• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Рали България–през ноември, Сливен взима исканите дати

Четвъртък, 08 Март 2018 | София, RallyXpress
Рали България–през ноември, Сливен взима исканите дати

ПО-БОГАТИ В СРАВНЕНИЯ
ОТ ЕЗИКА НА ШЕКСПИР?

Typeriter K 001
АНГЛИЧАНИН и бай Ганю спорили чий език е по-богат. Накрая, очевидно притиснат от аргумента Уилям Шекспир, нашенецът попитал: „Добре бе, брат ми, вие колко форми на сравнение имате?“ „Как колко? Три!“, рекъл англичанинът. Тогава бай Ганю го матирал: „У нас са четири!“ и веднага доказал: „близко, по-близко, най-близко, на един… мЕсто!“ Та за несигурност: несигурно, по-несигурно, най-несигурно,… календар на БФАС. Дали не е вярно?

ДВЕ ОТ ЧЕТИРИТЕ български автомобилни състезания – кръговете от европейския рали трофей Сливен и България, гарантирано ще имат нови дати в календара на шампионата на БФАС за 2018 г.

И докато за най-добре правеното през последните 20 години автомобилно състезание в Сливен въпросът се свеждаше единствено втората седмица на септември или последния уикенд на юли (искането на домакините – 27/29 юли), то сензационната новина е за рали България.

Информацията (виж ТУК) дойде час преди началото на специалната пресконференция на сливенчани, темата за която се наложи да променена непосредствено преди срещата с медиите.

Ако не бе съобщението на страницата на БФАС (виж факсимилето по-долу) и бе потвърдената първоначалната дата за Сливен (8/9 септември), днес се очакваше „скорпионите“ официално да обявят, че няма да организират ралито.

След новината на официалния портал на БФАС – темата бе променена на „да обясним реалната ситуацията с датите…“

Решението на управата на националната федерация за бъдещите дати на двете състезания със сигурност ще бъде одобрено от ФИА.

И ако за сливенската промяна (във фейсбук могат да бъдат намерени десетки силно аргументирани постове на феновете за юлския старт!), то за причините 49-годищната история на най-авторитетното допреди години рали България (сега обявените дати – 2/4 май) да бъде пратено в началото на ноември, единствено може да се гадае.

Рали България–през ноември, Сливен взима исканите дати

колаж: rallyxpress


Предварително насроченото участие на председателя на УС Владимир Илиев така и не се състоя с обяснението, че той е служебно възпрепятстван. Както обаче от свои източници научи сайтът за новините в българския автомобилен спорт, президентът е бил възпрепятстван и от заседанието на управата вчера.

Ако все пак БФАС благоволи да качи протокола от последното по дата събиране на старейшините, евентуално може да се разберат и мотивите за „есенната“ България, и за присъствието на Владимир Илиев. Както се казва, да чакаме и да се надяваме…

За исканите промените днес спешно е изпратено писмо с искане до Международната автомобилна федерация (ФИА) за новите дати. Отговорът се очаква да пристигне до дни и гарантирано Париж няма да откаже промените.

Такова е категоричното мнение на Георги Янакиев-мл., един от българските представители в световната федерация.

2018 BFAS CalendarV1.0

колаж: rallyxpress
КАЛЕНДАРЪТ, ВЕРСИЯ 1.0… И до този момент календарът на автомобилните шампионати може да бъде намерен някъде из новините, но не и на първата страница на официалния сайт на БФАС

И все пак - няма начин да не направи впечатление, че след месеци на писма –до и от БФАС, мнения и дискусии по датите на Сливен, решението за промяна идва в един и същи момент с искането от „пролетна“, България да бъде преместена в сезона, в който в града вече няма туристи и плажовете са само за варненци.

Дали това е случайно или има нещо (протокол №8 – първо качен, а след това свален от сайта на БФАС, но останал в социалната мрежа), което по неизвестни причини не се казва, кой да каже?

Това иди ми-дойди ми, дори и да е 100 на 100 мотивирано и административно правилно, няма начин да не създава неприятното усещане, че тук нещо не е както трябва.

Традиционно през последните десет сезона Сливен Рали е в първи или втория уикенд на септември. За беля обаче, тази година определените от самата ФИА дати – 8/9 септември, го пращат само на седмица от турския кръг в световния шампионат.

Отделно от това в същия уикенд съседна Румъния има своя национален старт, така че и турските, и румънските екипажи, които имат интерес за участие в ERT и могат да имат силно класиране и точките за трофея, ще пропуснат Сините камъни.

„И ще трябва да направим кръг от националното първенство, но да платим международните таксите (около 10 000 лв. към ФИА) за състезание, в което няма да има чужда конкуренция“, заяви мениджърът на Сливен Рали Атанас Чанев.

Това става и причината още на 6 ноември 2017 г., с нарочно писмо, АСК Скорпион да поиска от БФАС да се съобрази с датите на международния календар с тези на най-добре организираното рали у нас.  

До 1 февруари 2018 г. при „скорпионите“ нямат становището на БФАС, което междувременно федерацията е препратила на Комисия Рали и Рали-спринт. На тази дата пристига отговорът от комисията, че принципно няма проблем за промяната.

След което идва едно голямо „но“ и изброяването на дузина минусите за… националния шампионат.

2017 SLI Martin Varna DP 00

снимка: драгомир петров/apix
СЪС СТАРАТА ДАТА И БЕЗ ПУБЛИКА… В 90 на сто от постовете по казуса около датите на Сливен Рали, феновете категорично заявиха, че няма да гледат състезание, в което няма чужда конкуренция…

От пресконференцията и по-специално от изказването на един от водещите състезатели – навигаторът Ангел Башкехайов, зад отказа и аргументите против промяната, се криели интересите на един клуб в България – Хюндай Рейсинг Трофи. Причината - предварително обявените от този тим дати за участия на състезатели от чужбина, с които Хюндай Рейсинг Трофи вече бил подписал контракти.

Отделно и водещият срещата с медиите директор на пресцентъра на ралито в Сливен Владимир Гатев, и пилотът Даниел Попов, опровергаха широко тиражираните от Хюндай Рейсинг Тим твърдения, че било „сондирано мнение с водещи обори, изказали се първоначално определената дата да не се променя.“

„Никой не ни се е обаждал [за такова допитване]“, категоричен бе Дани Попов.

За обърканата и доста неясна ситуация вината бе отправена към управата на БФАС: за взетите неадекватни решения по въпроса, за допълнително непростимото забавяне.

Обичайно по това време на сезона организаторите отдавна вече работят по състезанието и сглобяването на финансовата рамка. Така, според Атанас Чанев, сегашното закъснение, което инкасира АСК Скорпион, е от около 3 месеца.

„А този проблем може да се режи за ден-два!“, категоричен е мениджъра на словенското рали.

Междувременно, като по терлици, тихо и незабелязано, рали Твърдица-Елена е преместено от първоначалните 23/24 юни на 6/7 юли.

Сега останаха само шуменци и Стари столици…

Дали да чакаме и те да поискат промяна на датите в т. нар. североизточния шампионат на България, каквото се оказва първенството по рали за 2018 г.?

Ако промяната би била правила както за рали Твърдица-Елена, то календарът на БФАС (версия 2.0) трябва да се следи и сравнява всеки божи ден…

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев