• ...ДВА ЕКИПАЖА НА МС-АКАДЕМИЯ ТВЪРДИЦА С ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ ПРЕДИ СТАРТА НА МОНБАТ РАЛИ СЛИВЕН...

  • ...ПЛАМЕН КАМБУРОВ ЗАПИСВА ТРЕТА ПОРЕДНА ПОБЕДА В ДВА ШАМПИОНАТА - ПЪРВИ Е В ПЛАНИНСКО БЪЛГАРКА...

     

  • ...ТОЧНО СПОРЕД ОЧАКВАНИЯТА: НАЙ-БЪРЗИ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ СА ТЕЛИЙСКИ, КАМБУРОВ И ЦАРСКИ...

     

Двама от шампионите почват с победи на писта край езерото

Неделя, 09 Май 2021 | Бургас, RallyXpress
Двама от шампионите почват с победи на писта край езерото

РЕЗУЛТАТИТЕ В МРЕЖАТА

2016 Time Keeping
ПОСТИЖЕНИЯТА на пилотите от съботните квалификации, както и резултатите в днешното състезание може да следите на живо ТУК

ШАМПИОНИТЕ В две от четирите серии на първенството на затворен маршрут и писта за 2020 г. – Иван Лишев (Стара Загора, Лада 2105) и Йордан Методиев (Дианел, Хонда Сивик) завършиха като победители в първото от скоростните състезания за новия сезон.

Лишев спечели третата си поредна победа от миналата година насам, записвайки след 14 обиколки време от 20:00.32, мин, оставайки зад себе си Дончо Дончев (Грийн Фокс Моторспорт, ВАЗ 2105) – 20:23.27 и съотборника си Евгени Семерджиев (ВАЗ 2105) – 20:38.70 мин.

Русенецът Йордан Методиев финишира след 18:58.4 мин, следван на малко повече от 5 сек от Александър Антов (Грийн Фокс Моторспорт, Хонда Сивик) и от Александър Димитров- Пъчката (Грийн Фокс Моторспорт, Хонда Сивик) – 19:12.688 мин.


2021 BUR Metodiev AI 002

снимка за rallyxpress: асен илиев
СПОКОЙНО И УВЕРЕНО… Без видими проблеми и с достатъчно доброто темпо, шампионът от 2020 г. в Серия Спорт Йордан Методиев кара край Бургаското езеро.

И двамата спечелиха надпреварите в Серия Лада и Серия Спорт в интригуващи, но и в същото време спокойни гонки, за разлика от втората половина на бургаското състезание – сериите Туринг и Макси.

За Иван Влъчков тази писта се оказа третото от 34-те старта състезание, което пилотът на КА2 Рейсинг Тим незавършва от 2016 г. насам поради технически причини.

Стартът започна реално едва при рестартирането на Серията, след като в началния старт Меган-ът на Косю Йорданов на старта не потегли и неговият партньор в „зелените лисици“ Димитър Кондев (Рено Клио) се „покотери“ върху машината на д-р Хаос.

2021 BUR Kosuo Yord AI

снимка за rallyxpress: асен илиев
ПЪРВИЯ ОГЛЕД… Още преди да е свалил каската си, Косю Йорданов оглежда щетите, които има по неговия Меган, след като Димитър Кондев му налетя откъм дясната част на колата на д-р Хаос, останала на място при зеления светофар.

Последва колона, водена от Кола за сигурност и чистене на разлато масло на старта.

По-късно, при рестартирането, Влъчков поведе с характерното за него темпо, но… до 6-та обиколка, където в обратния завой Хонда-та на петкратният шампион даде дефект.

„Не сме доволни, че започваме сезона без победа, доволен съм, че това е резултат от елементарна повреда“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Иван.

Проблемът е дошъл от тригелната шайба, което позволи на Кольо Карастоянов, партньор на Влъчков в КА2 Рейсинг Тим да вземе втора победа, след пистата София през 2020 г.

2021 BUR Vlachkov Gaff

снимки за rallyxpress: асен илиев и личен архив на иван влъчков
ШАНС ЗА ЕДИНИЯ, МАЛШАНС ЗА ДРУГИЯ… Кольо Карастоянов записа първата си победа, след състезанието в София през 2020 г. (горе). Иван Влъчков е вдигнал капака на своя Сивик, търсейки причината за техническата „нула“ от Бургас, която се оказа повредената тригелна шайба (долу, вдясно).

Шансът на Карастоянов бе, колкото и парадоксално да е, в 3-ата стартова позиция, където стана защитен в инцидента Йорданов-Кондев.

Той завърши състезанието са 21:21.82 мин, следван от Стоян Апостолов (Елена Тим, Хонда Сивик Тайп R) – на малко повече от 7 сек, а Симеон Кандаров (Елена Тим, Хонда Сивик) записа 21:37.51 мин.

В Серия Макси нещата завършиха „на кръст“ от предишното състезание тук преди две години: през 2019 г. Камбуров спечели квалификацията, но загуби от шампиона Маршавелов състезанието.

Сега нещата са наопаки: след успех в тренировките, Маршавелов трябваше да отстъпи състезанието на Камбуров.

2021 BUR Marshavwr AI 002

снимка за rallyxpress: асен илиев
СИГУРЕН ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ… Константин Маршавелов изчаква предстартовата процедура в бургаското състезание, след като вчера спечели квалификациите на първия от кръговете в шампионата.

„Водих до 3-ата обиколка, но загубих мощност и видях, че няма да успея да го атакувам, [Камбуров] беше по-бърз», заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт шесткратният шампион на България. По първи информации от шеф-механика на Маршавелов Димитър Акабалиев, най-вероятно причината е в „някоя от свещите“.

Двама от шампионите почват с победи на писта край езерото

снимка за rallyxpress: асен илиев
НА ЕДНА БРОЯН ДИСТАНЦИЯ… Пламен Камбуров води колоната, следван изкъсо от действащият шампион Константин Маршавелов, след като пловдивчанинът „загуби“ една от свещите на своя мотор и мощността на колата му падна.


„За мен най-важното беше да гарантирам сигурността си на старта (без удар – бел. ред.), после да държа темпото си високо и да съм възможно най-близо до съперника, за да го атакувам – каза за RallyXpress пилотът на Ел-Ви Ауто. – Разбира се, доволен съм, че започвам сезона с победа. Още повече, че вчера правех само една квалификация, заради повреда на скоростната кутия…“


Неговото време на финала е 17:32.36,следван на 14.11 сек от Маршавелов, а на 7.48 от пловдивчанина се класира показалият много силна, но и обичайно атрактивна езда Румен Киров (Старт-М Криводол, Субару Импреза).

Четвърти е вицешампионът за 2020 г. Камен Василев (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10), докато третата кола на екипа – „десетката“ на Венци Станев показа дефект и след бляскавия дебют вчера шампиона на Енеос Къп днес се прибра рано в бокса.

Тук обаче не може да не се отбележи, че в 5-ата обиколка над трасето бе развян жълт флаг, като причината за това бе разлятото на обратният завой до бързите боксовете масло от БМВ-то на варненецът Николай Георгиев.

Тази ситуация, както и предхождащата я в Серия Туринг, когато над половината трасе имаше „зелен флаг“, показваше, че маршалите не се справят добре със задълженията си.

„Състезанието [за Туринг-а] бе спряно, а сега [за Макси] рейс-директорът и маршалите показаха неадекватни действия – обясни ситуацията Маршавелов. – за този завой идваме с „200“, но състезанието не беше спряно, за да бъде почистено трасето…“

2021 BUR Maslo Gaff 111

снимки: стоп кадри на pitlane.tv
С ФЛАГ, С ОРАНЖЕВИ ИВИЦИ И ЖЕСТОВЕ… (вляво) От боксовете сочат на лидера на колоната Пламен Камбуров да затвори плътно обратния завой и че на трасето има разлято масло и дирите от ралзива, които личат ясно (вляво).

ДАНЧО МЕТОДИЕВ Е ЧЕТВЪРТИЯТ НОСИТЕЛ НА ПРИЗА БОРИС БОРИСОВ

2017 Bobi Fare Play 000 9868d3174d1327401d354e8986486cbbТРИЧЛЕННАТА комисия от директорът на състезанието писта Бургас Радко Петров, Константин Маршавелов и Любомир Мечков днес определиха името на четвъртият носител на приза за феърплей. Това е победителят от Серия Спорт и шампион в същата категория от 2020 г. Йордан Методиев  от русенският автомобилен клуб Дианел Рейсинг. „На два пъти в първата обиколка още, направих път на прекия ми съперник – Алекс Антов, за да може спокойно да направи точно траекторията – обясни за портала с новините в българския автомобилен спорт русенецът. – За мен това е голямо признание, което идва и като добра добавка за победата ми в Бургас. Поставих нова скоростна кутия и това несъмнено ме улесни в състезанието. Беше добро надбягване, организацията беше отлична!“

2021 BUR BoBi BoR Metodiev

снимка: личен архив на йордан методиев
ДВА ЦЕННИ ТРОФЕЯ ОТ БУРГАС… Победителят от Серия Спорт в писта Бургас Йордан Методиев позира с приза за феърплей „Борис Борисов“ (вдясно) и купата за първото място в серията.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев