• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Прокурор Денев готов да брои стартовете и в 39-ия си сезон

Неделя, 25 Февруари 2018 | Велико Търново, RallyXpress
Прокурор Денев готов да брои стартовете и в 39-ия си сезон

АКО ДНЕС ВСЕ ОЩЕ съществуваха зоналните и окръжни ралита, великотърновския прокурор Емил Денев (на снимката) със сигурност би бил на старта точно както е сред участниците в рали Ивайло на 25 февруари 1979 г. Това е първото рали от първия сезон на Прокурора, както става известен по-късно Денев сред гилдията. Реално от днес каращият сега за Мегапорт пилот е готов да отброява стартовете в своя 39 шампионат, в който 59-годишният юрист е готов да се пусне и да вдигне летвата на рекорда за най-дълга кариера в ралитата.

„Изключително силно съм мотивиран, имам опит в изобилие и да съм жив и здрав, за се състезавам и догодина – заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт великотърновският обвинител. – Чувствам се в перфектна форма за възрастта си…“

Точно преди 39 години великотърновският юрист се появява на старта с частна Лада, която е само на 8000 км. На практика колата е скорошната голяма семейна придобивка, но за първото й участие във фамилията никой не знае…

Прокурор Денев готов да брои стартовете и в 39-ия си сезон

снимка: личен архив на емил денев
ПРЕДИ 39 ГОДИНИ… Младият юрист и бъдеш пилот Емил Денев се готви за първото си участие в търновското рали Ивайло – нов автомобил и модното за онези години в червено-бяло-синьо яке от ДСО Младост.


„Никой не беше наясно, че ще карам в ралито и… абе да не говоря за реакциите“, обобщава края на първото си състезание Емо Денев.

Оттам започва и една впечатляваща състезателна кариера, в която пилотът има само една година, в която записва „неизвинени“ в ралитата.

В момента Денев е най-дълго състезаващият се пилот в тази дисциплина и, както сам казва, ще иска догодина да отбележи юбилейни 40 сезона в спорта.

За катко е в рали-кроса, като през 1999 г. става шампион в категорията си, при това във финалния старт успява да победи в квалификациите и своя отборен шеф Светлозар Радков, и легендата в ралита на България Стоян Колев.

„Беше в рали-крос Ловеч – обяснява Прокурора. – Дъжд, кал… И доста ги изненадах и двамата, след като на финала на квалификациите имах по-добри времена от тях…“

1999RX LOV Emo Denev 001

снимка: личен архив на емил денев
ИЗНЕНАДВАЩО БЪРЗ… Срещу Стоян Колев и Светльо Радков в квалификациите за ловешкия рали-крос великотърновският прокурор се оказва с по-добри времена.

„Да си призная не съм мислил по въпроса дали участията с автомобили от средната класа е и по-мотивиращо за продължителността на кариерата – опитва се да отговори на въпроса Емо Денев. –

„Винаги съм карал такива автомобили, което означава, че те не искат голям наличието на голям финансов и технически ресурс. Да, вероятно, това също е причина за да съм на терена в продължение на толкова много години.“

Самият Прокурор признава, че вече не кара на максимума, както това е правил в по-ранните години от своя наистина впечатляващо дълъг спортен живот.

Но независимо от всичко, Емо Денев който е заклет „ралиджия“, винаги е заявявал пред RallyXpress, че ще продължава да се състезава до по-следната възможност, която има.

„Вярно е, че умишлено съм свалил темпото – допълва той, логично подминавайки възрастта. – Но имам и опита, и желанието, мотивацията за добро представяне и през този сезон, в който се надявам да се представя още по-добре. Живот и здраве – догодина пак“, зарича се Прокурора, който, при малко повече педантизъм спокойно може да разчита на място в Книгата с рекордите на Гинес.

Защото, според едно кратко проучване на RallyXpress, в Европа няма нито един държавен обвинител, който да притежава толкова забележителна автомобилна кариера. Още по-малко – така дълга в една-единствена дисциплина от автомобилните спортове.

20105 TVA Emo Denev 001

снимка: личен архив на емил денев
А ЗАЩО НЕ И В ГИНЕС… Богомил Ненов и Емил Денев приветстват публиката на финала на рали Твърдица, състезанието, което пилотът смята за едно от своите любими автомобилни надбягвания.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев