен по пълната програма на екипа.

Не, не секретни изпитания, но не и публично обявен.

Както пистата сайтът с новините в българския автомобилен спорт на ден преди финала на годината (виж ТУК), в първият прогнозен слънчев ден от новата година, карето от екипа – пилот, мениджър и двама механици, се изнесе към Коляново.

120 СЕКУНДИ ОТ ДРОНА

Test Day Loho
:: На ЛИНКА ТУК може да видите кратък запис от теста, направен от дрона на Тодор Спасов


„Това [водата] е от мъглата – обясняваше при пристигането на отбора действащият мениджър на писта Дракон Емил Иванов, докато Влъчков-баща и Ивелин Терзиев обикаляха трасето, за да видят доколко е мокра пистата. – Снощи, около 8 часа, тук беше непрогледно!“

Прогнозата за Калояново оптимистично сочеше 15 градуса на въздуха, но рано сутринта индикатора за трасето изписваше въздух 6º, асфалт – 12.

Но и с вода на места по трасето, а това означаваше най-неприятното за всеки екип – да се, чака Райчо да се усмихне по-ярко, след като всичко е подготвено, за да се подкарат планираните сесии.

Разчетите на тези изпитания, по думите на Стамен Влъчков и Фичо, са били единствено като междинен тест, за да се види, кое от направеното преди бъдещата основна промяна на Сивик-а работи и какво ще остане за доработки или промени.

Шампионът отвори сезон на тестове за първенство 2022

снимка за rallyxpress: тодор спасов
НАЙ-ПОСЛЕ ЗАД ВОЛАНА… С видимо нетърпение Иван Влъчков седна в бегачката, за да завърти първите си 12 тура на писта Дракон, с което откри сезона за тестовете на „профитата“ в българския автомобилен спорт.


2022 Vlach Tesat

снимка за rallyxpress: тодор спасов
ОБСЪЖДАНЕ В ДВИЖЕНИЕ ДОКАТО ИЗСЪХНЕ ПИСТАТА… Стамен Влъчков и Ивелин Терзиев за пореден път преди теста оглеждат Сивик-а, обсъждайки какви допълнителни промени ще се правят за новото първенство.

Терзиев е скъп на обясненията около онова, което е направил за това изпитание (виж карето вдясно) и, стараейки се да не се впуска в подробностите, само с общи думи казва, че тези дни, след като има всичко пристигнало за ъпгрейда на „гражданина“, ще започне работата по цялостната промяна за Хонда-та.

„Без купето, разбира се, то си остава…“

Да припомним, че на тази писта през март 2016 г. Влъчков-мл. положи „зрелостния“ си изпит (взет с отличие на показаните времена – бел. ред.) като пилот.

202201 Vlach TS 007

снимка за rallyxpress: тодор спасов
ПЪРВИЯ ТУР - ОБИКОЛКА ЗА ОПОЗНАВАНЕ, СЛЕД ТОВА С ГАЗ ДО ЛАМАРИНАТА… Дори и с частичните промени, направени в настройките на автомобила, Сивик-ът на Влъчков звучи по различен начин.

Месец по-късно, на 24 април, пак на Дракона, пилотът записа първите си две победни квалификации, като ги допълни с две първи места за състезанията в първия тур на тогавашния формат за шампионата на затворен маршрут и писта.

Слънцето напича и, за щастие на шампиона, най-после, той може да седне зад волана, за да се пусне за първи път за сезон 2022 по трасето на Дракон-а.

2022 Vlach Tesat Tosho

снимка за rallyxpress: ивелин терзиев-фичо
НИЩО НА СЛУЧАЙНОСТТА - ПЕДАНТИЧНА ПОДГОТОВКА … Тодор Спасов си играе с „попивателната“, превръщайки в мокри петна две от трите останали от гъстата мъгла локви в първия завой.

Първото задоволство за мениджъра и механика, следейки туровете на Иван идва в края на първата сесия от 5 обиколки, когато Мастър-Бокса отчита време от 1:05.439 мин за 2048 м. (средна скорост от 112.667 км/ч).

Преди това първо излизане на пистата, като всепризнати педанти, шеф-механикът и неговият помощник Тодор Спасов дори си играха на „попивателна“ в първия ляв завой след старта, … подсушавайки асфалта от три локви.

„Ами целта ни беше, за разлика от друг път, когато сме планирали „мокри“ тестове, сега да видим поведението на колата на сухо трасе, макар и с малко грип заради дъжда или мъглата, все едно…“, коментира Стамен Влъчков.

Така че, колкото повече слънцето качваше температурата на асфалта, толкова повече (но не и рязко) слизаха времената на пилота.

202201 Vlach TS 008
снимка за rallyxpress: тодор спасов
БЕЗ ПРОВЕРКИ, БЕЗ ПРОМЕНИ, САМО НАЛЯГАНЕ… Единственото, което механиците правеха по време между тестовите сесии, беше играта с въздуха в гумите на бегачката.

„И освен това, [времето] 1:04.900 (средната скорост е 113.602)е направен, както се казва „не на зелена“ писта, а на влажно трасе и е с около 0.9 по-слабо от най-доброто, което Иван е правил тук…“, допълва Терзиев.

Впрочем това обяснява, защо Фичо се усмихва доволен под мустак.

Още повече като се знае, че Иван не е от обстойните пилоти след каране и от него рядко можеш да чуеш конкретни изисквания или оплаквания, или предположения за поведението на автомобила.

Този път обаче Влъчков е – също необичайно – широко захилен и конкретен:

„Сякаш карах друга кола!“, допълвайки, че за самия него, подобен продуктивен тест, макар и междинен и колкото и кратък да е бил, не е правил.

2022 Vlach Maskot

снимка за rallyxpress: тодор спасов
САМОТЕН И НЕПОКАНЕН ЗРИТЕЛ… Маскотът на дяволитата кукла, завързана на оградата край трасето на Дракон-а, бе неволен страничен свидетел на теста на Влъчков Рейсинг.

ЗА ПЪРВИЯ СТАРТ ВЛЪЧКОВ ОТГОРЕ ДО ДОЛУ СЪС СПАРКО

RallyXpress Logo BlackКалояново, RallyXpress

ТОВА, ЧЕ ИВАН ВЛЪЧКОВ има много „тежък десен крак“ се знае и се вижда от последователно спечелените до момента шест титли в Серия Туринг на скоростното първенство. Подобна безпрецедентна поредица тепърва ще бъде преследвана в годините, но е много малко вероятно до 2029 г. този рекорд да бъде подобрен.

Когато обаче видиш колко оръфана и накъсана е дясната спортна бота на пилота, ясно си даваш сметка, че третокурсникът от НСА Васил Левски изобщо не жали нито обувката, нито спортния си екип.

„А, това му са първите боти“, коментира неговия баща. И тъй като надали въпросът опира до пестене от обувки, то тогава остава единствено другите две възможности – фатализъм на пилота за шампионския чепик или, че е достатъчно бръз и му е все едно с какво е какво е на краката.

Но тъй като предстои промяна и то не само в бегачката, за първия си старт (когато и да бъде планиран той за 2022 г. от АФБ – бел. ред.), Влъчков не само ще е със силно променен автомобил, но и с новохомологираната за 20 гозини екипировка Спарко.

…Отгоре до долу.

2022 Vlach ekip

снимка за rallyxpress: тодор спасов
СКЪСАНА ОТ ШАМПИОНСКАТА ГАЗ БОТА… Иван Влъчков се преоблича за старта на междинния тест на Дракона, в който деформираната в 6-годишната употреба дясна бота, може би е била използвана за последен път, преди да влезе в личната колекция на пилота.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев