• ...ДВА ЕКИПАЖА НА МС-АКАДЕМИЯ ТВЪРДИЦА С ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ ПРЕДИ СТАРТА НА МОНБАТ РАЛИ СЛИВЕН...

  • ...ПЛАМЕН КАМБУРОВ ЗАПИСВА ТРЕТА ПОРЕДНА ПОБЕДА В ДВА ШАМПИОНАТА - ПЪРВИ Е В ПЛАНИНСКО БЪЛГАРКА...

     

  • ...ТОЧНО СПОРЕД ОЧАКВАНИЯТА: НАЙ-БЪРЗИ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ СА ТЕЛИЙСКИ, КАМБУРОВ И ЦАРСКИ...

     

Кой ще финишира първи на километър 14 000 от ралито

Събота, 15 Май 2021 | Варна, RallyXpress
Кой ще финишира първи на километър 14 000 от ралито

РЕЗУЛТАТИТЕ В МРЕЖАТА

2016 Time Keeping
ПОСТИЖЕНИЯТА на екипажите в скоростните етапи на рали България, както и класирането след всеки един от тях в двата дни на надпреварата може да следите на живо ТУК

:: Всички подробности около 51-ото издание на най-престижното ни автомобилно състезание може да откриете на електронния портал на рали България: https://www.rallybg.bg/bg/

ЗА 51 ГОДИНИ ИСТОРИЯ, най-емблематичното от българските ралита има записани точно 13 910.67 състезателни километри във всички досегашни 1033 скоростни тестове от първото издание през 1970 г. насам, разположени край Варна, Шумен, Сливен, по-късно в Рила и след 2015 г. – отново около Варна и Шумен.

Което означава, че днес, на финала на шуменската Новосел 2 (12.45 км) ще стане известен и пилотът, който първи е пресякъл кръглите 14 000 състезателни километра.

Според пресмятанията, направени от RallyXpress, това трябва да стане на 3.45 км от старта на това не по-малко емблематично трасе от България и шуменското рали Стари столици.

Тази своеобразна статистика бе направена от в годишното издание Автомобилен Спорт преди години, когато бе установено, че двамата поляци – Кшищов Холовчик/Мачей Виславски (Субару Импреза WRX), печелейки последния скоростен етап на рали Албена през 1997 г. – Виница, фактически са се разписали завинаги в историята на най-голямото ни автомобилно състезание.

Кой ще финишира първи на километър 14 000 от ралито

ФАКСИМИЛЕ от публикацията на сайта от 9 май 2019 г., ден в който във Варна е даден старта на юбилейното рали България.

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

Втори пореден дебют на сливенчаните Иво Иванов/Николай Тенчев (Булсим, на снимката долу) и тяхното  „британското“ Субару Импреза! Екипажът на новобранците бяха пълни „зайци“ при старта си в ралиспринт Пещера (3-и в клас НС2). Този повторен прощъпалник – този път в ралитата, обаче е висял до последния възможен момент в четвъртък вечер, когато след напрегната – както си му е обичая – работа по събирането на двигателя, екипажът все пак решава да стартира. „Бяхме на кантар – както обикновено е у нас… Причината – резервните части за двигателя, които пристигнаха късно за основния ремонт на агрегата, който трябваше да направим след Пещера“, уточнява Иво Иванов, сега единственият пилот в колоната, който води автомобил с дясно управление.

2021 Ivo i Niki Tenchev SD

Без да уточнява дали и кога може да бъде „обърнат“ волана на бялото Субару, Иванов също подчертава, че той… няма никакъв опит с управлението на кола със стандартната за континента дирекция.

 В историята на българския старт от европейския трофей 2018 г. ще остане като „нулев сезон“, не само защото не бе част от надпреварата под егидата на ФИА, но и преди всичко заради това, че в състезанието година преди юбилей… единствените „чуждестранни“ представители бяха четири автомобила на български екипажи… носещи не-българки регистрационни табели: „ер-петицата“ на Мирослав Ангелов (с унгарски номер), „полското“ Пежо 208 R2, пилотирано от Тихомир Стратиев, както и двамата „англичани“ – Субару WRX на Калин Бенчев (на снимката от Петко Станчев, долу) и това на пловдивския пилот Костадин (Шпльоки) Щерев.

2018 BUL Benchev PS 001

В същото време листата на екзотичните заявки за България бе попълнена от… тайвански екипаж през 2012 г. Тогава двамата китайски „джентълмени“ – Дан Вей Йен и Пинг Ий Чоу (на снимката от Александър Спиров/APIX, долу), стартираха в Боровец с наето от кърджалията Пламен Стайков чисто бяло Рено Клио.

Двамата не оставиха нищо друго като спомен, освен първото азиатско участие у нас, но пък на следващата година доведоха за старта на сливенското рали своите сънародници Стив Йоу Чоу и Ли Вей Уу.

2012 BUL Taiwan crew SS

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев