• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Чав. Здравков: Без да върнем някого, а и глоби няма да има

Понеделник, 05 Февруари 2018 | Самоков, RallyXpress
Чав. Здравков: Без да върнем някого, а и глоби няма да има

ЗАМЕСТНИК-председателят на организационния комитет на откритото спринтово състезания Самоков 2018 и заместник-директор на надпреварата Чавдар Здравков е категоричен, че нито един пилот няма да бъде върна, както и няма да се налагат глоби, ако състезателите се появят в Самоков и след края на срока за заявки. Реално самоковци ще стартират, макар и неофициално, началото на автомобилния сезон за тази година ще започне в събота със задължителното опознаване на 6-те скоростни отсечки (23 състезателните километра).

След като беше удължен с  четири дни – от миналата събота до сряда, е нереалистично да се очаква голям брой заявени пилоти, още повече че като цяло откритият рали спринт Самоков 2018 бе обявен по-късно от обичайната практика.

„Причините са три: това не е състезание от шампионата, второ – спринтът е открит и, трето – искаме да има колкото може повече екипажи – обяснява Здравково. – Като домакини можем да си позволим да не връщаме участници или да ги глобяваме след срока за заявките. Искаме да направим добър спринт.“

Реално откритото състезание е пълно копие на същия спринт, отпреди три години, „сглобен“ като схема тогава от националната федерация и Георги Гвоздейков.

Чав. Здравков: Без да върнем някого, а и глоби няма да има

снимка: виктор спиров/apix
В САМОКОВ – ПОБЕДИТЕЛ БЕЗ УГОВОРКИ… Исаев и Илиев бяха четири пъти най-бързи между Бели Искър и Боровец през 2014 г., което ги записа в историята на самоковския спринт като първи победители.


Прието е да се смята, че именно Самоков 2014 г. е реалното внедряване на дисциплината в класическите български автомобилни шампионати. Тогава, макар и открито, състезанието бе силно подкрепено от водещите пилоти и в пистовите, и в планинските надпревари.

Скоростните етапи (три на изкачвани и три на спускане) са върху 3.9-километровото трасе – от Бели Искър до разклона за Боровец Хил.

Първият самоковски спринт бе спечелен от екипажа Игнат Исаев/Милен Илиев (Мицубиши Лансър Ево 9), които спечелиха 4 от шестте скоростни етапа, по една отсечка взеха Румен Дунев/Емил Николов (Субару Импреза WRX, втори в генералното класиране) и
Николай Златков/Петко Манолов (Субару Импреза WRX).

„Надявам се да има сняг – допълва Чавдар Здравков. – В момента около 30 на сто от пътя е със сняг, снощи валя, така че се надяваме и на прогнозата от петък до неделя.“

ДО ПЕТЪК – ТОПЛО СЪС СЛЪНЦЕ, СЪБОТА И НЕДЕЛЯ – СНЕГОВАЛЕЖ

ТЕЗИ, КОИТО ЩЕ СЕ ПУСНАТ в откритият рали-спринт Самоков от последните 30 дни първо отварят сайта sinoptik.bg, а след това преглеждат служебната си поща. Защото ако има нещо, което прави от Самоков 2018 силен магнит за екипажите е, че при пълното отсъствие на зимни състезания, само тренировките не дават никакъв състезателен опит.

2018 SAM 000 Meteo

графика: rallyxpress
СНЕЖНИ НАДЕЖДИ ЗА УИКЕНДА… В 10-дневната прогноза за Боровец съботата и неделята са с обещание за снеговалеж.

Затова и при първото устройване на Самоков през 2014 г. идеята бе това да е и кръг от иначе безцеремонно неглижирания четири поредни сезона шампионат по рали-спринт.

„Трябва да завали, така се надявам и не разчитам единствено на метеосайтовете, защото аз съм си оттук [Самоков] и по всичко личи, че ще вали“, обяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт Чавдар Здравков.

През 2014 г. времето беше почти същото както и в момента, а проливният дъжд в събота вечерта се обърна на сняг в самото навечерие на стара.

Това сега искат и екипажите, които ще се явят през Зала Арена Самоков, това искат и зрителите, за които „мъртвият сезон“ между Серес 2017 и Самоков 2018 се оказа прекалено дълъг…

2014 SAM 000 Elecrtik 007

графика: виктор спиров/apix
РИЛСКАТА ЗИМНА МЕЧТА… След дългия „мъртъв сезон“, край „електрическият-S“ и тази година ще се съберат нетърпеливите рали-фенове.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев