• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Честит рожден ден, Бачо Илия! Продължавай с това темпо!

Вторник, 08 Януари 2019 | София, RallyXpress
Честит рожден ден, Бачо Илия! Продължавай с това темпо!

ДНЕС НАЙ-ИМЕНИТИЯТ от българските автомобилни пилоти – Илия Чубриков (на снимката) ще духне 84 свещички върху празничната си торта. Но дори при най-внимателно вглеждане, незапознатите биха дали на пилота, и то само в краен случай, не повече от 70 лазарника. Ако не броим побелялата коса и очилата, Илия продължава да е със завършената фигурата на професионален спортист, не нарушаващ поведението и облеклото „old school“. Макар да е повече свързан с Франция и най-вече с Рено, отколкото с Англия, Бачето продължава да е като един типичен английски джентълмен.

Честит 84-ти рожден ден, Бачо Илия!

Бъди много здрав, много жив, запази същото темпо!
Остават само 6 етапа до следващия юбилей.
За другите състезания ще мислим след юбилея…


Сред феновете и особено в автомобилните среди у нас Илия Чубриков и е познат с три прякора. Майстора, Бачо Илия или Бачетого наричат онези, които през годините стояха на трасетата, за да видят майсторството му първо като мотоциклетист, а след това и като най титулувания наш автомобилен пилот.

1967 TransBallc Final Sl Br

снимка: архив на rallyxpress
СЛЪНЧЕВ БРЯГ, 1967 Г., ПЪРВАТА ГОЛЯМА ПОБЕДА… (отляво надясно) Братята Чубрикови – Колю и Илия, позират на финала на първото рали Трансбалкания. С пробния автомобил Булгар Рено 8 българите записват първата значима победа в автомобилния си спорт и първия успех на френската марка на Балканите.

Другите, които не са сред почитателите му, а разбира се такива има, той си само Габровеца. Но дори и този прякор, казван, за да се разбере, кой е спечелил състезанието, винаги е бил произнасян с голямото уважение от надбяганите съперници.

Естествено и в неговите години в спорта завист имаше: за възможностите му като спортист, за автомобилите му. Но нямаше и грам омраза. Тогава обаче и колите, и хората бяха много по-различни.

2015 Ilia Garage 002

снимка: архив на в.168 часа
ПЪРВИЯТ БЪЛГАРИН ПРИ „СТАРАТА ГОСПОЖА“… Майстора позира пред 100-процентово възстановеният Рено Алпин, с който той и брат му се разписват официално като първият български екипаж, стартирал в рали Монте Карло през 1969 г. В ръцете си Бачето държи състезателната плака с №221, с който номер потегля към Монако в потока от Атина.  

Роденият на днешния ден в Габрово Илия Чубриков получава заразната доза „спортен бензин“ покрай купеният от баща му Димитър мотоциклет DKW. А както знае всеки в моторспорта, влезе ли ти веднъж бензин в кръвта, излизане няма.

Такъв е случая и с Майстора, чиято зараза го държи вече 84 години, а и Илия не прави нищо, за да се „излекува“ от нея.

2015 Ilia Home 001

снимка: архив на rallyxpress
КАК ДА ГИ ПОМНИ ВСИЧКИТЕ… Бачо Илия показва един най-ценните стотици трофеи – Купата от Обиколката на Средиземно море 1978 г.

Визитната картичка със спортните му постижения само зад граница е 2 листа и кара всеки уважаващ се роден състезател да стане прав и да застане мирно.

В чужбина колегите на Чубриков правят същото, дори с малко повече респект. Те добре разбират какво е, един българинът да е равностоен конкурент в години, в които тоталитарната власт изобщо не си падаше по спортове от западния модел.

„Не, не мога да кажа точно колко пъти съм бил шампион на България на рали, в планинските изкачвания или на писта. Просто не съм ги броил“, резюмира спортната си биография Илия Чубриков в интервюто, дадено за в. 24 часа в навечерието на 80-ата си годишнина.

Честит рожден ден, Бачо Илия! Продължавай с това темпо!

снимка: архив на rallyxpress
В ЪГАЛА НА СПОРТНИТЕ СПОМЕНИ… В гаража, където в продължение на години възстановяваше Алпин-а от Монте Карло, Майстора показва снимката, направена му като първият източноевропейски (разбира соц. Пило – бел. ред.), включен в отбора на Алпин Рено ЕЛФ.


Победите на Бачето в генералните класирания са след 16 международни надпревари – от рали Трансбалкания (1967 г.) до европейската му титла в планинските изкачвания (група Б) през 1990 г.

В тринадесет финала завършва втори, като в повечето от тях разликата с победителя е минимална или е резултат на технически проблеми.

Той е и първият български пилот, който до 2011 г. остава единственият, получил официалния приоритет А на ФИА, между 1968 и 1983 г. шест пъти е абсолютен шампион на Балканите и в добавка на два пъти печели Балканската купа по рали.

2015 Ilia Home 002

снимка: архив на rallyxpress
ЗАЕДНО С НАЙ-НАДЕЖДНИЯ НАВИГАТОРСъпругата на Илия Чубриков – д-р Виолета Стоянова е неизменно до шампиона и дори за едно състезание сяда като негов партньор в автомобила.

Едно от най-вълнуващите събития, срещу което е записано името на Чубриков е през 1978 г.. Тогава, в партньорство с Калчо Хинов и в жълтата серийна 1300-кубикова Лада 2101, той е най бърз в 13 500 км на първото рали Обиколката на Средиземно море, като година по-късно, отново с Хинов, завършва втори.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев