• ...ВНУШИТЕЛЕН СИСЪК СЪС ЗАЯВЕНИ УЧАСТНИЦИ ЗА ТРЕТИЯ СТАРТ ОТ ПИСТОВОТО ПЪРВЕНСТВО В РУСЕ ТАЗИ СЪБОТА И НЕДЕЛЯ...

  • ...ЛЮБЕН КАМЕНОВ БЛИЗО ДО НОВ РЕКОРД НА БЪЛГАРКА, КОРЕКЦИЯТА МОЖЕ ДА БЪДЕ В НЕДЕЛНИТЕ МАНШОВЕ...

  • ...ТРЕТИЯТ ОТПАДНАЛ - СТЕФАН ГЕОРГИЕВ, ФОРДЪТ ИЗДЪХВА ПРЕДИ ДА СТИГНЕ ЧЕШМАТА НАД СЛИВЕН...

За трети път GP на България посветена на Жоро Янакиев

Четвъртък, 07 Септември 2017 | София, Пресцентър на GP България
За трети път GP на България посветена на Жоро Янакиев

ДА СИ СПОМНИМ ЗА ГОЛЕМИЯ
ЛИДЕР И БЕЗСПОРЕН АВТОРИТЕТ

Joro Yanakiev 90
ЗА ТРЕТА ПОРЕДНА ще бъде почетена паметта на големия Георги Янакиев (на снимката) с провеждането на четвъртия кръг от Европейския шампионат по мотокрос в Самоков. Жоро Янакиев беше лидерът, безапелационният авторитет, обединяващ всички моторни спортове в България, човек правещ всичко възможно, за да ангажира институциите не само със спорта, но и да се бори за общественият интерес и да работи за безопасността на движение по пътищата. Георги Янакиев завинаги остана верен на своята първа страст – мотоциклетния спорт. Въпреки, че дълги години бе начело на автомобилния спорт, любовта му към двете колела бе движещ фактор в развитието на мотоциклетизма в региона на Самоков и в България. Георги Янакиев няма да бъде забравен от мотоциклетното общество в България и неговият личен пример за отдаденост към спорта е пример за много други дейци и общественици в спорта.

ЗА ТРЕТА ПОРЕДНА година, БФ Мотоциклетизъм, Организационния Комитет за GP на България, Община Самоков и местния клуб Ридо - Самоков ще почетат паметта на големия Георги Янакиев с провеждането на четвъртия кръг от Европейския шампионат по мотокрос в Самоков на Ридо този уикенд.

Това е четвъртата среща за годината на пилотите от европейския шампионат през сезона, стартирал в късния март в Гърция, продължил през Босна и Херцеговина, преминал през Сърбия, за да спре в събота и неделя край Самоков, който е домакин на това престижно състезание, част от веригата GP на България 2017.

Какво ни очаква на легендарния мото-полигон Ридо? Над 100 състезатели са подали заявка за участие във всички класове на шампионата (МХ65, МХ85, МХ2, МХ1 и МХ), като наши гости ще бъдат пилоти от Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Молдова, Румъния, Босна и Херцеговина и Хърватско.

Всички те ще премерят сили на едно от най-старите мотокрос съоръжения в България, което през годините е доказало, че е притегателен център за кросисти от всички възрастови групи и нива на умения, едно трасе с традиции и огромна маса почитатели от цялата страна, съчетаващи рилската си почивка с много адреналин на Ридо.

В клас МХ65, хърватина Матия Стерпин води в класирането на шампионата, следван от съотборника си Лука Кунич, като третата позиция е за Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна).

Виктор все още се възстановява от контузия и в Севлиево не успя да се представи на нивото, което сме свикнали да виждаме от него. Дори пропусна неделните маншове, но участието му в Самоков е потвърдено. Мирослав Димитров (Марица Рейсинг) се движи на четвъртата позиция в класирането и на Горна Росица показа отлично каране, но на Ридо освен с хърватите, той ще трябва да се справи и с Християн Георгиев (НСА Моторспорт), Золтан Ордог (Румъния) и куп други момчета от най-малката възрастова група.

За трети път GP на България посветена на Жоро Янакиев

снимка: пресклуб българия
НА СРЕЩА С ЦЕНТРАЛНИТЕ МЕДИИ… (отляво надясно) Председателят на БФАС Владимир Илиев, съпругата на Георги Янакиев – Евка Янакиева, зам.-кметът на Община Самоков Люба Кленова, Румен Петков, президентът на БФМ Богдан Николов и новият състезаващ се председател на Ридо-Самоков Янко Ташев.


При пилотите от клас МХ85, ситуацията е още по-заплетена, след като лидера в класирането – Николай Малинов (МСК Севлиево) се „раздвои” и започна успешно участия и в клас МХ2, което му коства не малко физическа енергия и концентрация за четирите манша които кара в неделния ден.

Всяка негова грешка би била от полза на преките му конкуренти като Кристиян Иванов (НСА Моторспорт), Димитър Грозданов (МСК Калабак 1969), Виктор Нейчев (ЕърМакс Рейсинг), гърците Антонис Сагмалис и Мариос Канакис и Николай Тимуш (Молдова).

Някой от пилотите ще се опитат да поправят грешките които допуснаха в Севлиево миналата седмица, което прави борбата още по-напрегната и интересна в тази кубатура.

След като за поредна година пилотите от клас МХ2 доказаха, че са най-амбициозните и непредвидимите в шампионата, в Самоков не ни очаква нищо по различно от видяното досега – оспорвани битки до последния метър за всяка една позиция и точка.

Лидер в класирането на класа е Йоанис Турадзидис (Гър), който обаче през изминалите състезания среща сериозен отпор от страна на българските си конкуренти. До момента пилотът от Солун има 3 спечелени манша от общо шест, като срещу него се изправят Алекс Димитров (Мотоспорт Варна) с една победа в Босна и Херцеговина и Хакан Халми (МСК Севлиево) с двойната си победа в Сърбия.

Халми пропусна едно от състезанията на шампионата и е чак 7-и в класирането, Алекс Димитров 3-и, а втори се нарежда Тони Цветков (Панчо Рейсинг Тийм). Сериозните технически проблеми на Цветков от Севлиево са разрешени и можем да бъдем сигурни, че в Самоков той ще бъде на 100% устремен към подиума.

Към претендентите за подиума обаче трябва да добавим и Майкъл Иванов (НСА Моторспорт) който на Горна Росица, след една грешка, позволи на Халми да му измъкне победата и троянецът се качи на второто място на стълбичката което бе нещо невиждано в последно време.

Халми обаче е в страхотна форма и прекият двубой между двамата ще прерасне в международно преследване на победата в Самоков, апетит към която имат още няколко състезатели като Момчил Иванов и Любомир Васев ЕърМакс рейсинг, Станислав Цеклеов (АИТ Рейсинг Тийм), Кристиян Петков (Велман Моторспорт), Георги Георгиев (Текстил Рейсинг) и други момчета и момичета в класа.

При най-голямата кубатура 450 куб. см – клас МХ1, вече втора година продължава тоталната доминация на Адриан Радуца (Рум), победен само на едно състезание – в Сърбия, от Майкъл Иванов, който тогава се състезаваше в тази категория.

Ако оставим настрана Радуца, който определено е фактор в класа си и налага темпото във всеки един манш, Симон Венев (НСА Моторспорт) и Ивелин Манев (Моторейсинг Варна) са 2-и и 3-и в шампионата. Кристиян Кръстев (Панчо Рейсинг тийм) не е взел участие във всички кръгове до момента и е назад с точките, но е класен състезател от групата МХ1 и засега в тях тримата са надеждите ни за евентуална победа над румънския им колега.

2017 SAM MX Memo

ПЛАКАТЪТ на четвъртия кръг от европейския шампионат по мотокрос

В Самоков обаче ще се намесят и няколко гръцки и сръбски пилота като Душко Паунович и Димитрис Баксеванис и други.

В „обширния” клас МХ, през 2016 г. отбелязахме рекорд по участници в един клас за едно състезание – 56 пилота, като тази година ни очаква почти същия брой състезатели, ако не и повече.

Ридо винаги е бил притегателен център за пилотите от клас МХ, които искат да премерят сили в контролирана среда и състезанията в този клас са повече от интересни. И все пак, след три кръга на шампионата, Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм) води в класирането с не-малък актив от точки пред Юлиян Райчев (Панчо Рейсинг Тийм), а трети е Чиприян Попеску (Рум).

На сцената в Самоков обаче ще видим имена като Мартин Тодоров, Владимир Попов, Янко Зоков, Григор Царев, Тони Цветков, Васил Стоянов и други, чието участие е явен знак за интереса към състезанието и популярността на Ридо в МХ средите.

БОГАТА И РАЗЛИЧНА ПРОГРАМА ОЩЕ ОТ СЪБОТАТА ВЕЧЕРТА

sign road PNGЗА ВЯРНАТА ПУБЛИКА в Самоков, съботния ден, ще предложи разнообразна, различна от традиционната програма, която включва церемониално откриване на състезанието на центъра на Самоков. Програмата предвижда шоу  с участието на самоковската певица Габриела Драганова, два документални филма на БНТ, единият за Георги Янакиев, а другия за историята на мотокроса в града. Но всичко това ще е предшествано от парад на всички участници в състезанието в подкрепа на кампанията „Не сме сами на пътя”. Също част от програмата ще бъде официалното представяне на състезателите и отборите от България и чужбина. Гости на програмата ще бъдат кмета на град Самоков – г-н Владимир Георгиев, г-н Румен Петков, председател на Организационния комитет, много известни личности от спортния свят на Самоков и региона.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев