• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Попов/Башкехайов: изпълнена първа задача за Опел Рали Къп

Събота, 26 Май 2018 | Цвикау, Германия, RallyXpress
Попов/Башкехайов: изпълнена първа задача за Опел Рали Къп

РЕЗУЛАТИТЕ ОТ AvD ЗАКСЕН РАЛИ

2018 Sashen Rally

А ЛИНКА ТУК можете да видите резултатите от всички скоростни отсечки на AvD Заксен Рали, а ТУК, на линка на официалния сайт на ралито, може да намерите часовият график на състезанието.

БЪЛГАРСКИТЕ състезатели на Ясен Попов Рейсинг (JPR) Даниел Попов и Ангел Башкехайов завършиха първото от общо шестте си планирани участия в ADAC Опел Рали Къп 2018 (резултати и часов график – в карето вдясно), финиширайки AvD Заксен Рали по системата Рали 2.

Вчера, късно вечерта, в самото начало на третия скоростен етап, двамата удрят камък край пътя, в резултат на което екипажът е принуден да спре участието си и да търси продължението днес с наказанията от добавени минути за пропуснатите етапи Стангергрюн и Глуге ауф Бруке.

Този прекалено ранен спортен инцидент обърна на 180 градуса по-ранните планове на JPR и екипажа за дебютното им рали в сезон 2018 на Опел Рали Къп.

И първоначалните намерения, и променената задача за Попов/Башкехайов включваха фина в Цвикау и опознаване на автомобила, който е напълно непознат до вчера за двамата.

Попов/Башкехайов: изпълнена първа задача за Опел Рали Къп

снимка: личен архив на даниел попов
ДОВОЛЕН ЕКИПАЖ... Изпълнените задачи и финала в Цвикау, правят българския екипаж доволен след първия от шестте кръга на ADAC Опел Рали Къп.


След среднощният ремонтен екшън в бокса на българския отбор (в това състезание участието на Дани Попов бележи стартът на пилот, който има най-малко опит в тази купа – бел. ред.), основната задача за българите вече става опознаването на трасетата, както и постепенното привикване към Опел-а.

Спазвайки стопроцентово обещанията си преди старта на AvD Заксен Рали, да споделя своите впечатления в социалните мрежи, Дани Попов написа:

„Днес успяхме да опознаем автомобила още повече, подобрявахме си времената с доста на вторите минавания. Още сме далеч от темпото на лидерите, но сме далеч и от опита им, така че малко по малко ще ги стигнем!“

Онова, което Попов-младши ще допълни в следващия си пост е, че той е изключително доволен от състезанието, ако, разбира се, се изключи вчерашния инцидент.


2018 ADAC 01 DaniBashl 005

снимка: официален сайт на avd заскен рали
ТРУДНО НАЧАЛО В ДЪЖДОВЕН ТЕСТ... За нашите състезанието започна буквално „като по вода“ – по време на петте карания на трасето за тестове, валя проливен дъжд край Цвикау.

„И като опит в състезание извън България, и като опознаване на автомобила – изключително съм доволен – каза за RallyXpress пилотът.“

Анализът на времената, които нашите постигнаха в днешния пълен ден от AvD Заксен Рали безспорно показва, че стартирайки по Рали 2, при всяко второ преминаване на четирите етапи, те подобряват чувствително времената си.

„Това е нормално за всяко едно състезание - коментира тимовия мениджър Ясен Попов,- с всяко преминаване на трасето пилотът получава повече увереност.“

На което, без да противоречи на изводите в анализа, а по-скоро пояснявайки ги, Дани Попов добавя:

„Ако не беше удара и това, че сутринта стартирахме, без да може да оправим геометрията на колата – само за илюстрация – в права посока воланът беше леко-леко вляво, а предницата на Опел-а – отворена, вероятно свалянето на постиженията нямаше да е така голямо.“


2018 ADAC 01 Danii BB BB

снимка за rallyxpress: личен архив на бойко благоев
НОМЕР 1 ПРИ МЕХАНИЦИТЕ... Бойко Благоев сочи с пръст пилота, чийто автомобили обслужва откакто Дани Попов е в ралитата. Мълчаливият жест на Бойко е: „Това е истинският №1!“

Разликата между времената от първото и второто преминаване на Кримитшау (5-а/8-а, 5.7 км) е 16 сек, 10.2 – при втория финиш на Фраурьот (6-а/9-а, 10.5 км), 8.1 – на втората Вейсенсат (7-а/10-а, 8.3 км) и 12.5 сек на караната последователно Плон (11-а/12-а, 19.8 км).

„Щеше да има „слизане надолу“, но много по-малки - допълва анализа Дани Попов, - защото за втората врътка успяхме да оправим геометрията, волана...“

Така или иначе пилотът, особено при повторните стартове, започва да прави различни опити с автомобила, за да може да го усети при едни и същи виражи, но подходени и атакувани по различни начини.

„И това, че бяхме извън класирането, не означава, че не давахме газ, дори напротив. Защото така по-лесно и по-бързо можех да свикна с автомобила. Трябва да си призная, че приятно съм изненадан от него, независимо, че е доста по-специфичен като пилотиране от „ер-двойката“.

Попов-младши е категоричен: конкуренцията е много-много бърза и независимо, че в събота той е бил, ако не на 100, то поне на 90 процента от възможностите си, екипажът пак е бил далеч от съперниците си.“

„Но пък съм невероятно впечатлен от цялата платформа на ADAC Опел Рали Къп – всички са добронамерени, имаш непрекъснатата подкрепа от организаторите, атмосферата в боксовете е непознато и необичайно за нас приятелска“, завършва пилотът на JPR.


2018 ADAC 01 DaniBashl INT

снимка: официален сайт на avd заскен рали
ТОЧНО ПОД ПРОЗОРЕЦА... Ефектен кадър на българския Опел Адам, направен от прозореца на една от къщите, намираща се край трасето на AvD Заксен Рали.

Ангел Башкехайов: „Карал съм и по-тежки за навигатора състезания, но това бе с такъв график, че не можеш да загубиш концентрация нито за един момент. Направихме добри записки с Дани. Но дори и с перфектно направени записи, трябва да си абсолютно концентриран, особено при поредиците от бързи завои, че изпускането на един води до грешки в следващите. Много съм доволен от свършената работа.“

Ясен Попов, мениджър на екипа: „Получихме много добър опит, разбрахме точно каква е философията на ADAC Опел Рали Къп, в която организаторите правят всичко възможно, за да може по трасето на има повече участници. И никакви самоцелни и излишни спънки за състезателите и отборите. За атмосферата в боксовете – няма защо да говоря: приятелска, можеш да получиш – а ние имахме нужда и това се случи – помощ от всеки един от участващите тимове.

ADAC ОПЕЛ РАЛИ КЪП С НОВ ЛИДЕР ВЪВ ВТОРИЯ СТАРТ

2018 Opel Adam Cup LogoПЪРВЕНСТВОТО ADAC Опел Рали Къп 2018, в което от втория старт се включиха и българските състезатели Даниел Попов/Ангел Башкехайов, вече има нов лидер. След като до 11-ия скоростен етап начело бе победителя от Саарланд-Пфалц Рали Карл-Мартин Фолфер - 35 т. (само на 1.9 сек пред прекия си конкурент Елиас Рутбрег), но не завърши след първото преминаване на скоростния етап Плон (12.03 км), първото място в пауърстейджа, а след това и точките за победата в AvD Заксен Рали отидоха при Лундберг. В първото от седемте състезания то завърши втори в снежното Саарланд-Пфалц рали.

Така пет старта преди финала Лундберг е начело с 67 т., на 32 от Фолфер. Само като информация, илюстрираща конкуренцията в ADAC Опел Рали Къп 2018: за Елиас Лундберг стартът в Цвикау е 8-ото рали от началото на годината.

2018 ADAC 02 Lunberg BB0

снимка: официален сайт на avd заксен рали
НА ПЪТ КЪМ ПОБЕДАТА… Екипажът Лундберг (на малката снимка)  и навигаторът му Аусхандер напускат сервизния парк на състезанието, за да се върнат ден по-късно с победа и лидерство в ADAC Опел Рали Къп 2018.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев