• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Сливналии "четкат" Парчето и час по час вадят метеоновини

Сряда, 07 Ноември 2018 | София, RallyXpress
Сливналии

СПРИНТЪТ ОТНОВО ОЩЕТЕН

San Bernar 000
КОЛКОТО и впечатляващ да е жестът на обединените три клуба – Булсим, Проспийд и Дианел за втората спасителна акция тази година (след онази за рали България – бел. ред.), реално шампионът в тази дисциплина отново е ощетен. Ако за България трябваше пояс, за финалния спринт в Сливен вероятно ще се търси швейцарски санбернар, с бъчвонка на врата. За ситуацията обаче вината най-малко е на триклубието, а на управата, разместила тестето с датите така, че да се изгуби и малката стабилност в календара. Спазена бе и другата традиция -отпаднаха 2 старта, първият от които - Самоков (местните леко побутнати да не правят състезание?) – с доказана на 100-процента работеща шампионатна схема.  

ОСЕМ ДНИ ПРЕДИ финала на шампионата по рали спринт в Сливен, в местният клуб, ангажиран с подготовката на третия старт за годината са ангажирани с две неща: четкането на пътя край митичното сливенско Парче и до разклона за Карандила.

Второто, което правят в Булсим (заедно с Проспийд и Дианел те са официалните организатори) е час по час да гледат какви прогнози дават няколкото метеосайтове за следващия уикенд.

Обърканият от началото на годината календар, както и впрочем и останалите три класически дисциплини, първо направи спринтовия шампионат висящ с две състезания, а след това предизвика първото по рода си обединение от три клуба, за да се затвори подобаващо сезонът на тази дисциплина.

Местните смятат, че сняг няма да има. Поне през последните години по това време на ноември Сливенският балкан не е побелявал.

Колкото и сливенчани да са наясно с годишните капризи на времето, Допълнителният правилник за състезанието има и текст, който поставя финала под „снежно условие“:

„Забележка: Състезанието ще се проведе при условие, че 7 дни преди дата на състезанието прогнозните за метеорологичните условия са подходящи за провеждането му (при наличие на обилен снеговалеж състезанието няма да се проведе!).“

2018 RS Sliv Uslovie

ФАКСИМИЛЕ от Допълнителния правилник на рали спринт Сливен 2018.

„Четкаме с всичко, което може да се занесе там [до Дървото] – гребла, широки четки, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт движещият АСК Булсим Стефан Чолаков. ­– Доброто е, че по трасето на Българка, понеже е наклонено и дърветата на надвисват над пътя, там работата е по-малко.“

Но на Парчето, място което е едва ли не символ на сливенският автомобилен спорт, нещата стават различни.

Мястото е равно и до разклона с Карандила листата падат директно на трасето, а от мъглите и сланите са овлажнени, ставайки опасно хлъзгави.

Сливналии

снимка: цветомир димов/rallyxpress
ЧК-ИЗХОД НДК И ЗОНА ЗА ЗАРЕЖДАНЕ… Сега можем да си припомняме и да си мечтаем за отминалите дни: рали на пъпа на София и сервизен парк на автомобилите до сами „стъргалото“ на София. Екипажите на Крум Дончев (вляво) и на Ясен Попов пълнят резервоарите с гориво, без да знаят, че мокрият сняг ще се усили дотолкова, че да направи отсечките край София буквално непроходими.


В годините са запазени само два случая, в които стартирали кръгове от шампионата по рали са били прекратяване поради обилен снеговалеж.

Първото бе – също финал за сезона – Осогово 1976 в Кюстендил, когато ралито бе префасонирано в три манша за планински изкачвания, а второто – Виктори София Рали 2007 г., когато първата скоростна отсечка бе обявена за преход, а краят ѝ – за финал на състезанието. 

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев